LED , диодно осветление интериор и врати.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

Re: LED , диодно осветление интериор и врати.

Мнение от kalingk » 05 Яну 2014, 20:04

Сега,може да се ориентираш и към плафоните на номера,жабката и по 2 на сенниците :) + допълнителното осветление в 3-те централни плафона.
ПП сега е студено,но лятото,ще монтирам и в краката на всички,така,че и пода да е осветен ярко.
ПП2 Даже и фенерчето съм му сменил крушката.Бе с две думи къде има крушка все съм я махнал,още преди половин година,точно поради същата причина.Само,че като отвориш и сенници и допълнителното осветление,мисля,че стигаше даже до 160 вата.После се чудиш,що като ръчкаш по колата нещо 2-3 часа и лятото особено като не ти прави впечатление осветлението,че свети и не може да запалиш след това.По спомен сега тези 160 вата са сменени с няма и 10 вата общо консуматори и пъти по силно осветление.
Последна промяна kalingk на 05 Яну 2014, 20:07, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 05 Яну 2014, 20:05

Дали има такива крушки във Вик и Ват с мека жълта светлина, като оригиналните с нажежаема жичка :roll:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 05 Яну 2014, 20:29

А мерил ли си ги с омметър на "сухо" че ми се струва че има вътре съпротивление около 15-16ома имитиращо съпротивлението на крушката с нажежаема жичка. Ако е така ефекта от светодиодите е само светлината но не и икономията. Иначе да, ефектно се получава :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 05 Яну 2014, 21:05

gentata написа:А мерил ли си ги с омметър на "сухо" че ми се струва че има вътре съпротивление около 15-16ома имитиращо съпротивлението на крушката с нажежаема жичка. Ако е така ефекта от светодиодите е само светлината но не и икономията. Иначе да, ефектно се получава :yes:

Колега бъркаш се малко светодиодите светят не със напрежение а ток който преминава през ПН прехода приблизително около 20мА... сметни по закона на ОМ..
I=U/R , или
U=R.I , или
R=U/I ,
като имаш пред вид и следното :
P=I.U
I=P/U

U е напрежението или разликата между потенциалите [V],
I е силата на тока, [A]
R е съпротивлението [Om].
P e мощността [W]

можеш да разбереш какво е съпротивлението като знаеш волтажа и ватовете на крушката, които обикновено са написани :

R=12 / (P/12)

ако е 2 W : R=12/(2/12) = 72 Om
сметни ако е 5 или 10 Вата..
П.П Диодите задължително искат Съпротивление дори да са бели 3 диода на по 3,4 волта последователно ти правят 12 волта ще светят без проблеми но се слага Токограничаващ елемент Резистор.. дори той да е 1ом или 2 ома...
Просто нещата се смятат по няколко критерия :)
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 05 Яну 2014, 21:07

IMG_20130707_193315.jpg
niki81vd написа:
gentata написа:А мерил ли си ги с омметър на "сухо" че ми се струва че има вътре съпротивление около 15-16ома имитиращо съпротивлението на крушката с нажежаема жичка. Ако е така ефекта от светодиодите е само светлината но не и икономията. Иначе да, ефектно се получава :yes:

Тези с 8 диода нямат, свързани са 4 х 4 . Всеки диод работи на 3 волта, грубо. Както в третия стоп на комбито, но без резистори. Другия отзад е матов и не се вижда, може и да има нещо. Не съм ги замервал, но и това ще направя.
Консумацията им е нищожна , цялата ми кола е така вече 4 г. и нямам грижи , светят в пьти по силно и консумират в пьти по малко :D . Малка справка ......... там кьдето е климатика сложих около 50 SMD диода / на лента / голяма играчка беше , но ефекта си заслужава . Имам монтиран уред който ми показва зарядката и почти не мьрда при включени и изключени светлини , махнал сьм абсолютно всички крушки и навсякьде е с диоди , а на колегата колата е супер направена :yes:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 05 Яну 2014, 21:33

