530d 193hp Автоматик, дали да сменя маслото в скоростите

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d E39 '01

530d 193hp Автоматик, дали да сменя маслото в скоростите

Мнение от E60Power » 30 Юли 2017, 11:02

Здравейте колеги, наскоро се сдобих с 530д автомат, прави едно нещо, което не знам дали е нормално. Карах я. Добре сменя скоростите, без ритане, адекватна е. Но има едно нещо което, мисля че със смяна на маслото в скоростите ще се оправи, поправете ме, ако греша. Карах я загря си и за загасих. След около 30 мин. колата все още беше топла (но явно маслото в скоростите е изстинало). Паля, тръгвам и с леко докоснат педал на газта направо върти гуми (със 16ки е), тоест почти никакво преплъзване няма все едно е ръчка. Но след като я покарам малко и маслото в скоростите загрее, тогава това нещо леко изчезва, тоест започва да преплъзва малко повече, не е толкова директна. Предполагам, че след смяна на маслото в скоростите това ще се оправи или греша ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: 530d 193hp Автоматик, дали да сменя маслото в скоростите

Мнение от Elesar74 » 30 Юли 2017, 12:21

Като най-лесно, виж първо за някакви грешки в кутията, с INPA или друг софтуер. После вече можеш да направиш и друго.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е38 3.5 V8
Мечтае да кара: 328 с колектор от 325
Детайли за колата: Без задни гърнета

Мнение от Дидо ди » 30 Юли 2017, 15:41

ако смениш маслото ще ти почнат проблемите и филмите - ако има нужда само доливай и :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E60Power » 31 Юли 2017, 1:09

Дидо ди написа:ако смениш маслото ще ти почнат проблемите и филмите - ако има нужда само доливай и :driving:

Какво може да се обърка колега? А за доливането съм чувал, че не се прави, пък и как да знам какво е маслото вътре само, за да долея(ако не е оригиналното) ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 31 Юли 2017, 9:48

Колега, във предходната ти тема, лично аз ти писах какви евентуални проблеми можеш да имаш със смяна на маслото на кутията. Просто прочети. И моля те, не влизай в тоя филм за вечното масло. Сам разсъди. Производителя сам е написал lifetime, като срок на маслото в кутията. Това не значи вечно масло, а значи експлоатационен срок на въпросния агрегат. Сега, кой в този форум сериозно мисли, че BMW са разчели този срок да е 200 или 300 0000 км за дизелов автомобил, който като правило е "по-корав" от бензиновия, по-траен и с по голямо КПД? Ако това беше така, маслото нямаше да е lifetime, защото 200 000км са нищо за тези автомобили, а щеше да е указана регулярна смяна. Производителя обаче сам е посочил, че това масло ще изкара целия експлоатационен срок на кутията, ведно със същия срок за двигателя, бидейки тези два агрегата взаимно свързани и основна част от целия автомобил. И този срок лично аз мисля, че е разчетен на над половин милион километра. Това е мое мнение. И за двигателното масло имаш индикатори на таблото, а за маслото в кутията нямаш, там са ти сложили табела. Или какво, от BMW са се объркали? Нека не стъпваме на разни презумпции, а да експлоатираме автомобилите си в съответствие с указанията на производителя.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E60Power » 31 Юли 2017, 18:43

Прочетох ти мнението и тогава колега, просто сега казуса е различен и затова. Аз също искам да сменя маслото. Някой знае ли какво масло трябва да купя? Там на скоростите си пишено, но аз гледам разни табелки на другите скорости и не мога да разбера къде го пише маслото.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 01 Авг 2017, 16:54

Да ме поправи някой ако бъркам, но това трябва да е спецификацията на твоя автомат: TEXACO ETL 7045E /8072B
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 01 Авг 2017, 21:25

Голяма работа с това масло стана .... Лайфтайм било. Ами да , докато се чупи кутията :mhihi: . Ако е в гаранция ( макар да има реални случаи този агрегат да не се покрива гаранционно ) ви я сменят , ако не е духате супата и може се оплачете на арменския поп. Грубо е , но е реалност. Маслото е с удължен експлоатационен работен пробег , но не е вечно и губи свойства. Наивно е да смятате , че е добре да не се подменя с ново или пък да приписвате неизречен , непредписан от БМВ пробег от милиони и полумилиони километри. Интересно кой от застъпниците на несменяемото масло е точил такова и е виждал реално на каква гняс прилича. Или каква годност пише на опаковката на ново такова лайфтайм масло.... дали има такава щото нали е уникално вечно. Квото и да е маслото то се окислява , присадките губят свойства , но като гледам и това вече няма значение.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 02 Авг 2017, 15:15

Малко инфо по темата.
BMW_E39_Transmission_Fluid_Information.pdf

P.S. Vladobate, ако обичаш, спри с тези внушения за "вечно масло". Никой не говори за това, поне не аз.

