Датчик ABS

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325Ci
Мечтае да кара: М5

Датчик ABS

Мнение от tiho_madjarov » 20 Авг 2013, 22:53

Здравейте колеги.Преди 2 часа някъде както си карах из града,минах през една не много голяма дупка и веднага ми светнаха лампите на ABS и ASC-то.Стрелката на километража също спря.Чета тука по форума и стигам до извода,че ще е датчик на ABS-a.Колата е е39 - 530д ръчка -1999 год,комби. Въпроса ми е колко ABS датчика има тази кола.Чета тука ,че сменят само заден ляв.Възможно ли е да се е откачил като съм минал през дупката.Също да попитам като оправя проблема,трябва ли да ходя на диагностика за да чистя евентуални грешки или не. Предварително благодаря за отговорите. :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Re: Датчик ABS

Мнение от gentata » 20 Авг 2013, 23:16

4 датчика има, по един на всяко колело. От заден ляв се отчита скороста. Щом е станало всичко след дупката първо огледай задния ляв датчик. Може да се е случило нещо в буксата, да се е скъсал кабела от самия датчик и какво ли още не. Най-добре на диагнистика веднага се вижда къде е проблема и после с разглобяването.
:driving:

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 20 Авг 2013, 23:59

Или щом е 99г минаваш на ремонт или смяна на abs модул ....най често. Не отхвърлям варианта с датчика!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 21 Авг 2013, 20:47

Колеги сутринта всички лампи бяха загаснали.Ходих при един майстор откачи датчика,напръскахме го с ВД40 и го закачихме и всичко беше ОК.Минах към 90 км с колата и всичко светна пак и сега си свети като елхичка.Направи ми впечатление,че преди лампите да светнат отново на леко,нормално и постепенно натискане на педала на спирачките се включваше АБС-а (вибрираше ми педала). Другото което видях е,че не ми работи моментния разход-нито аналоговия,нито дигиталния.И сега имам 2 въпроса:1.АБС блока ако е сдал багажа,скоростомера има ли връзка с него,че не работи и 2.Има ли възможност да ми е паднало нивото на спирачната течност и затова да светят лампите?
П.П. Утре ще отивам на диагностика да видя какъв е проблема със сигурност. :driving:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kokoko » 21 Авг 2013, 20:58

смени си заден ляв датчик абс

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 52Oi

Мнение от Николай К » 22 Авг 2013, 10:20

kokoko написа:смени си заден ляв датчик абс

+1 :yes:
Поздрави!
Николай Кадийски

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 22 Авг 2013, 21:46

Колеги одеве запалих колата и всичко си беше пак ОК.При натискане рязко на спирачката АБС-а си работеше нямаше никакви проблеми.След 20-30 мин. каране обаче,светнаха пак проклетите лампи и скоростомера спря.Не ми остана днес време да ходя на диагностика,но утре сутринта преди работа ще отивам.Въпроса ми е-ако беше датчика на АБС-а на задното ляво колело,не би ли трябвало постоянно да си свети,а не след една нощ престой да сработва системата и в последствие пак да отказва.Той датчика или е прецакан или не.Утре диагностиката ще си покаже,но ми е интересно просто.Само дано не е АБС блока,че май си е цифра. :banghead: :banghead:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 23 Авг 2013, 0:06

tiho_madjarov написа:Колеги одеве запалих колата и всичко си беше пак ОК.При натискане рязко на спирачката АБС-а си работеше нямаше никакви проблеми.След 20-30 мин. каране обаче,светнаха пак проклетите лампи и скоростомера спря.Не ми остана днес време да ходя на диагностика,но утре сутринта преди работа ще отивам.Въпроса ми е-ако беше датчика на АБС-а на задното ляво колело,не би ли трябвало постоянно да си свети,а не след една нощ престой да сработва системата и в последствие пак да отказва.Той датчика или е прецакан или не.Утре диагностиката ще си покаже,но ми е интересно просто.Само дано не е АБС блока,че май си е цифра. :banghead: :banghead:

И на мен така ми правеше, работеше отвреме на време и после спря. Оказа се датчик. При теб заден ляв. Вземи отнякъде за проба или смени с десния и пробвай.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 23 Авг 2013, 8:38

tiho_madjarov написа:Колеги одеве запалих колата и всичко си беше пак ОК.При натискане рязко на спирачката АБС-а си работеше нямаше никакви проблеми.След 20-30 мин. каране обаче,светнаха пак проклетите лампи и скоростомера спря.Не ми остана днес време да ходя на диагностика,но утре сутринта преди работа ще отивам.Въпроса ми е-ако беше датчика на АБС-а на задното ляво колело,не би ли трябвало постоянно да си свети,а не след една нощ престой да сработва системата и в последствие пак да отказва.Той датчика или е прецакан или не.Утре диагностиката ще си покаже,но ми е интересно просто.Само дано не е АБС блока,че май си е цифра. :banghead: :banghead:

