Чукане във волана или кормилната колона

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 tds 98'

Чукане във волана или кормилната колона

Мнение от mitkofriz » 31 Май 2012, 22:24

Проблемът ми е описан в заглавието на темата.
За последните няколко месеца съм сменил:Рейка,носачи,тампони,накрайници,амортесьори,биалети и можеби всичко по окачването.Но това чукане във волана не изчезва при движение по грапав път като изронен бетон с оголен чакъл(тоест много неравности една след друга) и ме дразни много.Както казах по окачването всичко е сменено но вече се съмнявам в кормилния прът или карето.
Питането ми е към към колеги които са имали подобен проблем и са разлобявали да споделят кое се зносва?
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DF71&mospid=47543&btnr=32_0700&hg=32&fg=30&lang=en
От тази схема ме съмняват елементи 2 и 7
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DF71&mospid=47543&btnr=32_0724&hg=32&fg=30
А на тази долната част с каретата я дават цяла.Имам съмнения в каретата точно, защото звукът от чукането във волана е подобен само че воланът ми претриса целият тоест:ляво-дясно на-горе на-долу.Все едно че държа волан за видео игра с вибрации :driving:
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е60 525 x-drive
Мечтае да кара: M6

Re: Чукане във волана или кормилната колона

Мнение от Sesko » 01 Юни 2012, 11:02

С интерес ще следя темата , и аз го имам същия проблем след поставяне на почти чисто нова рейка , сменени носачи и т.н. Каренцето долу дето викаш ,че се продава цяло съм го сменял ( взех го от форума от кола на части ), но продължава да лопа , даже взех още едно като си помислих , че се е разбило но не беше ... :roll:
Не съм сменял само тампоните на макферсона , ти смени ли ги тях колега ?
Последна промяна Sesko на 01 Юни 2012, 16:06, променена общо 1 път
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 01 Юни 2012, 11:29

Аз го имам същото чукане,карето на волана се е поразбило.Много лесно се хваща,на угасена кола като мърдате волана ляво дясно,ако се чува характерното чукане,е ясен проблема.Отделно като слезете в канала и като хванете карето,много ясно се усеща луфта.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mitkofriz » 02 Юни 2012, 19:36

Не съм сменял само тампоните на макферсона , ти смени ли ги тях колега ?

Не съм ги сменял.Но на служебното пежо което карам се бяха разбили но чукаха при рязко хлътване на гумата (като слизане от бордюр) и затова не съм се замислял за тях.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d

Мнение от meti_vd » 03 Юни 2012, 9:07

Колеги имам същия проблем.Аз също смених всичко по окачването+целите макрефсони с нови,но почукването си остана!Обирах луфта на рейката,дори я стегнах до край за да видя дали,ще спре но ефект няма!
Със интерес,ще следя темата защото найстина е много дразнещо това почукване! :banghead:

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 03 Юни 2012, 22:42

meti_vd написа:Колеги имам същия проблем.Аз също смених всичко по окачването+целите макрефсони с нови,но почукването си остана!Обирах луфта на рейката,дори я стегнах до край за да видя дали,ще спре но ефект няма!
Със интерес,ще следя темата защото найстина е много дразнещо това почукване! :banghead:

Като я натегна докрай, колега, какъв беше резултата? Ако е затягал волана в по-крайни положения може да се е износил гребена в средната част и тогава е нормално да се чувства чукането при неравности. Така поне аз си го обяснявам, не е задължително да съм прав. Карах скоро е46 купе за едва 5 минути и го усетих веднага този проблем. Абсолютно ви рабирам всички колко е неприятно ако трябва постоянно да се усеща това почукване, тъй като то няма и равни пътища... :banghead:
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от meti_vd » 03 Юни 2012, 23:09

bmw_n00b написа:
meti_vd написа:Колеги имам същия проблем.Аз също смених всичко по окачването+целите макрефсони с нови,но почукването си остана!Обирах луфта на рейката,дори я стегнах до край за да видя дали,ще спре но ефект няма!

