Взаимозаменяемост на алтернаторите, вграждани в Е39
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
2 мнения
• Страница 1 от 1
- Archi
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39
- Мечтае да кара: фадрома в народното събрание
Взаимозаменяемост на алтернаторите, вграждани в Е39
Здравейте, колеги! След ползването на търсачката(за да се уверя, че няма такава тема в нашия подфорум) и дълго лутане в гугъл, не можах да намеря тема, или каквато и да било информация по отношение на това, в какво точно се състои разликата (и най-вече физическата такава) в алтернаторите, които се вграждат в нашите автомобили. По-надолу ще изброя, какво точно изнамерих в нета, но първо ще обясня какъв е моят проблем в частност. Понеже съм доверчив(за което може би и наивен) човек, закупих алтернатор за моята Е39 (М52Б20 '97), като изришно преди това бях пуснал тема в "купува", че алтернатора който ми трябва е с този номер - 12311432981. Когато закупих динамото от колегата на доверие не погледнах номера (защото на външен вид изглеждаше като моето) а и понеже съм временно в София и съм без колата, след като се прибрах се оказа, че динамото е с този номер 12312247389 и от тук дойдоха проблемите! Ето и информацията, която успях да събера в нета:
Алтернаторът за М52Б20 с номер 12311432981 по realoem.com се вгражда и в следните модели на БМВ:
E39: Details on E39
E39 528i Sedan
E39 528i Touring
E46: Details on E46
E46 323Ci Convertible
E46 323Ci Coupe
E46 323i Touring
E46 323i Sedan
E46 328Ci Coupe
E46 328i Sedan
Z3: Details on Z3
Z3 Z3 2.5 Roadster
Z3 Z3 2.8 Roadster
Z3 Z3 2.8 Coupe
Диаметърът на шайбата на този алтернатор е 55мм (базирайки се на данните от realoem.com)
Алтернаторът, който аз закупих с номер 12312247389 по realoem.com се вгражда в следните модели на БМВ:
E38: Details on E38
E38 730d Sedan, Europe
E39 520d Touring, Europe
E39 520d Sedan, Europe
E39 525d Sedan, Europe
E39 525d Touring, Europe
E39 530d Sedan, Europe
E39 530d Touring, Europe
E46 320d Sedan, Europe
E46 320d Touring, Europe
E53: Details on E53
E53 X5 3.0d SUV, Europe
Диаметърът на шайбата на този алтернатор е 59мм (базирайки се на данните от realoem.com)
Както можете сами да видите, този алтернатор е само за дизелови двигатели! Естествено първото нещо, което мина през ума ми бе, че най-вероятно ще има разлика в крепежните елементи при двата алтернатора, поради причината че се вграждат в различен тип агрегати; единият - бензинови, а другият - дизелови. За съжаление такава информация не успях да намеря абсолютно никъде в интернет пространството...
Другото (според мен важно) нещо, което намерих като размисли в интернет бе за това, че дефакто двата типа агрегати работят в различен оборотен диапазон а именно, че дизеловият двигател прави сравнително по малки обороти от бензиновият. От тук идва и моят втори въпрос, а именно дали алтернатора проектиран за дизелов двигател може да издържи безаварийно на оборотите произвеждани от бензиновият такъв?
И третата очевидна разлика е в буксата на алтернатора - в случая този, който аз закупих е с 3 крачета и тук е мястото да кажа, че не знам дали на моята кола е с 2 или 3 такива, поради причината която посочих по-горе в темата.
И така, главният ми въпрос е ще може ли да се ползва този алтернатор, който закупих аз, на моят автомобил само със смяна на ролките на двата?!
Това, че най-вероятно изгорях с 80лв. си е лично мой проблем и не ангажирам никой с него за това, че не внимавам достатъчно! Но идеята, с която пускам темата е да се получи(и най-вече доразвие!) една наистина добра и полезна тема(а не поредната безмислена - тип спам такава), която да се развие и да бъде полезна и в помощ и на други колеги - съфорумци, за да не направят и те евентуално грешката, която направих аз!
Алтернаторът за М52Б20 с номер 12311432981 по realoem.com се вгражда и в следните модели на БМВ:
E39 528i Sedan
E39 528i Touring
E46 323Ci Convertible
E46 323Ci Coupe
E46 323i Touring
E46 323i Sedan
E46 328Ci Coupe
E46 328i Sedan
Z3: Details on Z3
Z3 Z3 2.5 Roadster
Z3 Z3 2.8 Roadster
Z3 Z3 2.8 Coupe
Диаметърът на шайбата на този алтернатор е 55мм (базирайки се на данните от realoem.com)
Алтернаторът, който аз закупих с номер 12312247389 по realoem.com се вгражда в следните модели на БМВ:
E38: Details on E38
E38 730d Sedan, Europe
E39 520d Touring, Europe
E39 520d Sedan, Europe
E39 525d Sedan, Europe
E39 525d Touring, Europe
E39 530d Sedan, Europe
E39 530d Touring, Europe
E46 320d Sedan, Europe
E46 320d Touring, Europe
E53: Details on E53
E53 X5 3.0d SUV, Europe
Диаметърът на шайбата на този алтернатор е 59мм (базирайки се на данните от realoem.com)
Както можете сами да видите, този алтернатор е само за дизелови двигатели! Естествено първото нещо, което мина през ума ми бе, че най-вероятно ще има разлика в крепежните елементи при двата алтернатора, поради причината че се вграждат в различен тип агрегати; единият - бензинови, а другият - дизелови. За съжаление такава информация не успях да намеря абсолютно никъде в интернет пространството...
Другото (според мен важно) нещо, което намерих като размисли в интернет бе за това, че дефакто двата типа агрегати работят в различен оборотен диапазон а именно, че дизеловият двигател прави сравнително по малки обороти от бензиновият. От тук идва и моят втори въпрос, а именно дали алтернатора проектиран за дизелов двигател може да издържи безаварийно на оборотите произвеждани от бензиновият такъв?
И третата очевидна разлика е в буксата на алтернатора - в случая този, който аз закупих е с 3 крачета и тук е мястото да кажа, че не знам дали на моята кола е с 2 или 3 такива, поради причината която посочих по-горе в темата.
И така, главният ми въпрос е ще може ли да се ползва този алтернатор, който закупих аз, на моят автомобил само със смяна на ролките на двата?!
Това, че най-вероятно изгорях с 80лв. си е лично мой проблем и не ангажирам никой с него за това, че не внимавам достатъчно! Но идеята, с която пускам темата е да се получи(и най-вече доразвие!) една наистина добра и полезна тема(а не поредната безмислена - тип спам такава), която да се развие и да бъде полезна и в помощ и на други колеги - съфорумци, за да не направят и те евентуално грешката, която направих аз!
- vanioboy
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
- Мечтае да кара: ///M6
Re: Взаимозаменяемост на алтернаторите, вграждани в Е39
Не само,че не става от бензин на дизел а дори и от бензин да вземеш същия ампераж от същия мотор но твоя да е да кажем Валео а да вземеш Бош пак няма да стане 

2 мнения
• Страница 1 от 1