Увеличен разход на гориво

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Увеличен разход на гориво

Мнение от YKK » 26 Авг 2013, 22:12

Здравейте,
Имам БМВ 520i производство 1998г. двигател Е39 110KW на 166000км. реални.
Преди месец ми се наложи да пътувам и по време на движение колата угасна и повече не пожела да работи. В сервиза на БМВ НАЙС КАР - Пловдив направиха диагностика и се оказа, че проблемът е в дефектирала бензинова помпа. Смениха я с нова + горивен филтър за гаранцията, плюс гарнитура на главата и датчик ????, а за капак и ИМПУЛС ГЕБЕР за 200лв., каквото и да означава това. На следващия ден отидох в София, но на връщане, на Ихтиман изгоря бушона на помпата. От там до Пловдив смених шепа предпазители (бушони). Отново в НАЙС КАР - усъмниха се в релето на помпата (че укъсявало). Размениха го със съседното - там са три релета идентични - едно за помпата, едно за подгрева на задното стъкло и едно за електрическата система.
Колата до сега работи. Но изведнъж вдигна рязко разхода на гориво от 8,6 на 12/100 - по стечение на обстоятелствата винаги карам смесено градско/извънградско. До този момент дори през зимата не съм вдигал такъв разход с работещ климатроник. Най-притеснителното е, че колата започна да придърпва сякаш нещо ( я гориво, я въздух, я нещо с управлението не е наред). Стрелката на икономайзера рязко скача от ляво в дясно като откачена. Четох във форума за проблемите от този характер, че са свързани с ВАНОСА, дебитомера, ламбда сондата и т.н. Потърсих информация и за БК и открих, че имам грешка в подменю 14.0 - С78100, 14.1 - 838228. Какви са тези грешки и може ли с изчистването им да се оправят проблемите с разхода на горивото.
Моля за някакъв съвет! Благодаря

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Suzuki Gsx R1 (к9) в народното събрание

Re: Увеличен разход на гориво

Мнение от Conqueror » 27 Авг 2013, 10:01

Колега не е необходимо да чистиш грешките а да остраниш причините за тях ще ти дам пример преди време ми фъсна датчика на коляновия вал даже на диагностика не ходих защото сам добре запознат с проблема смених го и грешата я нямаш като ходих в последствие на диагностика по други причини.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Night_Wolf » 27 Авг 2013, 10:44

Същите симптоми:
Гаснене, повишен разход, придърпване, липса на мощност - Смених миналата седмица Датчик колянов вал (не винаги илиза грешка, при мен се беше записала).
Колата се държи съвсем различно и разхода падна :)
150 лв нов оригинален датчик.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 27 Авг 2013, 11:18

Колега, преди да тръгнеш да сменяш датчик на коляновият вал, нека някой ти погледне сигнала на ламбда сондата. Наистина не винаги дефектирал датчик на колянов вал излиза като грешка- може да подава някакъв сигнал и ДМЕ да счита, че работи. Единственият начин да се разбере реалното му състояние е да си види какъв точно е сигнала, който генерира. Когато датчика не работи, ДМЕ започва да използва информация от датчика на разпределителният вал, но трябва да прави повече изчисления и от там се появяват пропуски в нормалната работа на цилиндрите.

Назад към E39