И статистика
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 02 Авг 2017, 22:55

Elesar74 написа:Малко инфо по темата.

P.S. Vladobate, ако обичаш, спри с тези внушения за "вечно масло". Никой не говори за това, поне не аз.

И статистика

Внушенията ги вкарваш ти . Къде производителя твърди , че скоростната кутия ще изкара читава заедно с "коравия"дизелов двигател. Като дадат БМВ гаранция половин милион километра и в това се включва и АСК бих се съгласил да не сменям масло. И в крайна сметка Ще ли се сменя или Не-ще , това е въпроса. Съгласи се , че на производителя не му пука ще ти се скапе ли АСК след изтичане на гаранцията или не . И това не дава еднозначен отговор каква да е поддръжката на кутията след като налазим колицата тука в БГ :mhihi: . Не съм източвал добро масло от АСК говорейки за кола на 15-на години и нагоре , факт.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 03 Авг 2017, 9:04

http://www.autobild-bulgaria.com/bmw-525-tds-e39-на-1-млн-км-здраво-като-чук/

Автоматичната скоростна кутия е сменяна... не, дори маслото не е сменяно..

Изпратено от моят SM-G903F с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: квоту има
Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта

Мнение от c7aH4eB » 03 Авг 2017, 9:35

... Руген купува тригодишния употребяван автомобил с пробег 136 000 километра.

Той я купува на не много километри и по чудо или може би наистина хубаво оригинално масло си кара кутията, докато колегата я взима на повечко километри, не толкова ясно състояние и както беше споменал в другата тема капселован картер и кво си беше още там, не се знае какво са правили. Да си го смени да почне на чисто пък със смененото ако ще да го пипа повече. :driving:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 03 Авг 2017, 11:30

vladobate написа:
Elesar74 написа:Малко инфо по темата.

И статистика

Внушенията ги вкарваш ти . Къде производителя твърди , че скоростната кутия ще изкара читава заедно с "коравия"дизелов двигател. Като дадат БМВ гаранция половин милион километра и в това се включва и АСК бих се съгласил да не сменям масло. И в крайна сметка Ще ли се сменя или Не-ще , това е въпроса. Съгласи се , че на производителя не му пука ще ти се скапе ли АСК след изтичане на гаранцията или не . И това не дава еднозначен отговор каква да е поддръжката на кутията след като налазим колицата тука в БГ :mhihi: . Не съм източвал добро масло от АСК говорейки за кола на 15-на години и нагоре , факт.

Производителя е написал на метална табела на самата кутия указание точно за маслото. Теб това не ти е достатъчно. И друга информация дадох, не ти стига. Никой не казва, да не си смениш маслото, ако толкова държиш. Но нека се знае какви може да са последствията, тоест, всички възможности на масата. А не от смяната на маслото, да се прави панацея за проблемите с кутията. И тука да си играем на тука има, тука няма, понеже на някой кутията му ритала, не включвала и т.н. и със смяна на маслото, ще се оправи. Може, ама на приказки.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E60Power » 03 Авг 2017, 16:56

Колега благодаря за отговорите. Аз маслото ще го сменя не се оповавам на това LifeTime масло. Интересуваше ме колко поема само с източване от картера (без тръби хидротрансформатор и т.н.) и какво трябва да е маслото. Колега c7aH4eB със сигурност ли маслото за моята е TEXACO ETL 7045E /8072B или трябва да снимам табелката на скоростите и да я кача тука, за да се каже точно?

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 03 Авг 2017, 17:21

Колега, аз мисля че малко повече трябва да използваш търсачката.. има писано толкова много, че ще получиш отговор на всичките си въпроси. Най-малкото пускаш две идентични теми за тая кутия..

Изпратено от моят SM-G903F с помощта на Tapatalk

Следваща

Назад към E39