Почистване между радиаторите

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Почистване между радиаторите

Мнение от бат Оги » 18 Апр 2007, 0:02

Здравейте колеги казаха ми че е добре да се почисва между радиаторите на 525 d . Някой свалял ли е предния радиатор? като го гледам е бая сложна работа. А и там има една тръбичка дето е между радиаторите и е от хидравликата. При мене леко сълзи - по капка на ден горе долу. Та и това е причина за сваляне щото искам да я заваря... :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от emok » 18 Апр 2007, 0:12

И аз си взех една ТДС-ка преди месец ама още не съм го правил тоя номер с почистването между радиаторите, но е задължителен - ъака му казаха и от Варна Карс - представителите на БМВ за Варна. Така че като ще се сваля виж го и този проблем със сълзенето.

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Мнение от ICE » 18 Апр 2007, 4:41

Това е от умората на материала - х'алумин! :mhihi:
Имах съшия проблем. Частта струва 85 лв и се сменя доста трудоемко. Водния радиатор го свалихме отдолу, като бяхме вдигнали колата на подемник... Разкачат се доста неща. Използвай момента да свалиш и промиеш всички останали радиатори. Позлзвай обезмаслител на MEGLIO, много добър препарат.
Успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530ДА 193к.с. 2001г. Комби

Re: Почистване между радиаторите

Мнение от todorakis82 » 26 Апр 2015, 15:54

Колеги знам, че темата е много, много стара но ще я ползвам дано е в полза и на други. Може ли някой да опише стъпка по стъпка как да се почисти качествено между радиаторите на 530 Д. Какво се разглобява, как се сваля водния радиатор може ли да върна антифриза обратно, защото в началото на зимата го смених. Някой ако разполага със снимков материал ще е супер. Автосервизите извършват ли такава услуга ако някой знае за Пловдив и е останал доволен нека сподели и колко струва такава услуга.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 26 Апр 2015, 15:58

при мен съм го чистил от горе надолу. освободих радиатора малко от щипките горе и го повдигнах колкото може без да махам водните съединиения. после с водостуиката исмих всичко възможно между радиатора и стоиката на другия радиатор за климатика и тн
има едн азона долу ниско където забира тези боклуци и става преграда
просот е добре да има как да го удариш силно с водна струя и всичко ще изпадне
поне при бензиновите стари радиатори е така..
на Д моделите не знам . това съм правил аз до момента
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 27 Апр 2015, 11:46

За мен не е добре да миеш радиатора на място с водоструйка. Чувал съм, че от силата на водата се кривят ламелите. Аз мисля да правя операцията по натам, като сваля виското, дифузьора, самият радиатор и да го продухам със сгъстен въздух от разстояние. На място не е толкова ефективно мисля. Антифриза можеш да го източиш от кранчето на самият радиатор, долу в ляво. Като спре да тече, може да завъртиш за малко, да изхвърли и останалия. Целият не можеш по този начин, но поне като свалиш радиатора да няма в него и в маркучите. Процедурата за мен не е сложна и ще я направя при първа възможност преди жегите. В сервиз, със сваляне на водния радиатор, с по-малко от 100 лв. сигурно няма да мина. Само още един ключ 32 ми трябва.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E61 530D
Мечтае да кара: BMW 760Li
Детайли за колата: сива, 06.2004 г.

Мнение от ivopicha » 27 Апр 2015, 17:14

Elesar74 написа:За мен не е добре да миеш радиатора на място с водоструйка. Чувал съм, че от силата на водата се кривят ламелите. Аз мисля да правя операцията по натам, като сваля виското, дифузьора, самият радиатор и да го продухам със сгъстен въздух от разстояние. На място не е толкова ефективно мисля. Антифриза можеш да го източиш от кранчето на самият радиатор, долу в ляво. Като спре да тече, може да завъртиш за малко, да изхвърли и останалия. Целият не можеш по този начин, но поне като свалиш радиатора да няма в него и в маркучите. Процедурата за мен не е сложна и ще я направя при първа възможност преди жегите. В сервиз, със сваляне на водния радиатор, с по-малко от 100 лв. сигурно няма да мина. Само още един ключ 32 ми трябва.

И да е малко по- тъничък, че ако е нормален не може да влезне зад перката. Аз моя го пилих като свалях перката и дифузьора за да сменя термостата.
Как да използвате щеката за масло на БМВ:
Вадите я и я забучвате в снега. Ако нивото на снега е над показанието МАХ, оставяте колата в гаража до пролетта. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 27 Апр 2015, 23:02

Пробвай най-напред с един ключ 32 , слагаш го и с няколко точни и силни удара с чука върху ключа по часовниковата стрелка би трябвало да тръгне . При мен тръгна на третия - четвъртия удар...то зависи и откога не е сваляно също . После имаш широк достъп до радиаторите...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 28 Апр 2015, 9:11

nightdriver написа:Пробвай най-напред с един ключ 32 , слагаш го и с няколко точни и силни удара с чука върху ключа по часовниковата стрелка би трябвало да тръгне . При мен тръгна на третия - четвъртия удар...то зависи и откога не е сваляно също . После имаш широк достъп до радиаторите...

Скоро ми ремонтираха колата в един сервиз, като свалиха виското точно по този начин. Ама кой да се сети. Понякога очевидното не се вижда. Благодаря за съвета.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Мнение от datchko » 28 Апр 2015, 11:06

За по-оптимален резултат може да се направи следното (както аз направих на моята е34-ка преди лятото на 2014 г.) - махаш водния радиатор, минаваш всичко с водоструйката като внимаваш, после пръскаш с някакъв обезмаслител климатичния радиатор, после водния, чистиш всичко и накрая сглабяш и обезвъздушаваш. Може с маркуч да си промиеш водния радиатор.
При мен всичко стана като ново и не съм имал грижи.

Назад към E39