Веднъж работи, беднъж не... на мен ми приличана на АБС блок :(
Освен, че при подобни симптоми тук във форума съм чел, че става дума именно за блока, на мой приятел на Е39-та беше точно със същите симптоми и се оказа блока - неговия е от небезивесните с номер 001.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 23 Авг 2013, 10:47

И моя е с номер 001 и откакто имам колата вече 5 години само датчици съм сменял :dunno: Не знам защо винаги се нарочва модула, като най евтиното и лесно е датчик. Винаги оттам се почва-датчик, букси, кабели и чак тогава датчик. Имаше един колега и той се насочи към ремонт на модула, праща, плаща и накрая датчик :!:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 23 Авг 2013, 13:03

Ivo_Borisov написа:И моя е с номер 001 и откакто имам колата вече 5 години само датчици съм сменял :dunno: Не знам защо винаги се нарочва модула, като най евтиното и лесно е датчик. Винаги оттам се почва-датчик, букси, кабели и чак тогава датчик. Имаше един колега и той се насочи към ремонт на модула, праща, плаща и накрая датчик :!:

...и аз това се питам- защо почват да се съмняват в най- скъпото? И в една друга тема човека пише, че ту светва, ту не, а колегите направо го пращат за централа :kuku:
+ това може дори и за датчик да не е! Може да има кал или мръсотия просто!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 23 Авг 2013, 13:38

Колеги кажете моля ви със сигурност скоростомера и разходомера от кой АБС датчик взимат информация.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 23 Авг 2013, 13:44

tiho_madjarov написа:Колеги кажете моля ви със сигурност скоростомера и разходомера от кой АБС датчик взимат информация.

Скоростомера от заден ляв, разходомера от ЕКУ-то, изчислява се И от скоростта. За това не ти работи И разходомера :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 23 Авг 2013, 13:51

Купих си чисто нов заден датчик преди малко.Утре ще го сменям.Мисля сам да пробвам.Синята букса е ясна,кажете само как си демонтира от главината,какъв е чалъма-дърпа ли се,завърта ли се....?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 23 Авг 2013, 14:02

Преди да се направи обстойна диагностика на проблема само гадаеме по информацията, която е пуснал автора на темата.
Като написах по-горе, че на мой приятел със същите симптоми се оказа блока за ремот спестих, че той преди това наби 300лв. за датчици - китайски, оригинални - 3 броя общо... в крайна сметка се оказа, че още първия датчик е бил здрав. Сега поне датчици има за още 10 години напред. :yes:
Когато му ремонтираха блока му обясниха, че имало прекъснати писти, които сутрин при студена кола си стояли на място и правели връзка достатъчна, че системата да работи. След като мотора загрее и напече блока от температурното разширение на материалите тези писти се размествали с което се прекъсва веригата, блока блока го отчита като проблем спира да работи... колко е вярно не знам, но ми се струва логично!
Дано колегата мине по тънката лайсна с чистене на кал - въпреки, че буксите имат гумени уплътнения и аз до сега не съм виждал кал в тях. Дано е най-евтиния вариант с дефектирал датчик... въпреки, че при мен до сега два различни датчика ми гърмяха и след първото светване на лампите те не угаснаха докато не смених датчиците.
Може да си пишеме много, но според мен трябва да се започне с тестване на системата като се прочете от къде идва грешката - колегата е писал, че скоростомера не бачка, значи грешката е от заден ляв датчик. Датчика може да се провери дали работи като му се откачи буксата и без да се сваля от колата се завърти главината за да с мултицет да се провери дали идват импулси от него. Още по-добре е веригата да се провери до самия абс блок като се откачи големия сноп кабели от блока и се тества дали до там идват импусли от датчика - за целта обаче е нужна схема на инсталацията за да се знае кои са кабелите за заден ляв датчик. И така... ако се установи, че датчика създава импулси не е той; ако не създава инпулси значи трябва нов датчик; ако с работещ датчик импулсите не стигат до големия сноп кабели влизащи в блока, значи проблема е във веригата; ако с работещ датчик импулсите стигат до големия сноп кабели влизащи в блока, значи проблема е блока.

Следваща

Назад към E39