Да,трябва да имат резистор.Особено,ако е в колата,защото при покой дори да дава 12 волта ток,то като запалиш се качва до 13-14 волта.Повечето диоди работят на 3.3-3.4волта,но пак не стига,за да не изгорят.Тея дето си ги показал сулфитните,най вероятно имат резистори,но са монтирани,така,че чашката отстрани да ги закрива,за да не се виждат,ако нямат не е добре и няма да изкарат дълго.Ма пък лесно се сменяват и са евтини,така,че подмяната им е лесна :),а и не са скъпи.
Относно колегата дето пита за по мека светлина,да има подобна,макар и не 100% същата.Повечето диоди самата им яркост на светене или така както казваме по топла или по студена светлина,се определя от келвините на самият диод.Повечето или поне тези от които съм монтирал аз,варират от 2700к до 6500 келвина като първите са топло бяло,последните са студено бяло.аз съм сложил 5000к и свети така,че дори,че имам фолио на 95% черно на задните стъкла,вечер само на 3-те плафона централни,все едно нямам фолио :).За тази цел съм сложил и радиатори специално на 3-те централни плафона,понеже ще отпоят диодите от платката + по един 3 ома 0.25вата резистор.За всички останали плафони са без охлаждане и с по 68 ома на 0.25 вата резистори/тея не съм ги смятал,но с тези резистори не греят и светят задоволително силно/.Относно плафоните специално на задният номер съм ползвал като последните по горе,но съм добавил един 120ома 5вата резистор,тук няма компенсация на енергия,но иначе ще премигват,понеже тея вече се управляват от лайт модула и постоянно ги чеква за изгоряла крушка/дори и да се изключи чека,пак премигват/.
Последна промяна kalingk на 05 Яну 2014, 21:47, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 05 Яну 2014, 21:44

krasi2bmw написа:
IMG_20130707_193315.jpg

Дано не си с форумни стикери :|
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 05 Яну 2014, 22:17

niki81vd написа:
kalingk написа:Да,трябва да имат резистор.Особено,ако е в колата,защото при покой дори да дава 12 волта ток,то като запалиш се качва до 13-14 волта.Повечето диоди работят на 3.3-3.4волта,но пак не стига,за да не изгорят.Тея дето си ги показал сулфитните,най вероятно имат резистори,но са монтирани,така,че чашката отстрани да ги закрива,за да не се виждат,ако нямат не е добре и няма да изкарат дълго.Ма пък лесно се сменяват и са евтини,така,че подмяната им е лесна :),а и не са скъпи.
Относно колегата дето пита за по мека светлина,да има подобна,макар и не 100% същата.Повечето диоди самата им яркост на светене или така както казваме по топла или по студена светлина,се определя от келвините на самият диод.Повечето или поне тези от които съм монтирал аз,варират от 2700к до 6500 келвина като първите са топло бяло,последните са студено бяло.аз съм сложил 5000к и свети така,че дори,че имам фолио на 95% черно на задните стъкла,вечер само на 3-те плафона централни,все едно нямам фолио :).За тази цел съм сложил и радиатори специално на 3-те централни плафона,понеже ще отпоят диодите от платката + по един 3 ома 0.25вата резистор.За всички останали плафони са без охлаждане и с по 68 ома на 0.25 вата резистори/тея не съм ги смятал,но с тези резистори не греят и светят задоволително силно/.Относно плафоните специално на задният номер съм ползвал като последните по горе,но съм добавил един 120ома 5вата резистор,тук няма компенсация на енергия,но иначе ще премигват,понеже тея вече се управляват от лайт модула и постоянно ги чеква за изгоряла крушка/дори и да се изключи чека,пак премигват/.

Малко си в грешка. Има стабилизатори на напрежението и всичко се управлява от лайт модула. Просто не тества системата за изгорели крушки, защото са свързани паралелно всички интериорни крушки, без жабката и тази в капака на багажника за комби.

Ето ти примерна снимка на скенер 1.4,това е менюто на ГМ модула,този,който управлява и централното.Забележи последната опция в първото меню каква е и пак помисли,кой управлява интериорното осветление:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от gentata » 05 Яну 2014, 22:41

hacker4eto1 написа:
gentata написа:А мерил ли си ги с омметър на "сухо" че ми се струва че има вътре съпротивление
около 15-16ома имитиращо съпротивлението на крушката с нажежаема жичка. Ако е така ефекта от светодиодите е само
светлината но не и икономията. Иначе да, ефектно се получава :yes:

