Температурни неволи.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Температурни неволи.

Мнение от Elesar74 » 16 Яну 2013, 21:49

Здравейте колеги. Тя работата май ясна, ама да си кажа. Първо имам един такъв въпрос. За колко време горе долу загрява Е39 525D, защото мисля, че при мене това време е къде 10 мин. и повече, при условие че навън не е минусови температури, тия дни тука е пролет. Това след каране из града около 5-6 км.(събирам едни хора), по баири и после излизам извън града, а колата все още не е на 12 ч. стрелката. Като изляза навън, лепя 100-110 и стрелката някак стига до 12 ч., ама с мъкаааа. Колата е пълна, натоварена, но 12 ч. идва трудно като че ли. Пуснах тест 7 в движение, стелката на 12 ч., гледам 73-75 градуса на борда. Видя ми се ненормално. Сменях и двата термостата преди 2 г., оригинални от Дарукар ги взех и веднага си казах, тия 180 лв., две години ли изтраяха? С тази мисъл вчера взех единия, но е втора ръка, че сега малко криза, преди малко го сложих даже, този на AGR-a. Почнах от него, че по-лесно. Кратък тест драйв из града, баир, околовръстното, малко повече газ, 140-150, едвам стигна до 72 градуса, пуснах по баир надолу, падна на 62 и стрелката мръдна в ляво, емен до чертата. И това с ненапълно изстинала кола, като тръгвах от гаража на борда беше над 50 градуса температурата, понеже беше загасена преди има няма, час. Предполагам, че не уцелих с термостата. И след цялото писане, според мен онзи другия мъти водата.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Температурни неволи.

Мнение от Ivo_Borisov » 16 Яну 2013, 22:13

Колега, за да изолираш големия термостат, пипни долния маркуч и виж дали е топъл когато примерно колата е след синия сектор. Ако не е студен, работата е ясна, големия кръг е отворен и термостата /големия/ е за смяна.
А малкия мисля се проверяваше когато опиташ да духаш през него, когато е студен, не трябва да пропуска въздух.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 16 Яну 2013, 22:24

Много благодаря Иво. Това е маркуча на радиатора долу в ляво, нали?
Тъй или иначе свалих малкия, ще взема да го "продухам" да видя как е.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 16 Яну 2013, 22:55

Elesar74 написа:пуснах по баир надолу, падна на 62 и стрелката мръдна в ляво, емен до чертата.

Класически признак за неправилно работещ термостат :dunno: Явно и с маркови-оригинални пак всичко е до късмет.
Никой не мое ма връне на селу!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 16 Яну 2013, 23:59

Elesar74 написа:Много благодаря Иво. Това е маркуча на радиатора долу в ляво, нали?
Тъй или иначе свалих малкия, ще взема да го "продухам" да видя как е.

Точно той. Докато не загрее до към 80-85 градуса, не трябва да се затопля радиатора и трябва да си е студен. Според мен, там ти е проблема :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 17 Яну 2013, 1:08

От студен двигател като загрява и изправи стрелката тия 73-75 градуси са напълно нормални. След това стрелката не мърда , но двг си вдига температурата до работната ( при нормални условия и изправна охладителна система ) . Друг е въпроса това което си описал с падането на темп. при спускане макар че и зависи от някои фактори все пак ако е много студено тоя комън рейл трудничко загрява по принцип и въобще не е склонен на затопляне като да речем предкамерните двг-та от едно време :mhihi: ( тдс-чета ) .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d 05
Мечтае да кара: F10 M550D

Мнение от dmxl » 17 Яну 2013, 2:34

колега имам и 525д и 530д и двете коли са идентични, доста трудно загряват, точно както го описа ти 5-6 км градско каране или 10-15 минути
но загреят ли не ми пада температурата при спускане
DIESEL POWER
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e39 525dA

Мнение от JohnnyBravo » 17 Яну 2013, 8:00

Вчера на плюсова температура сутринта моята 525-ца загря за 10-15 (може и 20 да са били) мин, което е горе-долу същото време като при минусови. На връщане от работа като че ли загря по-бързо (беше малко по-топло), но за първи път (поне така си мисля) забелязах, че на спускане наистина падна стрелката и после пак се дигна. Така се надявах това да е някакъв feature, а не термостата, но май само с надеждата ще си остана...

