Грешна позиция на GPS-а.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 TDS

Грешна позиция на GPS-а.

Мнение от Vladocbr » 25 Окт 2012, 23:15

Колеги проблема е че при задаване позиция на автомобила GPS-а показва съвсем друго място. Другото което е че при движение курсора пак си седи там и не се движи а само чат пат се завърта. Зададох дестинация открива я показва маршрута и км. но началната точка е същата демек грешната. Рових из менюто за някакви настройки но няма. Каква може да бъде причината? Предварително Благодаря.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Re: Грешна позиция на GPS-а.

Мнение от spacepl » 26 Окт 2012, 1:35

Свързан ли е модула на АБС-а към МК-то ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 26 Окт 2012, 2:03

Ми него не го свързах понеже ми казаха че не е важен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 26 Окт 2012, 9:41

Какъв ти е навигационния компютър? Колко сателита хваща?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 26 Окт 2012, 12:20

mad_presley написа:Какъв ти е навигационния компютър? Колко сателита хваща?

Компютъра е МК2-ка а сателити мисля че седем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 26 Окт 2012, 12:55

Адашче,колата няма връзка с ABS-a !Не отчита че се движи и затова стрелката не може да се позиционира ;)Ако щещ и 70 сателита да имаш,няма ли инфо че колата се движи ,не чакай навигация
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 26 Окт 2012, 14:28

Добре де ми когато не се движи автомобила и е на място и ABS-a не отчита движение как се позиционира. Явно си има някаква хардуерна зависимост да е вързан ABS-a и LCM-a за да работи. От къде да взема сигнал за тези датчици и къде трябва да се вържат на навито или на GPS приемника? Предполагам сигнала е вървял и по старото окабеляване но от коя букса точно? Сетих се и друго
има ли значение че на буксата на навито не съм подал отделен кабел с маса а съм свързал само +?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 26 Окт 2012, 17:39

Когато караш,изминаваш някакво разстояние,гасиш колата и си вършиш работа примерно 1-2-3 часа...влизаш в колата и като дадеш контакт виждаш,че си горе долу на посоченото място,само че стрелката не ти показва горе долу коректно спрямо точната посока на колата...това е така защото,GPS-a хваща все пак сигнал от спътниците,но няма КОЙ да му каже аджеба,къде точно се намираш ти,защото затова се грижи ABS модула....затова и стрелката е неточна ;)

Сигнала за скорост се подава na 18pin на ABS компютъра ,от навигационния модул взимаш пин 11

Гледай тук и боцкай пинчетата,и проверявай по два пъти нещата,че нямам много време сега и да не би в бързината си да не съм догледал нещо ;)

http://wds.spaghetticoder.org/us/svg/sp ... vg?m=e3902
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е61 525d, F11 525d xDrive
Мечтае да кара: само BMW-та

Мнение от jivakula » 26 Окт 2012, 19:18

Аз бях със същият проблем. След като свързах кабелите, всичко се оправи, Два кабела към ABS модула и един към LCM-a. Използвах тези схеми:
NAVI module.jpg

ABS.jpg

Успех!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 27 Окт 2012, 0:36

meha написа:Когато караш,изминаваш някакво разстояние,гасиш колата и си вършиш работа примерно 1-2-3 часа...влизаш в колата и като дадеш контакт виждаш,че си горе долу на посоченото място,само че стрелката не ти показва горе долу коректно спрямо точната посока на колата...това е така защото,GPS-a хваща все пак сигнал от спътниците,но няма КОЙ да му каже аджеба,къде точно се намираш ти,защото затова се грижи ABS модула....затова и стрелката е неточна ;)

Сигнала за скорост се подава na 18pin на ABS компютъра ,от навигационния модул взимаш пин 11

Гледай тук и боцкай пинчетата,и проверявай по два пъти нещата,че нямам много време сега и да не би в бързината си да не съм догледал нещо ;)

http://wds.spaghetticoder.org/us/svg/sp ... vg?m=e3902

В заблуждение си колега.
Връзката на ABS-а и GPS-a е направено с цел, понеже когато караш в дълъг тунел или в презастроен район с високи сгради може да се изгуби сигнала от спътниците, тогава ти се движиш, но навигацията без спътници не може да определи положението и курсора спира да се движи по картата, но именно с датчика от едното колело се определя посоката на движение, дали караш направо или завиваш наляво/надясно и курсора не спира, независимо че няма сигнал от спътници.
Другия кабел е за сигнал от задна скорост, с помощта на него компютъра разбира дали караш назад и мести курсора назад когато е с направление напред.

