BMW 530D много шумно турбо!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 750Li E66
Мечтае да кара: BMW X5 50D M

BMW 530D много шумно турбо!

Мнение от noobcontrol » 10 Мар 2016, 1:16

Здравейте, преди 2 седмици си закупих BMW 530D 193 коня. Видях че има доста шумна турбина но не ме притесняваше много защото и старата ми 320ка 136 съскаше доста силно но си изкара 50000 км и все още си съска доволно :D проблема е че тази съска много повече отколкото старата и това малко започна да ме плаши особено както е автоматик и не мога да я вкарам на 5та и да пусна съединителят ако реши че ще върви на масло вместо дизел (runaway diesel) :D сменено е маслото, филтър картерни газове, ролки, ремъци, филтри, дебитомер. Странното е че при каране малко по агресивно турбото си променя звука, става по шумно и от съскане става нещо между съскане и реване :D ходих на диагностика, човека каза да си карам така било нормално.... според мен такива шумове не са нормални обаче... Искам да попитам възможно ли е от спукани турбо пътища да се чува такъв звук? Доволен съм от колата, върви добре, не пуши освен като я напъна изпушва черно за малко, масло не харчи тествах я навъртях 5000 км не го е пипнала :D почва да набира след 2500 оборота което не знам дали е нормално не съм карал преди 530ка. Като я настъпя имам чувството че давам газ на някакъв реактивен самолет :D така се усеща с тази турбина.

Ето клипче на турбото което е даже тихо тук.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HXovhI1Hsls[/youtube]

Колата си има катализатори поне така ми казаха на диагностиката :D на реални 260000км е

(извинявам се ако вече има такава тема, потърсих но не намерих проблем точно като моя с турбина която решава да си променя звука и да почва да реве :D )

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 xi e61

Re: BMW 530D много шумно турбо!

Мнение от parabadabal » 10 Мар 2016, 9:04

Май много късно тръгва да върви. Огледай си вакуумите, колега. Особено около турбото.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
__________BMW__________
\<oOO)_(||||) (||||)_(OOo>/
\_o___\\_________//___o_/

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 10 Мар 2016, 11:47

Нямат признак да са спукани вакумите прегледах ги и прочистих егр-то което беше чак запекло от нагър та трябваше да го раздвижвам с отверка за да почне да се отваря :D забелязал съм че лостчето на геометрията турбото се движи малко трудно и смятам да го почистя малко... има ли начин да го прочистя без да разглабям половината кола? :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d 05
Мечтае да кара: F10 M550D

Мнение от dmxl » 10 Мар 2016, 17:43

аз когато си махнах катализаторите моята започна да свисти така но вече 40000 няма проблем. Най-добре я виж с очите си на подемник или на канал дали имаш катализатори. И не е нормално да тръгва на 2500 оборота още на 2000 трябва да е като снаряд :no:
DIESEL POWER
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 10 Мар 2016, 23:15

До преди малко се занимавах да проверявам луфта на турбото и разглобих и почистих всички тръби на кулера :D нямаше много масло всичко си беше точно но забелязах малък теч на масло който не можах да оправя защото болта беше на много кофти място и нямах подходящия инструмент за да го сваля....
Като зглобих колата обратно и я покарах набираше като луда :D дам ли и кик даун тръгва без да се замисля... не знам какво съм направил сигурно актуатора е бил блокирал понеже си играх с него и го мърдах нагоре надолу :D но все пак турбото продължава да се чува чак ме е срам да минавам покрай хора... луфт има минимален и си е в нормите според мен
Ето и снимки от опита ми да бъда домашен майстор :D

ИзображениеИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ...don`t drive fast, just fly low
Мечтае да кара: E36 M3

