Чукане във волана или кормилната колона
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- mitkofriz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e39 tds 98'
Чукане във волана или кормилната колона
Проблемът ми е описан в заглавието на темата.
За последните няколко месеца съм сменил:Рейка,носачи,тампони,накрайници,амортесьори,биалети и можеби всичко по окачването.Но това чукане във волана не изчезва при движение по грапав път като изронен бетон с оголен чакъл(тоест много неравности една след друга) и ме дразни много.Както казах по окачването всичко е сменено но вече се съмнявам в кормилния прът или карето.
Питането ми е към към колеги които са имали подобен проблем и са разлобявали да споделят кое се зносва?
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DF71&mospid=47543&btnr=32_0700&hg=32&fg=30&lang=en
От тази схема ме съмняват елементи 2 и 7
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DF71&mospid=47543&btnr=32_0724&hg=32&fg=30
А на тази долната част с каретата я дават цяла.Имам съмнения в каретата точно, защото звукът от чукането във волана е подобен само че воланът ми претриса целият тоест:ляво-дясно на-горе на-долу.Все едно че държа волан за видео игра с вибрации
За последните няколко месеца съм сменил:Рейка,носачи,тампони,накрайници,амортесьори,биалети и можеби всичко по окачването.Но това чукане във волана не изчезва при движение по грапав път като изронен бетон с оголен чакъл(тоест много неравности една след друга) и ме дразни много.Както казах по окачването всичко е сменено но вече се съмнявам в кормилния прът или карето.
Питането ми е към към колеги които са имали подобен проблем и са разлобявали да споделят кое се зносва?
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DF71&mospid=47543&btnr=32_0700&hg=32&fg=30&lang=en
От тази схема ме съмняват елементи 2 и 7
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DF71&mospid=47543&btnr=32_0724&hg=32&fg=30
А на тази долната част с каретата я дават цяла.Имам съмнения в каретата точно, защото звукът от чукането във волана е подобен само че воланът ми претриса целият тоест:ляво-дясно на-горе на-долу.Все едно че държа волан за видео игра с вибрации

- Sesko
- ентусиаст
-
- Кара: е60 525 x-drive
- Мечтае да кара: M6
Re: Чукане във волана или кормилната колона
С интерес ще следя темата , и аз го имам същия проблем след поставяне на почти чисто нова рейка , сменени носачи и т.н. Каренцето долу дето викаш ,че се продава цяло съм го сменял ( взех го от форума от кола на части ), но продължава да лопа , даже взех още едно като си помислих , че се е разбило но не беше ... 
Не съм сменял само тампоните на макферсона , ти смени ли ги тях колега ?

Последна промяна Sesko на 01 Юни 2012, 16:06, променена общо 1 път
- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
Аз го имам същото чукане,карето на волана се е поразбило.Много лесно се хваща,на угасена кола като мърдате волана ляво дясно,ако се чува характерното чукане,е ясен проблема.Отделно като слезете в канала и като хванете карето,много ясно се усеща луфта.
- mitkofriz
- кандидат ентусиаст
-
Не съм ги сменял.Но на служебното пежо което карам се бяха разбили но чукаха при рязко хлътване на гумата (като слизане от бордюр) и затова не съм се замислял за тях.
- meti_vd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530d
Колеги имам същия проблем.Аз също смених всичко по окачването+целите макрефсони с нови,но почукването си остана!Обирах луфта на рейката,дори я стегнах до край за да видя дали,ще спре но ефект няма!
Със интерес,ще следя темата защото найстина е много дразнещо това почукване!

- bmw_n00b
- ентусиаст
-
- Кара: 96-8' 523ti
meti_vd написа:Колеги имам същия проблем.Аз също смених всичко по окачването+целите макрефсони с нови,но почукването си остана!Обирах луфта на рейката,дори я стегнах до край за да видя дали,ще спре но ефект няма!
Като я натегна докрай, колега, какъв беше резултата? Ако е затягал волана в по-крайни положения може да се е износил гребена в средната част и тогава е нормално да се чувства чукането при неравности. Така поне аз си го обяснявам, не е задължително да съм прав. Карах скоро е46 купе за едва 5 минути и го усетих веднага този проблем. Абсолютно ви рабирам всички колко е неприятно ако трябва постоянно да се усеща това почукване, тъй като то няма и равни пътища...