Аз мисля, че проблема е в сигнала, все едно не е хванал сателити, влез в скритото меню и там ги гледай какви стойности дават.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 27 Окт 2012, 0:50

Ами в скритите менюта показва че хваща 7 сателита. Единствено не съм свързал три кабелчета които старчът от приемника но те са за ABS и LCM нали така. Навито съм го свързал по тази схема дадена в една друга тема:
-пин 1 на синята букса на навито 12в+
-пин 3 ibus
-връзките са м/у бялата букса на тв модул и синята букса на нави модул
-от бялата на тв модул се ползвват пин 3 (аудио +) и пин 12 (аудио -), които отиват на пин 9(+) и Пин 18(-) в синята на нави
-пин 8 от бялата на тв отива в пин 17 на синята на нави (синхронизация)
-пин 16 в бялата е зелено
-пин 17-сино
-пин 18-червено
-масата на цветовете е пин 7 в бялата
-в синята на нави са 4-червено, 8-зелено, 13-сино..като масите са съответно на 14, 15 и 16
-след като има връзка м/у тв и нави, синята букса на нави отива в синята на тв и готово ))
Захранване съм взел от от бялата букса към която беше включена старата инсталация.
Да не би да има още нещо за връзване?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 27 Окт 2012, 1:09

Гледай в скритото меню за това:

Изображение

Интересува те параметъра S/N, ако показва само 0.0 или --.-, значи няма връзка със сателити.

Когато имаш връзка с поне 3 сателита, ще ти даде кординати както тук:

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е61 525d, F11 525d xDrive
Мечтае да кара: само BMW-та

Мнение от jivakula » 27 Окт 2012, 7:51

Здравейте!
Кабелите, който са за АБС и ЛЦМ модулите трябва да бъдат свързани, тъй като тази навигационна система е проектирана за свързване и използване само в кола - БМВ, Роувър и т.н. Тази навигационна система е малко по-различна от тези, които повечето от нас имат - Гарми, ГоКлевер, Мио на телефоните, таблетите си и т.н.
Тук навигационния компютър не пресмята стойностите, подавани по И-Бъса като моментна скорост и др.. Като се има впредвид годината, когато е създадена тази навигационна система, изчислиненията се правят на база максимално приети кординати и информация от различните устройства в колата. За това е конструирана да получава сигнал от АБС модула и от двете колела, както и от ЛЦМ-а при включена задна скорост. Така, компютъра МК 1-2 получава импулси от АБС-а(от където може да изчисли скорост на движение на автомобила, дали завива и накъде завива и др.) и на база на приетите кординати пресмята и знае дали колата се движи или не и къде се намира. За точното позициониране компютъра освен кординати които получава от спътниците, трябва да знае какво е състоянието на колата. Не случайно за МК 1 компютъра се прави и "калибриране" на навигацията и го има описано в документ. За МК 2 това отпада като изчисленията се правят от получените импулси от АБС-а и се пресмятата по-точно в процесора а компютъра.
Така, че да не подценяваме конструкторите на БМВ и нека колегата да си свърже всички кабели за да получи желания резултат. Мисля, че няма смисъл да продължаваме темата с отговори като:...ама на колегата едикой си не са свързани и всичко работи, или ама аз не съм ги свързал и е ОК и т.н. :)

Успех! :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 28 Окт 2012, 2:00

Задравейте!
След свързване на кабелите за ABS и LCM всичко работи перфектно.
Благодаря на всички които се включиха в темата.
Благодаря и на jivakula за напътствята по телефона.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tngeorgiev » 16 Ное 2012, 9:38

Vladocbr написа:Задравейте!
След свързване на кабелите за ABS и LCM всичко работи перфектно.
Благодаря на всички които се включиха в темата.
Благодаря и на jivakula за напътствята по телефона.

най-лесният начин да подкараш "стрелката" на навигацията при МК2 е да свържеш само пин 10 от виолетовата букса към кабелчето на т.н. ТАА радио сигнал -тънката черна жица с бяла ивица, има я в основната букса на инсталацията в багажника (пин 3)
при ретрофит на мк3/мк4 може без виолетовата букса))
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318

Назад към E39