Смяна на спирачни маркучи и спирачна течност

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: '99 BMW 525 TDS

Смяна на спирачни маркучи и спирачна течност

Мнение от krasi76 » 24 Юли 2015, 22:20

Здравейте колеги,
Налага ми се смяна на спирачните маркучи на задните колела на 525 TDS. Бих искал да сменя и спирачната течност, т.е. източване, промиване, наливане на нова и обезвъздушаване на цялата система. Ще съм ви много благодарен, ако ме посъветвате къде мога да отида в гр. София при свестен майстор/сервиз, където да бъдат свършени тези неща професионално и с необходимата техника. Все пак това е най-важната система на колата, свързана със сигурността и не бих искал да правя компромиси!

Ако се сметне, че отговорите могат да бъдат тълкуваниани като реклама, моля пишете ми лично съобщение. Благодаря предварително!
525 TDS

ентусиаст
Аватар

Re: Смяна на спирачни маркучи и спирачна течност

Мнение от kalingk » 25 Юли 2015, 12:12

Можеш и сам да го направиш
Отвиваш старите маркучи, слагаш новите и отвиваш цицките и на четирите колела, така както си е на гумите.Само подложи по някое картонче да не капе на джантите и ги остави така за няколко часа като от време на време доливаш спирачна течност в казанчето.Като се убедиш, че тече вече бистра течност стягаш цицките и си готов.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 25 Юли 2015, 17:25

Това с отвиването на пробките съм го правил на голфа едно време с помощ от приятел за 10мин се промива.
Процедурата е следната:
1. Единия сяда в колата другия до колелото, което ще се промива в момента.
2. Тоя в колата напомпва педала на спирачката и го държи натиснат.
3. Този до колелото разхлабва пробката колкото да започне да тече, като намелее стуйката веднага затяга за да няма шанс да влезе някое въздушно мехурче.
4. доливате течнос в казанчето.

Поватаряте стъпки 2-4 докато не излезе чиста течност, лед което се преминава на следващото колело.
Ако все пак не се чувстваш сигурен в себе си и искаш да стане в сервиз спазвайките се всичките му процедури с буркани, прозрачни маркучи и т.н. - пиши ми едно ЛС :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 25 Юли 2015, 20:00

това с помпенето на спирачният педал беше едно време...вече сме 21 век и има съвсем културни начини за смяна на спирачната течност (която между другото се сменя на всеки две години).

Има си специални помпи, с които новата спирачна течност се вкарва под налягане а старата изтича през пробките за обезвъздушаване. И по този начин няма нужда да се "помпи спирачният педал" и отпада и възможността да се похаби главният спирачен цилиндър. Обикновено обезвъждушаването става и без включване на комп., но ако нещата се осерат, в софтуера за четене на грешки има и специален бутон за обезвуздушаване.

Потребител
Аватар

Мнение от krasi76 » 26 Юли 2015, 23:28

Благодаря на всички за бързите отговори!
Опасявам се, че не бих могал да се справя сам. Нямам къде да вдигна колрата дори, нито канал и т.н.. С тези помпи, за които колегата @2bar говори, ми се струва някакси по-надеждно и със сигурност по-бълзо. А ме притиснява и това, че като гледам краищата на старите ми спирачни маркучи какви са клеясали... дано не стане някоя беля при свалянето им... :(
Ако някой колега може да ми окаже съдействие, ще съм му много благодарен!
525 TDS

Потребител
Аватар

Мнение от krasi76 » 31 Юли 2015, 14:26

Прочетох, че има опасност да се спука казанчето при вкарване на спирачна течност под налягане с такава помпа, понеже пластмасата е вече доста остаряла за толкова години. Някой имал ли е такъв проблем? Дали да не избера стария по-бавен метод за обезвъздушаване с педала...? Или така пък други неща може да се повредят...като този спирачен цилиндър и т.н....? :roll:
525 TDS

Потребител
Аватар
Кара: Бмв 523i

Мнение от Minchev8802 » 21 Окт 2015, 22:46

Здравейте колеги
Имам следния въпрос тъй като имам колата от 1 година и несъм сменял спирачните маркучета а забелязах че са износени и наранени отвън,става въпрос за задните колела и мисля да ги сменя мога сам но колата е автоматик
E39 523i и незнам имали някакъв определен начин или е нормалния с помпане на педала
Благодаря

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 02

Мнение от Mamar4o » 22 Окт 2015, 20:57

Маркучите се сменят лесно.Бих те посъветвал за спирачната течност да отидеш при Дунев моторспорт,за 50лв + спирачна течност ще ти сменят течноста с вакуум :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39 528i 1996г.

Мнение от georgi_1986 » 18 Ное 2015, 20:21

Колеги, дайте повече информация за смяната на спирачните маркучи. Има ли някаква тънкост при смяната и кой производител препоръчвате?

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 18 Ное 2015, 21:21

оригинални от БМВ, особено в България, където всичко е менте.

тънкости няма, освен ако не си ептен аджамия. Гледай да не ги усукаш като ги стягаш - затова е и бялата линия на тях.

Назад към E39