- meti_vd
- кандидат ентусиаст
-
bmw_n00b написа:meti_vd написа:Колеги имам същия проблем.Аз също смених всичко по окачването+целите макрефсони с нови,но почукването си остана!Обирах луфта на рейката,дори я стегнах до край за да видя дали,ще спре но ефект няма!
Като я натегна докрай, колега, какъв беше резултата? Ако е затягал волана в по-крайни положения може да се е износил гребена в средната част и тогава е нормално да се чувства чукането при неравности. Така поне аз си го обяснявам, не е задължително да съм прав. Карах скоро е46 купе за едва 5 минути и го усетих веднага този проблем. Абсолютно ви рабирам всички колко е неприятно ако трябва постоянно да се усеща това почукване, тъй като то няма и равни пътища...
Проблема беше такъв,че волана затягаше във всички положения!Точно за това я натегнах за да се опитам да разбера дали е износен гребена в краищата или е нещо друго.Мисля си,че не е от гребена,защото дори на прав волан с натегната рейка ,до край нямаше никаква промяна в тропането,очаквах поне минимална разлика но уви нямаше такава!

Другата седмица,ще сменям маслото и ще погледна каренцето в какво състояни е

- Sesko
- ентусиаст
-
При мене рейката беше нова , като казвам нова , купена от официален дилър и след като е карана 3 месеца я сложих на моята кола ...
Май ще се насоча и към амортисьори мъртъв ход тва онова 

- mitkofriz
- кандидат ентусиаст
-
За амортесьори и аз се замислих че моите са на около 12 000 километра и са Каяба да ги ..ба.Може да са получили луфтове вече.Каренцето отпада при мен защото като въртя на място го няма това почукване.Оказа се че много колеги имат такъв проблем и ще е полезно да разберем каква е причината.
- meti_vd
- кандидат ентусиаст
-
mitkofriz написа:За амортесьори и аз се замислих че моите са на около 12 000 километра и са Каяба да ги ..ба.Може да са получили луфтове вече.Каренцето отпада при мен защото като въртя на място го няма това почукване.Оказа се че много колеги имат такъв проблем и ще е полезно да разберем каква е причината.
И аз бях със същите амортесьори КАЯБА и имах съмнения ,че точно от тях е почукването,но след смяната им с оригинални нищо не се промени

- mitkofriz
- кандидат ентусиаст
-
Значи и тях изключвам
.Не знам вече май ще карам на усилена музика.

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Колега ти сам си казваш решението. Не си сменил единствено каренцето а го изключваш. Как го проверяваш на място? Въртиш волана и искаш да чуеш чукането ли?

- mitkofriz
- кандидат ентусиаст
-

.Аз го имам същото чукане,карето на волана се е поразбило.Много лесно се хваща,на угасена кола като мърдате волана ляво дясно,ако се чува характерното чукане,е ясен проблема.Отделно като слезете в канала и като хванете карето,много ясно се усеща луфта.
както и колегата Sesko:
.С интерес ще следя темата , и аз го имам същия проблем след поставяне на почти чисто нова рейка , сменени носачи и т.н. Каренцето долу дето викаш ,че се продава цяло съм го сменял ( взех го от форума от кола на части ), но продължава да лопа , даже взех още едно като си помислих , че се е разбило но не беше ...
Към края на седмицата ще отскоча до сервиза да прегледаме карето на кормилния вал за всеки случай.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Просто щом си сменил всичко друго, остава това
Ако всичко по окачването е стегнато и няма луфтове/не е разбито, няма как да чука. Има нещо което пропускаш. 
п.п. сменил ли си тампоните на стабилизиращата щанга, от нея може да го има това тропане.

п.п. сменил ли си тампоните на стабилизиращата щанга, от нея може да го има това тропане.

- Sesko
- ентусиаст
-
Тия тампони ги бях забравил , обаче като ги проверявах бяха здрави и ги бях изключил като евентуален проблем
. Май ще ги сменя профилактично . 

22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2