Гадно чаткане в задните колела

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39

Гадно чаткане в задните колела

Мнение от braina » 11 Сеп 2012, 12:59

Колеги имам нужда вече от помощ тъй като от доста време вече имам горепосочения проблем като мисля че се появи след като превозвах една група от хора със обща маса около 500 кг. появи се това чаткане и вече половин година и нагоре ме дразни супер много появява се при тръгване напред и назад като там изчатква по веднъж и от двете страни при минаване през бабунки или неравности понякога при завои днес забелязах и че при паркиране назад след като вече съм освободил от скорост като се чукнат задните гуми в бордюра пак се чува ... сменил съм скърцащи втулки задни дискове с накладки накладки на ръчрната спирачка абе с 2 думи сичко което ме посъветва майстора , но не се оправя някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и може ли да ми каже как го е решил ако го е решил изобщо..

П.С. последното което излезе като идея от майстора ми е че има чаткане в диференцяла и то се предава по полуоските в колелата което мене малко ме съмнява тъй като чаткането го има дори когато колата не е на скорост ...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Re: Гадно чаткане в задните колела

Мнение от M10 » 11 Сеп 2012, 14:37

Диференциалът не е отделен от колелата, когато колата не е на скорост ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от braina » 11 Сеп 2012, 14:49

разбирам но възможно ли е да предава така отчетливо чаткане в колелата, а при спряла кола и при лашкане да не се чува ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 11 Сеп 2012, 20:05

Я разясни какво значи "чаткане" - периодичен шум при движение или единично почукване при преминаване през неравности и при смяна на посоката на движение, че нещо не ясно :dunno:
:driving:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от braina » 11 Сеп 2012, 20:48

Единично почукване от двете колела при трагване минаване по неравности и при съприкосновение на гумите с бордюр при паркиране назад. Звука си е точно чаткане . Доколкото съм забелязал прави го дори когато е изключена от скорост (по инерция )
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 11 Сеп 2012, 21:36

Като гледам от нещата които биха могли да са причината за това "чаткане" :) са сменени само "буренцата". С гадаене от страна на майстора може да се стигне до смяна на всичко по окачването. Намери някой свестен сервиз в който правят диагностиката на ходовата част поне по двама че да има един да клати и друг да гледа/слуша където трябва. Едва ли и тук ще го познаем от къде е проблема но все пак едва ли е от диференциала или полуоски по скоро е нещо по окачването.
:driving:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 520i E39

Мнение от ivaylo_shack » 12 Сеп 2012, 6:58

Ако имаш в предвид потропване, а не чаткане като от зацепване на кутията кардана и диференциала, не е лошо да си погледнеш пружините на ръчната спирачка! Възможно е при смяната на накладките да не сте закрепили пружините, или същите да са се разтегнали. Свали дисковете и провери, ако е така има фирми които навиват и продават пружини, та може да си купиш и нови. Незнам колко пари са чисто нови БМВ и дали се предлагат.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: самолет

Мнение от maskivan » 12 Сеп 2012, 13:04

Колега и аз съм със същия проблем вече 2 години и се отказах да се мъча по сервизите-ако го отстраниш пиши някой ред в темата.
Поздрави............

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от braina » 12 Сеп 2012, 15:32

Ами колега днес ходих при един майстор но нямаше ток в сервиза междовременно бях при моя стария който ми диагностицира колата първия път но с един др приятел с 528 и при него наистина нямаше нито луфт в полуоските нито в карето на кардана което ме кара да се замисля че може и да е прав но да видим утре сам при втория майстор да видим какво ще стане.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 540ia

Мнение от Jikata » 13 Сеп 2012, 7:56

Колеги, при мене имаше подобна ситуация но не е точно чаткане ами нещо като прицъкване и сумати време кикой не можа да то диагностицира ( само от едното колело) и след смяна на буренца, фтулки това продължи.
Мохе да пробвате да развиете ( разхлабите ) далгия болт на долния носач и да направиш едно кръгче да видиш дали няма да изчезне звука. Ако изчезне както при мене, или го затегнете много здраво, или просто си купи нов болт.при мене вечче един месец, звуковият ефект изчезна и сам много щастлив.
Успех

Потребител
Аватар
Кара: е39-528
Мечтае да кара: 7ма серия

Мнение от trafik_1 » 13 Сеп 2012, 12:26

колега и аз имах същия проблем и се оказа че имам счупена пружина отзад.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от braina » 13 Сеп 2012, 13:27

колега май ще излезеш прав за този болт, днес бях при майстора и при затягане на болта по-сериозно изчатка по абсолутно същия начин след, като затегнахме двата болта свалихме колата и на първото лашкане нямаше никакъв звук, след което пак се чу, но факт, че при затягането издаде абсолутно същия звук значи най-вероятно е той, но първо да го сменя и после ще коментирам :) сега др. забавен въпрос - продава ли се само този болт или трябва да ходя на стругар да ми го прави ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 540ia

Мнение от Jikata » 13 Сеп 2012, 14:07

Ми колега. Почти сам сигурен че го има като резервна час.
Но ще радвам да пишеш дали се е оправил проблема и колко струва болта понеже предполагам че и аз ще трябва да мина от там

ентусиаст
Аватар
Кара: е60 525 x-drive
Мечтае да кара: M6

Мнение от Sesko » 13 Сеп 2012, 17:20

Той и да го има в продава сигурно е пълно с такива болтове :D
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 15 Сеп 2012, 10:13

И при мен се появи същото от месец-два.
Интересното е, че съвпадна като момент (+/- една седмица) със смяна на задните пружини.

Беше ми разбит горен тампон на заден аморт. и при разглабянето се оказа, че и двете задни пружини бяха яко изгнили и съответно на парчета. Но преди този ремонт нямаше такъв проблем

Смених тампоните на двата аморт. и взех пружини втора ръка (за което ме е яд сега като видях колко струват нови) и няколко дена по-късно се получи това.
Майстора предполага, че е луфт в каре, ама не съм стигнал до него да го сменим и да огледа по внимателно..
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

Следваща

Назад към E39