Като я натегна докрай, колега, какъв беше резултата? Ако е затягал волана в по-крайни положения може да се е износил гребена в средната част и тогава е нормално да се чувства чукането при неравности. Така поне аз си го обяснявам, не е задължително да съм прав. Карах скоро е46 купе за едва 5 минути и го усетих веднага този проблем. Абсолютно ви рабирам всички колко е неприятно ако трябва постоянно да се усеща това почукване, тъй като то няма и равни пътища... :banghead:

Проблема беше такъв,че волана затягаше във всички положения!Точно за това я натегнах за да се опитам да разбера дали е износен гребена в краищата или е нещо друго.Мисля си,че не е от гребена,защото дори на прав волан с натегната рейка ,до край нямаше никаква промяна в тропането,очаквах поне минимална разлика но уви нямаше такава! :banghead:
Другата седмица,ще сменям маслото и ще погледна каренцето в какво състояни е :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Sesko » 04 Юни 2012, 8:50

При мене рейката беше нова , като казвам нова , купена от официален дилър и след като е карана 3 месеца я сложих на моята кола ... :roll: Май ще се насоча и към амортисьори мъртъв ход тва онова :kuku:
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mitkofriz » 04 Юни 2012, 12:21

За амортесьори и аз се замислих че моите са на около 12 000 километра и са Каяба да ги ..ба.Може да са получили луфтове вече.Каренцето отпада при мен защото като въртя на място го няма това почукване.Оказа се че много колеги имат такъв проблем и ще е полезно да разберем каква е причината.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от meti_vd » 04 Юни 2012, 13:27

mitkofriz написа:За амортесьори и аз се замислих че моите са на около 12 000 километра и са Каяба да ги ..ба.Може да са получили луфтове вече.Каренцето отпада при мен защото като въртя на място го няма това почукване.Оказа се че много колеги имат такъв проблем и ще е полезно да разберем каква е причината.

И аз бях със същите амортесьори КАЯБА и имах съмнения ,че точно от тях е почукването,но след смяната им с оригинални нищо не се промени :(

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mitkofriz » 04 Юни 2012, 17:03

Значи и тях изключвам :dunno: .Не знам вече май ще карам на усилена музика.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 04 Юни 2012, 19:21

Колега ти сам си казваш решението. Не си сменил единствено каренцето а го изключваш. Как го проверяваш на място? Въртиш волана и искаш да чуеш чукането ли?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mitkofriz » 04 Юни 2012, 21:17

:roll: ами изключвам го след като колегата митака 1654 каза че се чува на място.
Аз го имам същото чукане,карето на волана се е поразбило.Много лесно се хваща,на угасена кола като мърдате волана ляво дясно,ако се чува характерното чукане,е ясен проблема.Отделно като слезете в канала и като хванете карето,много ясно се усеща луфта.
.
както и колегата Sesko:
С интерес ще следя темата , и аз го имам същия проблем след поставяне на почти чисто нова рейка , сменени носачи и т.н. Каренцето долу дето викаш ,че се продава цяло съм го сменял ( взех го от форума от кола на части ), но продължава да лопа , даже взех още едно като си помислих , че се е разбило но не беше ... :roll:
.
Към края на седмицата ще отскоча до сервиза да прегледаме карето на кормилния вал за всеки случай.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 04 Юни 2012, 21:27

Просто щом си сменил всичко друго, остава това :roll: Ако всичко по окачването е стегнато и няма луфтове/не е разбито, няма как да чука. Има нещо което пропускаш. :dunno:
п.п. сменил ли си тампоните на стабилизиращата щанга, от нея може да го има това тропане.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Sesko » 04 Юни 2012, 21:51

Тия тампони ги бях забравил , обаче като ги проверявах бяха здрави и ги бях изключил като евентуален проблем :roll: . Май ще ги сменя профилактично . :conf:
Изображение
Изображение

Следваща

Назад към E39