Мнение от BT9028BA » 11 Мар 2016, 21:17

noobcontrol написа:До преди малко се занимавах да проверявам луфта на турбото и разглобих и почистих всички тръби на кулера :D нямаше много масло всичко си беше точно но забелязах малък теч на масло който не можах да оправя защото болта беше на много кофти място и нямах подходящия инструмент за да го сваля....
Като зглобих колата обратно и я покарах набираше като луда :D дам ли и кик даун тръгва без да се замисля... не знам какво съм направил сигурно актуатора е бил блокирал понеже си играх с него и го мърдах нагоре надолу :D но все пак турбото продължава да се чува чак ме е срам да минавам покрай хора... луфт има минимален и си е в нормите според мен
Ето и снимки от опита ми да бъда домашен майстор :D

ИзображениеИзображениеИзображение

Това масло което ти е във филтърната кутия идва от филтъра на картерните газове. Ако го смениш с нов ще се оправи и нищо чудно шума на турбото да намалее

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 12 Мар 2016, 9:17

Аз съм го сменял ама с някакъв който чичо ми го намери за 30 лв филтър с капачето отгоре (има си автосервиз) ще го сменя пак но с този от е60тка където се води вечен.

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 24 Мар 2016, 20:14

Колеги да ви ъпдейтна какво се случва с пищящият кораб :D Онзи ден си карам по магистралата със 130-140 и тръгвам да изпреварвам... дадох газ до долу изпреварих въпросният автомобил и какво да чуя... турбото млъкна :shock: просто млъкна от самосебе си... колата си върви както си трябва няма пушене всичко 6... и така 3 дена си карам с кеф без да мисля за турбото и днес изпреварвам един камион на петрохан и хоп... пак почна да вие като лудо... :D е такова нещо не бях виждал никога... ето и клип как се чува [youtube]https://youtu.be/GHWe52VsG3Y[/youtube]
Егати колата егати чудото :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 25 Мар 2016, 17:50

Турбото ти е за ремонт...
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 26 Мар 2016, 1:21

И аз така мисля... другата седмица слагам нова вътрешна част на мелет, сменям всичко около турбото и да се приключва... да ми е мирна главата като съм на път. Благодаря ви колеги за отговорите :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 26 Мар 2016, 10:39

Какъв луфт има турбината - аксиален, радиален...? Така, както казваш, че вие на моменти, не е зле да погледнеш на живи данни как работи помпата на предналягането - и тя вие много гадно, когато е тръгнала... :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 27 Мар 2016, 14:18

Има много лек аксиален луфт колега... под 1 мм е което според мен е нормално :D а тази въпросна помпа как да я видя на инпа? Че само това имам.

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 27 Мар 2016, 14:35

Възможно ли е геометрията да забива и да не се движи като хората? Понеже ми направи впечатление че актуатора се мърда малко чак към 3000 оборота. Та възможно ли е да прави обратно налягане поради забила геометрия и от там да идва тоя шум? Не харчи масло и си върви.... но тръгва чак към 3000 оборота.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 27 Мар 2016, 18:23

Геометрията се управлява от вакуум посредством електромагнитен клапан. Лесно можеш да я тестваш през Инпа - влизаш в меню "activate" и избираш "charge air pressure control". Така се отваря геометрията на 50%, като остава така точно 1 минута. Това можеш да го видиш на лоста на актуатора. Също така накарай някой да запали, а ти в това време гледай лоста - след запалване, ако всичко е изправно, вакуума дърпа лоста докрай надолу, към земята. Не го ли видиш това, почвай със смяна на вакуумни маркучи, евентуално проверка на вакуумен резервоар и ел. клапан...
Помпата я гледаш на живи данни от графиката "pre-supply pressure" - не трябва да пада под 3.6 бара при натоварване в движение... :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от noobcontrol » 01 Апр 2016, 9:09

Колеги май открихме проблема :D спукан изпускателен колектор... в понеделник ще я разглабя майстора да подтвърди :D това обяснява променливия звук... като карам градско повече време и я изрежа спира да съска явно се насъбират сажди и като я надуя малко колата се запушва за някакво време дупчицата :D

Следваща

Назад към E39