Изпотяване на предно стъкло при дъжд ?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D 184 кс. седан

Изпотяване на предно стъкло при дъжд ?

Мнение от dak » 25 Сеп 2015, 9:46

Колеги , вчера ме хвана един дъжд и за нула време предното стъкло се изпоти , съответно натиснах копчето за размразяване на предното стъкло на климатроника но никакъв ефект :shock: чак след като натиснах и снежинката стъклото се изчисти за норматив. Обаче на вън беше 20 градуса и компресора на климата не ми е нужен . Изключих снежинката и хоп стъклото отново се изпоти . Това нормално ли е или има някакъв проблем ? Филтите на купето са ми на 1 година. Карал съм разни други коли и не беше нужно да работи компресора за да чисти предното стъкло :|

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: Изпотяване на предно стъкло при дъжд ?

Мнение от Elesar74 » 25 Сеп 2015, 9:47

Колега, аз съм сменил филтрите преди месец и на мен ми се изпотява стъклото ако изключа климатика. Ама аз има проблеми с парното, тъй че моето мнение не е меродавно много.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ е39 2.0i
Мечтае да кара: Е38 4.4i

Мнение от SHeRiFa » 25 Сеп 2015, 10:34

Аз нямам проблем с парното,но при мен е същоя х*й.Просто зависи от температурата ,вън и вътре.Ако е по студено вън пускаш на топло,ако е по топло вън пускаш на студено.
Andare Dopo Dio!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 25 Сеп 2015, 10:36

Имах такъв плоблем с е36 дори след смяна на филтри на купето и профилактика с препарат за микроби в купето.
Проблема се оказа в отдушниците в багажника при задната броня всяка кола ги има.
Изображение
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dak » 25 Сеп 2015, 11:14

Колега , не мисля че багажника има връзка с предното стъкло .

SHeRiFa написа:Аз нямам проблем с парното,но при мен е същоя х*й.Просто зависи от температурата ,вън и вътре.Ако е по студено вън пускаш на топло,ако е по топло вън пускаш на студено.

Това ако е така е мега тъпо :no: как може да те задължават при дъжд да ползваш компресора :banghead:

Сега свалих въздуховодите от филтрите и гледах клапите за външния въздух , работят си коректно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ е39 2.0i
Мечтае да кара: Е38 4.4i

Мнение от SHeRiFa » 26 Сеп 2015, 15:00

Колега между другото има 1 решение на проблема и то е котешка тоалетна в колата :) Абсорбира влагата и не позволява запотяването на стъклата.
http://vbox7.com/play:6fb32cbdbc
Andare Dopo Dio!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dak » 27 Сеп 2015, 0:48

:D ти ме уби :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Мнение от wladio » 27 Сеп 2015, 12:14

не е невъзможно спукано радиаторче на парното.
а след известно време на 32градуса,и на 3 точици(червени разбира се)обдухване на стъклата,няма ли ефект???
нормално е след климатик и парно, да има изпотяване-топло и студено(може и обратно)=кондез..
изпотяване има също когато върти въздуха само в купето-при затворени клапи.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dak » 27 Сеп 2015, 21:01

wladio написа:не е невъзможно спукано радиаторче на парното.
а след известно време на 32градуса,и на 3 точици(червени разбира се)обдухване на стъклата,няма ли ефект???
нормално е след климатик и парно, да има изпотяване-топло и студено(може и обратно)=кондез..

Радиатерчето си ОК
На вън беше около 24 гр. и нямаше как да пускам топло. Всичко беше затворено и климатика работеше на външен поток , започна да вали и изключих климатика и започна да се поти джама , тогава го включи пак само на вентилатор на 16 гр. да духа на стъклото и забелязах че не чисти , включих снежинката и воала , изключих снежинката и пак почна да се поти :dunno: не съм пробвал да вдигам градусите щото вънка си беше 24 гр. не е за топло. Преди много време имах една Мазда без клима , тя си имаше копче за потока (външен/вътрешен) и в такова топло време при дъжд като го пуснеш на външен и вентилатор вътре чистеше всичко .
При БМВто що така се получава и не ще да чисти само с вентилатор ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 27 Сеп 2015, 21:31

