Проблеми свързани с датчик на колянов вал за М52

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Проблеми свързани с датчик на колянов вал за М52

Мнение от kluna_ » 29 Ное 2015, 12:09

Здравейте,
колата е 520и м52 96 година имах проблем с датчика на коляновия вал и го смених с оригинален БМВ. От тука започнаха проблемите след 20000км колата започна да прекъсва и на диагностиката излизаше въпросния датчик. Смених го отново с втори този път ВДО уж били много добри и така след няма и 7, 8000км пак същото, колата прекъсва и на диагностика пак датчик. Пак го смених за 3-ти път този път с най-евтиния, който намерих Мейле и няма и 3000км пак същото. ПИСНА МИ.
Вече си мисля, че прекъсва връзката някъде след буксата на датчика, защото е невъзможно и трите да са дефектни.
Някой сблъсквал ли се е с такова нещо, защото мисля да разглобя между буксата и компа на колата - освен там някъде да прекъсва или пък самата букса?
:help: :bowdown:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Най-лъскавата скъпа таратайка....

Re: Проблеми свързани с датчик на колянов вал за М52

Мнение от stenlipk » 29 Ное 2015, 12:58

С каква диагностика я гледаш?Тези мулти диагностиките понякога грешат и може да ти показва колянов а всъщност да е разпределителен и обратното

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 29 Ное 2015, 16:47

stenlipk написа:С каква диагностика я гледаш?Тези мулти диагностиките понякога грешат и може да ти показва колянов а всъщност да е разпределителен и обратното

Колега, не че съм фен на мулти диагностиките, но първият датчик е издържал 20 000км.
;)
Колега stenlipk отиди някъде да видят сигнала от датчика, когато двигателят работи проблемно. Идеята за проверка на окабеляването не е лошо, но съм се сблъсквал с проблемни проводници, които външно изглеждат перфектно, при прозвъняване има затворена верига, дано при тебе не е нещо подобно.

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Най-лъскавата скъпа таратайка....

Мнение от stenlipk » 29 Ное 2015, 17:10

Колега,при мен проблема е различен ако си прочел темата ми...Дали диагностика ще хване ако дърпа въздух отнякъде?Днес сутринта работи 10-20 секунди и после направо изгасна докато е на място...Предполагам е от факта че температурите през нощта бяха минусови

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 29 Ное 2015, 20:50

Когато дърпа въздух след дебитомера при всичко останало изрядно записва "Fuel trim" грешки и на двете тройки цилиндри и компа набива яко гориво, съответно колата се дави особено в ниските обороти.

Проблемен датчик коланов/разпределителен вал се усещат по съвсем различен начин.

До колегата пуснал темата -
Сигурен ли си, че кабела на датчика е прокаран коректно ?
Най-честият проблем е кабелът, а не самият датчик.Първо минава много близко до шайбата на водната помпа и ако не се монтира правилно може да го закачи шайбата.Нагоре по пътя трябва да има пластмасов кожух който го държи фиксиран.

Друго за което се сещам е теч от капака на клапаните - всичко се излива върху датчика и въпреки че не би трябвало да го скапва толкова бързо, едва ли му действа добре.

Както и колегите посочиха - ламерско е, но Camshaft/Crankshaft могат да се сбъркат и да сe смени грешният датчик.Симптомите пък са идентични.Всъщност, ако един от двата датчика се скапе компа започва да работи само на база данните от другия.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание

Мнение от Conqueror » 29 Ное 2015, 21:04

Миндили са датчиците 4-5 пъти му се три грешката на моя "новия" и пак излиза смених го с по-нов и за сега не е излязла
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kluna_ » 29 Ное 2015, 21:21

Значи отговарям:
1. Диагностика е правена всички пъти с ИНПА от склад66
2.Датчика работи перфектно просто когато прекъсва оборотите падат на 0 за секунда после всичко е ок.
3.Кабела на датчика е прекаран и укрепен коректно, течове няма - поне върху него :) (Затова съмненията са ми вече от буксата нататък).
Изображение

Назад към E39