530Д Проблем при ускорение.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

530Д Проблем при ускорение.

Мнение от kalingk » 15 Фев 2016, 22:22

Здравейте!!!Имам 530д.Колата почти не се кара,обаче от вчера и днес реших да я изкарам и забелязах един проблем...не веднага,но се появи от вчера.Става следното,ако колата се кара нормално,до 1200об. примерно няколко километра и подадеш газ,все едно ускорява от 8скорост,а не както нормалният тласък на дизела.Ако повърви така 100-200метра и я изрежеш без скорост се оприщва и си става като преди.Значи с зор стига и 3000об.На диагностика не излиза нищо.Мисля утре да сваля маркуча над турбото и да прегледам вакумите дето влизат и излизат от резервоара за вакуум.Преди 1-2 години ги сменявах и ме съмнява,че може те да правят мизерии както и вакума от резервоара до разпределителният щуцер горе зад помпата.Това се сещам,някой с идея какво друго да гледам и какво може да поражда този проблем?
ПП След като си тръгне както трябва,после може колкото гас да и даваш..няма проблем.Става само,ако я караш бабешката,без да зацепва турбото все едно.Сега се сещам,че записва и грешка на ЕГР-а,но на него не му обръщам внимание,понеже е всеки път в жълто и грешката се трие,смисъл имало е,и се е оправила работата на егр-а и е свалена в неналична грешка.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше: е36,e39,e61..

Re: 530Д Проблем при ускорение.

Мнение от hummer » 15 Фев 2016, 22:49

Точно симпоми на недостиг на вакум ,при мен беше същата работа .
Маркуча от вакум резервоара към актуатора на турбото беше пред разпад ,като набере вакум върви и като изпусне става точно както казваш от 8сма :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 15 Фев 2016, 22:51

Вакуум може да провериш дали задържа и през Инпа. Другото е да провериш геометрията - размърдай лоста и виж леко ли се движи, че може да е позацапана... :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 15 Фев 2016, 23:02

Ами,сега гледах из нета.Общото между егр-а и този момент,който получавам е вакуум помпата.Може ли при ниски обороти,да не създава достатъчно вакуум,да отвори геометрията на турбото и като почне да развърта леко мотора да и вдигне оборотите и на нея и да успее да направи достатъчно вакуум.За това да ми дава грешка постоянно и на егр-а,нали точно вакуум помпата прави вакума и за неговият клапан.Смисъл колата като развърти и вече създава достатъчно вакуум и във вакуум резвоара на турбото и той да компенсира,при следващото подаване на гориво на колата.друго което,мисля,че даже и на спирачките трябва да правя повечко усилие на педала за да спира колата.За сравнение имам астра х и на нея педала на спирачката е доооста по чуствителен от тоя на бмв-то,нищо,че тя е по лека.
ПП лесно ли се проверява тази помпа и лесно ли се сменя?Ето как работи през инпа:
https://www.youtube.com/watch?v=ONEs7aG ... e=youtu.be

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 15 Фев 2016, 23:41

Пусни си тест на управлението на турбото и гледай адекватно ли мърда лоста - като му зададеш поредно няколко пъти да отвори и затвори, ще се види дали има проблем с вакуума. Аз така намерих проблем с резервоара, смених го и вече не се мъчи при подаване на газ ... :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от hummer » 16 Фев 2016, 0:08

Или изолирай резервоара ,може да е спукан и да ти събаря вакума и при спирачките,даже в е46 форума повечето го изолират

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 16 Фев 2016, 10:04

Намерих прокъсан/протрит и изпуска от там,маркуча,който отива към тампона на мотора...този който е под турбото.Може ли от това да ми бяга вакуума на цялата система,понеже той пък е закачен кум горният вакум клапан под смукателните тръби,а не е на този който отива към турбото?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 16 Фев 2016, 11:09

Може. Скоро сменяхме точно този маркуч на една умряла 525D, която после си показа зъбите.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530dA M-Tech ///M-Pack

Мнение от ivailo0 » 16 Фев 2016, 11:20

На твое място бих сменил всички вакуми. Турбо, клапи, тампони, балони. Не са скъпи маркучите но ефекта ще е уау в повечето случаи.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 16 Фев 2016, 12:55

Ми те аз ги сменявах всички...без този,че е на е..но място.Маркуча не е нагорял,ами е прекълцан.Както и да е,ще ходя на канал някъде да го сменям,че така не става.Добре,че свалях смукателите та видях и маркуча до и от помпата как се е скъсал до оплетката чак....много яки маркучи продават тия на Гейтц.

ентусиаст
Аватар

Мнение от hummer » 16 Фев 2016, 14:05

Само силиконови маркучи :!:

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 16 Фев 2016, 21:40

Добре.Смених скъсаният маркуч от левият до десният тампон и работата си е същата.На дис пуснах диагностука на всичко.маф.сензор.клапа турбо.егр и вакуми.Накрая ми даде проблем с егр.Взех двата клапана,този на егр и този за тампоните и реших да ги сменя и двата.При откачане на клапана за тампоните се чу стържещ звук от към клапана.Помежду другото като ми смениха маркуча на тампоните,моъора зачочна да има леко по силни вибрации.Та смених и двата клапана и засега всичко е наред....само засега.Според мен какво е станало...скъсаният маркуч на тампона е породил постоянна работа на клапана,за да компенсощира загубата на вакуум и предполагам,го е зациклил в отворено положение или затворено...не знам 100пр принципа,за това след смяна на маркуча, мотора стана по стегнат..смисъл получавало се е свръх вакуум в системата му.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 16 Фев 2016, 21:44

kalingk написа:Добре.Смених скъсаният маркуч от левият до десният тампон и работата си е същата.На дис пуснах диагностука на всичко.маф.сензор.клапа турбо.егр и вакуми.Накрая ми даде проблем с егр.Взех двата клапана,този на егр и този за тампоните и реших да ги сменя и двата.При откачане на клапана за тампоните се чу стържещ звук от към клапана.Помежду другото като ми смениха маркуча на тампоните,моъора зачочна да има леко по силни вибрации.Та смених и двата клапана и засега всичко е наред....само засега.Според мен какво е станало...скъсаният маркуч на тампона е породил постоянна работа на клапана,за да компенсощира загубата на вакуум и предполагам,го е зациклил в отворено положение или затворено...не знам 100пр принципа,за това след смяна на маркуча, мотора стана по стегнат..смисъл получавало се е свръх вакуум в системата му.

Може ли превод,че не схванах.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 16 Фев 2016, 22:21

Сменил съм двата ел.вакуум клапана под смукателните тръби и засега няма проблем с колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 16 Фев 2016, 23:17

kalingk написа:Сменил съм двата ел.вакуум клапана под смукателните тръби и засега няма проблем с колата.

Това е ясно.От там е имало пробив и е нямало вакум според мен.
Не схванах за свръх вакума.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Следваща

Назад към E39