Ами причина може да е "циганското лято" :mhihi: т.е. времето, горещо и задушно е, изведнъж почва да вали и температурата на стъклото рязко пада от да речем 24-5 градуса на 10-15. А и преди да завали обикновенно влажността на въздуха е висока, което пък от своя страна допринася за образуването на конденз при по-ниска температурна разлика.
Въздуха за климатроника се взима от двигателния отсег където температурата със сигурност не е 16 градуса т.е. "свежия" въздух не е точно от отвън ами е предварително загрят. И от тук и температурната разлика на повърхността на стъклото и въздуха който го обдухва. Ето това е причината в случая но обикновенно за да се образува конденз на стъклото е малък дебита на пресния въздух т.е. филтрите, ако всичко друго е ОК.

ПП: Това ще се наблюдава до като стъклото се загрее от обдухващия го въздух и се поохлади входящия въздух.
ПП2: Тези филтри на 1 година със сигурност са се позатлачили. Хубаво е от време на време да се поизтупат че прахоляк колкото да щеш.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39

Мнение от wladio » 27 Сеп 2015, 21:46

Е така е.ще трябва да вдигаш градусите на топло.

dak написа:
wladio написа:не е невъзможно
спукано радиаторче на парното

Радиатерчето си ОК
На вън беше около 24 гр. и нямаше как да пускам топло. Всичко беше затворено и климатика работеше на външен поток , започна да вали и изключих климатика и започна да се поти джама , тогава го включи пак само на вентилатор на 16 гр. да духа на стъклото и забелязах че не чисти , включих снежинката и воала , изключих снежинката и пак почна да се поти :dunno: не съм пробвал да вдигам градусите щото вънка си беше 24 гр. не е за топло. Преди много време имах една Мазда без клима , тя си имаше копче за потока (външен/вътрешен) и в такова топло време при дъжд като го пуснеш на външен и вентилатор вътре чистеше всичко .
При БМВто що така се получава и не ще да чисти само с вентилатор ?

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 28 Сеп 2015, 13:01

При Е60 си има "Defogging sensor" за това запотяване и този проблем не съществува. :mhihi:

По темата. Докато имах Е39 (6-7 години) никога не съм имал такъв проблем. Запотяваха се стъклата от време на време, но като пуснех изсушаването се оправяха веднага и то без да пускам климатика. Вярно, че конденза се получава от температурната разлика, но при теб по-скоро идва влага и от другаде. Спукан радиатор на парното не е изключен (както каза колега по-горе), но можеш да провериш дали не ти е запушен дренажа на климатика и да остава някаква вода в кутията.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 28 Сеп 2015, 13:11

Вие за 1-ви път ли карате коли ?

климатроника на колата е направен да се ползва постоянно , защото лятото те разхлажда а зимата извлича влагата от купето и не прави джамовете на гъз.

При положение , че дишате вътре и образувате още повече влага с това няма как да не ви се запотяват прозорците. Това което колегата е споменал горе при е60ките тука е просто насочване струята на въздъха към предния джам и пускане на почти максимална скорост вентилатора.

Не трябва да правите абсолютно нищо освен да си пуснете климатика. Врътката която е на централната конзола също не е от такова значение защото тя е предназначена за освежаване ако се наложи при дълъг път , т.е. завъртате на по-студено за да не заспите , докато на прозореца и в краката ви духа топъл въздух ( за студените дни говоря ).

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dak » 28 Сеп 2015, 14:15

Пак да добавя , че радиаторчето на парното е здраво на 1000% Възможно е проблема да е свързан и с филтрите но се съмнявам. Колата не губи абсолютно никакви течности от както я имам от близо 4г. И още нещо , джама се запотяваше частично само в долната част .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2002 Е39 525dA Touring

Мнение от aivanov99 » 28 Сеп 2015, 14:34

dak написа:
wladio написа:....климатика работеше на външен поток , започна да вали и изключих климатика и започна да се поти джама...

Според мен ето тука е ключа от бараката. Карал си на климатик. След като е заваляло си го спрял и цялата влага от климатика е отишла на джама. То затова се препоръчва след продължително ползване на климатика да се спира компресора 5-10 мин. преди достигане на крайната точка. По този начин вентилатора изсушава питата и по-трудно се образуват разни гъбички, които в последствие смърдят при пускане на климатика.
Изображение

Следваща

Назад към E39