Препълване с масло

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

триногата
Аватар

Препълване с масло

Мнение от Andronoff » 28 Юли 2013, 9:33

Сменях масло в петък, но чак днес имах възможността да спра колата на равно място, да я изчакам да изстине и да проверя как е нивото.
Оказа се, че е 4-5мм над максимума, а и като гледам колко е останало в еднолитровата тубичка, си правя извода, че са й налели приблизително 6,7 литра.
Притеснява ме тази работа, щото това може да доведе до надналягане и съответно до изпускане на някое уплътнение.
Минал съм 150км от тогава, а най-рано мога да ида в сервиза и да ги накарам да източат излишъка в сряда.
Има ли за какво да се притеснявам?
Отделно от това, маслото вече е катранено черно, явно при дизелите е така.. :roll:
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Re: Препълване с масло

Мнение от ShibinG » 28 Юли 2013, 9:52

за черното не се притеснявай напълно нормално е , а ако имаш тънък маркуч може да източиш излишното през щеката :yes:
6>4

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 28 Юли 2013, 10:07

И аз съм теглил с тънък маркуч през отвора на щеката. Дръпни излишното, не е добре да е повече.

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 28 Юли 2013, 10:44

Ако е 200-300грама повече не е проблем колега, от половин кило вече нагоре ще си избие някъде. Отточи малко с тънък маркуч и спринцовка от щеката и не се притеснявай. :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 28 Юли 2013, 11:49

Колегите са ти налисали.....
отиваш в аптеката и си купуваш система и най голямата спринцовка (не струва повече от 1,50лв.) Няма да ти обяснявам каква е процедурата да се източи излишното масло през отвора за мерителната щека....
Става доста по бързо на топло масло, защото е по рядко и върви по лесно, но не на горещ мотор, защото ще ти “омекне“ пластмасовата спринцовка.
По принцип не е проблем 200-300мл. масло повече, но аз лично бих източил излишното.
Поздрави

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 28 Юли 2013, 11:56

колко масло според тебе трябва да се налее в мотора ?
7л трябва да се сипят в мотора и нивото не се проверява на другия ден , а се проверява на загрял мотор 5мин след спиране !
така , че мисля нивото ти е коректно , даже иска доливане до 7 литра .
Изображение

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 28 Юли 2013, 13:39

Аз пък винаги съм си мислел, че масло се мери на студена кола..
А и другото - от предишната смяна има около половин литър остатък, а нивото си беше където трябва - между мин и макс.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 28 Юли 2013, 14:12

На бмв се мери на работна температура. Иначе и аз от едно време знам че се мери на студен мотор.

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk 2
Изображение

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 28 Юли 2013, 14:53

Някой ще бъде ли така добър да обясни?
Според мен, за да премериш нивото на маслото, то трябва да е в картера, а за да е в картера, трябва да се отече там.
Щом ще се отича, значи моторът не трябва да работи, защото докато работи, маслото се придвижва от помпа и голяма част от него "пътува" нагоре-надолу.
Когато моторът бъде изгасен, гравитацията връща маслото в картера и това става относително бързо, защото маслото е топло, съответно плътността му е друга.
И по тая логика, ако мериш маслото, когато моторът е бил изгасен преди минути, няма да премериш действителното ниво, а само това, което в момента е в картера. Стичащото се масло няма как да се види в този случай, нали?

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 28 Юли 2013, 15:06

Andronoff написа:Някой ще бъде ли така добър да обясни?
Според мен, за да премериш нивото на маслото, то трябва да е в картера, а за да е в картера, трябва да се отече там.
Щом ще се отича, значи моторът не трябва да работи, защото докато работи, маслото се придвижва от помпа и голяма част от него "пътува" нагоре-надолу.
Когато моторът бъде изгасен, гравитацията връща маслото в картера и това става относително бързо, защото маслото е топло, съответно плътността му е друга.
И по тая логика, ако мериш маслото, когато моторът е бил изгасен преди минути, няма да премериш действителното ниво, а само това, което в момента е в картера. Стичащото се масло няма как да се види в този случай, нали?

нивото на маслото се мери 5мин. след гасене на мотора , значи загрял мотор !
явно за тези 5мин. маслото се отича достатъчно , за да бъде премерено точно...
поне така пише в мойта книжка на автомобила мотор м57 и аз го спазвам и проблеми съм нямал
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 28 Юли 2013, 15:27

на М57,директно сипах и 7-те литра,нито съм го гледал от тогава/поне 2-3к км/,нито е избива от някъде.Така,че ,ако става въпрос за М57,карай спокойно,няма място за притеснение.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Мнение от Rosendo » 28 Юли 2013, 18:13

nightdriver написа:нивото на маслото се мери 5мин. след гасене на мотора , значи загрял мотор !
явно за тези 5мин. маслото се отича достатъчно , за да бъде премерено точно...
поне така пише в мойта книжка на автомобила мотор м57 и аз го спазвам и проблеми съм нямал

И аз съм го чел това че маслото се мери на топъл мотор, но ето какво се случва при мен.
Спирам колата и меря маслото на 5-тата минута- почети на минимума е и според показанията трябва доливане
Проверявам на 20-тата минута- почети на минимума е и според показанията трябва доливане
Проверявам на другата сутрин и маслото е на максимума където му е мястото като се сипят 6,5 литра, колкото дават че събита М54В30
Предполагам че има някакъв клапан, който държи маслото и не позволява да слезе всичкото в картера определено време.
Пиша това, защото според мен е доста опасно, ако се направи замерване на топло и се долее масло, което не е необходимо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 29 Юли 2013, 10:34

^ Колега думичката "почети" не е равна на "почти" Нямам нищо против диалектите в България, но не се пише това което се чува :)

По темата:
На повечето коли има клапан на главата, който задържа маслото в нея. Това е с цел ако имаш често гасене и палене износването да е по-малко.

Аз лично си гледам маслото на студен двигател. М51
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е39 530Д 2002г.
Мечтае да кара: БМВ Ф10 530хд

Мнение от rosko3001 » 29 Юли 2013, 11:37

А някой по запознат ще каже ли със сигурност как се гледа маслото на М57 на студен мотор или на загрят :?: Защото аз като го гледам на студен мотор ми показва, че ми е малко под минимума, а по другия метод 5 мин. след гасене на мотора ми показва ,че е малко преди макс. :shock: и се чудя да доливам ли или да го оставя така :shock:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30
Мечтае да кара: е30

Мнение от Станислав Попов » 29 Юли 2013, 11:51

м57 по каталог си събира 6.5л. до макса d25 и d30

Следваща

Назад към E39