Интересно на диагностика дали ще си каже, защото последния път като я гледах нямаше подобни грешки.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: комбайн в парламента

Мнение от LUBO 555 » 17 Яну 2013, 8:10

Стрелката стои на 12ч от 75до 115ºC
Щом на колегата му пада стрелката при спускане,значи е за термостат(то това му е работата,да затвори и да потдържа работна температура)
ИзображениеИзображение

Uploaded with ImageShack.us

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 17 Яну 2013, 10:34

И като се прибави и това че не ми бачка и външния датчик за температурата....Смених го преди малко, уж новия бачка. Обаче сабахлем реших да пусна принудително печката. Запалих колата, пуснах топлото и така карах 10 км. някъде, по борд температурата не мина 62 градуса с вкл. печка. Пипах долния маркуч, стрелката беше към края на синята зона, на борда беше 45 градуса. Маркуча топъл. И на 45 градуса стоя бая време и не мръдна. През това време печката дъни, обаче температурата не се вдига. На съда ясно, да влезе убития. Подозирам обаче, че и "новия" термостат на AGR-a дето сложих вчера не работи като хората, понеже преди поне стрелката отиваше на 12 ч. макар по борд да беше 75 градуса. Сега е на лявата черта, малко под и над нея, в зависимост от карането. На всичкото отгоре вчера докато се мъча с тоя термостат, сцепих един къс маркуч, за вакуума на турбото и сутринта, натискам, няма никой ....... Позната ситуация, отпреди 4 г. Абе, цирка е пълен :D .

p.s. Преди малко гледах цената на това парче маркуч...32 лв., тия добре ли са....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Мечтае да кара: BMW X6М

Мнение от huligana90 » 17 Яну 2013, 11:25

Да попитам и аз ако е удобно в тази тема. При мен е горе долу същото колата е 530д 193 2001. Не може колата да загрее като хората стои все на 12 без 10 чат пат подухва студено на задните духалки има вода не надува и т.н. това като го карам на късо 5-10км. Вчера пътувах около 30км баир Боровец колата си загря парно всичко точно и като се завръщах обратно спускане пак 12 без 10... Одеве я запалих и като стигна 12 без 10 долния маркуч беше топъл или трябва да го проверя още в синия сектор за да разбера дали е термостат ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: комбайн в парламента

Мнение от LUBO 555 » 17 Яну 2013, 12:33

huligana90 написа:Да попитам и аз ако е удобно в тази тема. При мен е горе долу същото колата е 530д 193 2001. Не може колата да загрее като хората стои все на 12 без 10 чат пат подухва студено на задните духалки има вода не надува и т.н. това като го карам на късо 5-10км. Вчера пътувах около 30км баир Боровец колата си загря парно всичко точно и като се завръщах обратно спускане пак 12 без 10... Одеве я запалих и като стигна 12 без 10 долния маркуч беше топъл или трябва да го проверя още в синия сектор за да разбера дали е термостат ?

И ти си за термостат
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 17 Яну 2013, 15:00

Колеги, в Търговище намерих големия термостат(проблемния) на BEHR. Казаха ми че бил оригиналния за колата, гледах го, същия е, Made in Germany пише на него, колко е оригинален, незнам. В Дарукар е 100 лв. с доставката до тука ще ми стъпи на 110 поне. А в магазина е 85 лв. и ми го свалиха на 70 лв. Мисля да отнасям тоя и да се пробвам довечера да го сложа, че това се не трае така.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Мечтае да кара: BMW X6М

Мнение от huligana90 » 28 Яну 2013, 0:35

Моя го смених и проблема си остана... :banghead: А малкия дето е горния за какво служи точно ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E61
Мечтае да кара: BMW E39 M5

Мнение от Batov » 29 Яну 2013, 17:56

И аз съм в клуба на термостатите, да вземем една масова поръчка да направим.. може да има 10-15% отстъпка :D

Следваща

Назад към E39