Колега бъркаш се малко светодиодите светят не със напрежение а ток който преминава през ПН прехода приблизително
около 20мА... сметни по закона на ОМ..
I=U/R , или
U=R.I , или
R=U/I ,
като имаш пред вид и следното :
P=I.U
I=P/U
U е напрежението или разликата между потенциалите [V],
I е силата на тока, [A]
R е съпротивлението [Om].
P e мощността [W]
можеш да разбереш какво е съпротивлението като знаеш волтажа и ватовете на крушката, които обикновено са написани :
R=12 / (P/12)
ако е 2 W : R=12/(2/12) = 72 Om
сметни ако е 5 или 10 Вата..
П.П Диодите задължително искат Съпротивление дори да са бели 3 диода на по 3,4 волта последователно ти правят 12
волта ще светят без проблеми но се слага Токограничаващ елемент Резистор.. дори той да е 1ом или 2 ома...
Просто нещата се смятат по няколко критерия :)

Така значи това долу е примерната схемата с която е реализирана светодиодната крушка.
Shema.jpg

Тъй като ГМ модула (а и LCM) разбират дали една крушка е наред или не според активното им съпротивление или чрез тока които би трябвало да консумира ако всичко им е наред. За да няма никакви грешки или пък неприятно премигване на светлини или крушки, без да се намесва някой с лаптопа е необходимо всички афтърмаркет светлини да отговарят по параметри (в случая ток или съпротивление) на OEM такива. Та от там идва и необходимостта да се използват тези шунтиращи резистори. Между другото това представляват и така наречените баласти, които са необходими при монтажа на фейс стоповете на преди фейсова кола (пак казвам ако не се намеси някой с прекодиране).
По схемата:
От цитирания закон на Ом I=U/R, като се използават и законите на Кирхов може да се изчисли:
-Необходимото шунтиращо съпротивление R1 че да се получи еднакво на крушката с нажежаема жичка;
-Какви да са ограничаващите резистори че тока през светодиодите да не превишава 20-30mA, какъвто е за тези
високояркостни светодиоди.
Ако крушката с нажежаема жичка е P=10W при Uo=12V то тока който тече е I=P/U т.е. Io=0.833A.
По схемата
Io=I1+I2+I3=0.800A (800mA)
Ако както казах тока през светодиодите трябва да е 30mA следва:
I2=I3=0.03A
Io=I1+0.03+0.03
Io=I1+0.06
I1=0.8-0.06=0.773A
Следователно R1=Uo/I1 ,R1=12/0.773=15.52ома, стандартна стойност най-близката по-голяма стойност 16oма.
За да се осигури ток 30mA при 12V на светодиодите трябва да се изчисли каква трябва да е стойността на R2 и R3
R2=R3=Uo/I2, R2=R3=12/0.3=400ома най-близка стандартна стойност 390 или 430ома.
Та това е мисля :yes:
Ей припомних си времената когато трябваше да ги смятам такива задачки закачки :mhihi:

Edit: GM-модула не ги прави тези работи с проверката.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна gentata на 26 Май 2015, 23:30, променена общо 5 пъти

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 05 Яну 2014, 22:47

Точно по 390 ома резистори прибавят в лентите,които може даже да си ги режеш и може да си ги монтираш в колата :).Само,че по схемата,която си дал са вързани 2х3 последователно.Аз съм вързал 4 последователно

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от gentata » 05 Яну 2014, 23:12

Абе и аз нямах намерение да задълбаваме по законите на Ом и Кирхов във автофорум но уви :mhihi:
Но спор няма за крайния резултат дори и аз се замислям за нещо такова :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 05 Яну 2014, 23:18

Развалихме кефа на човека,ма нали това беше и темата,да се даде някоя и друга идея,та за това и аз казах какво още може и как да стане. :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 05 Яну 2014, 23:26

http://www.ebay.co.uk/itm/2x-38mm-39mm- ... 257c91b288

Аз съм с този тип SMD LED , по купето , вратите и номера и светят много силно , няма грешки , но има винаги дна или две в купето , които след като загася колата или по време на движение си остават да мъждукат съвсем слабо даже и след заспиването на модула...
Три години и никакви проблеми , няма дефекти.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 5 series e39 M52

Мнение от krisko_520i » 08 Фев 2014, 20:16

Колега не схванах ,ако не слагам резистори на лентите дето се режат схе изгорат ли ?

ентусиаст
Аватар
Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
Мечтае да кара: М5

Мнение от sean-john » 05 Мар 2014, 20:43

И аз подмених всичко с лед,но нещо не забелязвам да свети кой знае колко по силно... някой знае ли как мога да вържа 2 лампи на задните плафони...гледам има място да се хванат без проблеми,въпроса е как се връзват кабелите,че не ме бива по токовете...и евентуално може ли да има някакъв проблем,защото гледам под всяка лампа има и платка...

Следваща

Назад към E39