Проблем с турбо?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61/530XD
Мечтае да кара: на по-евтино гориво.

Проблем с турбо?

Мнение от MPOWERfan » 08 Мар 2014, 12:13

Колеги,имам проблем с турбото както се карах вчера заби колата и няма никой след 2 хил. оборота.Всички маркучи и тн. са си там и са здрави,един приятел при който си правя колата каза,че най-вероятно е турбо.Колата до преди това си вървеше перфектно никакви признаци не е пушила или нещо такова.Чувам ,че турбото свисти но няма никой,възможно ли е да е някой датчик или да си свалям турбото и рециклаж?
E36/E39/E39/E46/E39/E61/E87/61

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Проблем с турбо?

Мнение от Ivo_Borisov » 08 Мар 2014, 12:47

Не бързай да го сваляш. Може да са много неща, една диагностика може би ще ти каже къде е проблема.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MPOWERfan » 08 Мар 2014, 12:53

Ivo_Borisov написа:Не бързай да го сваляш. Може да са много неща, една диагностика може би ще ти каже къде е проблема.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk

Днес по-късно ще я закачиме,много ми е странно все си мисля,че не е турбо никакви признаци нямаше. :dunno:

e30s live forever
Аватар

Мнение от sachs » 08 Мар 2014, 15:13

Прегледайте вакум маркучите,които управляват турбината.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MPOWERfan » 08 Мар 2014, 15:20

sachs написа:Прегледайте вакум маркучите,които управляват турбината.

И аз се надявам някъде там да е проблема колега.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E70 4.0D
Детайли за колата: E70 4.0D '12

Мнение от SteveSR » 08 Мар 2014, 15:59

Колега имах подобен проблем на същата кола и виновника беше клапана който управлява вакуума на турбото. Същия е и за управлението на егр-а. Можеш да пробваш да ги размениш и да видиш дали ще тръгне колата.
Успех.
SteveSR
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MPOWERfan » 08 Мар 2014, 19:28

Проблемът е номер 5 или поне така разбрах по телефона от моят човек.Пукната е около датчика или не знам точно какво е 10 на схемата.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Kolevato » 09 Мар 2014, 13:28

привет колеги;) да ви споделя имам и аз подобен проблем(да не казвам същия..)както на колегата с турбото или по-точно с този клапан.От около 2 седмици забелязах,че както си карам изведнъж колата отива в нещо подобно на авариен режим-след 2 хил. оборота няма тяга и забива.Както съм на 5та предавка смъквам 4та,3та до 1ва и няма и няма-повече от 2 хил оборота не може да вдигне.След това пробвах на свободна и същата история-неможе да се изфорсира повече от 2-2,2оборота максимум.За момен открих някакво решение ако може да се нарече такова-та значи като ми направи тоя номер и умрат и конете и турбото,докато си карам давам на свободна изгасям колата и след 5 сек пак я запалвам-започва пак да си върви като бясна и да лепи на седалката,а от проблема няма и спомен но неможе така да се кара..(карам си зад ТИР сас 100км бутам ляв мигач да го изпреварвам и изведнъж няма тяга,изравнявам се с камиона и се чудя какво да правя..пак 4та,3та...и пак авариен режим,после гася и отново запалвам и вс си е ок незнам просто много странно..).проверил съм маркуча за турбото и си надува н.п. там,сменил съм и всички маркучи на вакуума,според мен признаците показват че проблема е в този клапан за управление на турбото,но незнам къде се намира и как да го разменя с този на ЕГР да пробвам,или да се опитам да го почистя.молбата ми е ако може някой по подробно да ми обясни как се прави тази процедура с размяната или почистването на клапаните и къде се намират(по точно този на турбото, ЕГР го знам)приемам всякакви идеи и мнения.Да отбележа колата е 320д 136 к.с. 99година Благодаря предварително на отзовалите се:)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MPOWERfan » 11 Мар 2014, 16:10

Проблемът е решен,оказа се мап сензор който стой на всмукателният коелктор отзад.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MPOWERfan » 11 Мар 2014, 16:13

Kolevato написа:привет колеги;) да ви споделя имам и аз подобен проблем(да не казвам същия..)както на колегата с турбото или по-точно с този клапан.От около 2 седмици забелязах,че както си карам изведнъж колата отива в нещо подобно на авариен режим-след 2 хил. оборота няма тяга и забива.Както съм на 5та предавка смъквам 4та,3та до 1ва и няма и няма-повече от 2 хил оборота не може да вдигне.След това пробвах на свободна и същата история-неможе да се изфорсира повече от 2-2,2оборота максимум.За момен открих някакво решение ако може да се нарече такова-та значи като ми направи тоя номер и умрат и конете и турбото,докато си карам давам на свободна изгасям колата и след 5 сек пак я запалвам-започва пак да си върви като бясна и да лепи на седалката,а от проблема няма и спомен но неможе така да се кара..(карам си зад ТИР сас 100км бутам ляв мигач да го изпреварвам и изведнъж няма тяга,изравнявам се с камиона и се чудя какво да правя..пак 4та,3та...и пак авариен режим,после гася и отново запалвам и вс си е ок незнам просто много странно..).проверил съм маркуча за турбото и си надува н.п. там,сменил съм и всички маркучи на вакуума,според мен признаците показват че проблема е в този клапан за управление на турбото,но незнам къде се намира и как да го разменя с този на ЕГР да пробвам,или да се опитам да го почистя.молбата ми е ако може някой по подробно да ми обясни как се прави тази процедура с размяната или почистването на клапаните и къде се намират(по точно този на турбото, ЕГР го знам)приемам всякакви идеи и мнения.Да отбележа колата е 320д 136 к.с. 99година Благодаря предварително на отзовалите се:)

Колега,данеби геометрията на турбото да забива?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shmotza » 11 Мар 2014, 19:43

е той този клапан управлява точно геометрията.

Разтоварващия клапан се намира точно на турбината - изглежда като камбанка - щом знаеш на егр-а как изглежда, значи ще го познаеш - захваща се за самата турбина - ще го видиш като погледнеш под абс/асц модула към турбото.

п.п.-можеш да го тестваш като му извадиш маркучето за вакуми, сложиш едно маркуче, смучеш с уста и гледаш дали дърпа лоста на самото турбо

Назад към E39