Помощ с камера за задно виждане+динавин

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 530D

Помощ с камера за задно виждане+динавин

Мнение от justtvargi » 21 Май 2015, 20:22

Здравейте, днес се пробвах да сложа камерата за задно виждане на е39, но ударих греда. До сега съм слагал 2 камери на е46 пак с динавин, при едната имаше букса за RCA кабела, при другата нямаше, но пишеше видео ин и ги наместихме някак си кабелите и тръгна. Обаче на моята нещо се е*ава . Интересното е, че от двата края на RCA кабела излиза една червена жица, която нямам идея къде да я свържа. Четох по разни форуми, едни казват към "Reverse"(зелен кабел) на навигацията, друг казва към жълтия "Back+12v" трети към синия"Ant/Amp power", но не ще и не ще... После ще начертая една схема да ви покажа как съм свързал всички кабеляци и да ми кажете дали има нещо грешно. Другият червен кабел(посока багажник) съм го свързал за + на крушката за задната светлина на фара, за другите кабели съм 99% сигурен, че са правилно свързани,просто този червения нещо май прави чалъми... На навигацията изобщо няма никаква реакция, дори когато натисна "Camera"

младши ентусиаст
Аватар

Re: Помощ с камера за задно виждане+динавин

Мнение от Giovanni » 21 Май 2015, 22:04

А това първото което си написал " към reverse на навигацията" пробва ли го ?
Реално към навигацията също трябва да сигнал, който да и казва кога си включил на задна.
Аз " ядох дървото" с динавин, който забиваше постоянно и не стигнах до камерата, та се занимавах с няколко Hualingana преди известно време.
Там схемата беше такава че освен РЦА кабелите, които са ясни имаше и един червен кабел минаващ през кутийката - единия край към багажника се връзваше към светлина за задна скорост, другия край отиваше към reverse сигнала на навигацията. Реално това е един кабел, който взема сигнал от отзад от светлината и отива отпред на навигацията за да превключи на екрана на камера.

Потребител
Аватар

Мнение от justtvargi » 21 Май 2015, 23:21

2015-05-21 17.14.27.jpg
2015-05-21 17.14.31.jpg
2015-05-21 19.20.49.jpg

Пробвах, както казах, и с reverse, и с постоянен + на 12в. и с кабела на антената/усилвателя.
кофтито е, че нямам букса с кабелите за камера и ги нагодих с едни други пинове, но стана здраво и не вярвам от там да прави мизерии (снимка1)
хванал съм плюса от RCA кабела (жълт кабел) към горния пин на "Camera Black", под него масата (черен кабел) и червения го пробвам по другите( жълт, син и червен )
дано сте ме разбрали.. лед диодите си светят на камерата, задната също съм и намерил плюса и е свързан другия край на това малкото червено кабелче там, другите букси и чинчове няма как да ги объркам и пак не ще.. утре връзвам плюса на кабела в багажника за + на акумулатора и почвам наред да пробвам всички жици, които излизат от навигацията докато не запали тая камера :D
утре ако не стане ще снимам подробно всичко, което съм правил и дано някой даде акъл...
п.с. изкормих единия чинч на тоя RCA кабела и червения кабел беше запоен за плюса, може и от там нещо да губи :paranoid:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 22 Май 2015, 14:30

Колега, или аз нищо не разбирам от обяснението ти или ти не си наясно с аудиоелектрониката.
Схемата е проста и ясна:
Камера(черен) - там се свързва камерата. По означението съдя, че кабелиете завършват с чинчове, което означава че самият кабел има активня част(+) и оплетка(-, маса).
Самата камера обче има отделно захранване, което се управлява от сигнала за задна сокрост и трябва да го изградиш собственоръчно с едно реле. Релето трябва да сработва, демек да подава +12V на камерата при включване на "задна"
Reverse(Green) - тук също се подава сигнал от "задната", като при Е39 кабелът е зелен/чер и лесно може да се намери на буксата на някой от стоповете. Този сигнал е нужен, за да може системата автоматично да превключи видео входа към който е свързана камерата.

Всякакви други интерпретации са на принципа "нагоди го"

П.П. Това с изкормянето от любопитство ли го направи?
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 22 Май 2015, 17:56

Връзването на камерата е много лесно, не знам какво се затрудняваш. Имаш видео сигнал, намираш къде е пина за задна камера независимо как е надписан, имаш захранване + и - и още един плюс от задна към reverse за да включва камерата и това е.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от justtvargi » 22 Май 2015, 20:16

20150522_144147.jpg
20150522_144937.jpg

Оправих се, инженерите на бмв са много интересни.. в бързината видях в интернет схемата на стоповете, на левия стоп +на задната е жълт кабел, а на десния е зелен и аз съм прочел първо за жълтия, а той е + на задния габарит.. както и да е тръгна сигнала, ама нямаше видео картина, защото на графиката пишеше, че е в един от двата края на буксата... реално се оказа, че е по средата и всичко си тръгна. Както казах вече нямах букса за камерата, която да влиза в навигацията и в другия край да е RCA кабел, та се наложи да мисля как да го свързвам.. в крайна сметка всичко си заспа на мястото :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Назад към E39