Проблем:Прегрява

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW e39 520i

Проблем:Прегрява

Мнение от mrhunday » 25 Мар 2012, 19:17

Здравейте,снощи стана нещо странно,видях,че нивото на антифриза е ниско и реших да долея преди да тръгна на път,колата не правеше никакви проблеми преди това,но просто нивото беше спаднало.И какво става тръгвам аз и след няма и 10 километра стрелката на датчика,които е за температурата се набута в червеното и светна една червена лампа,спирам отварям капака,то ври едни пари се дигат нагоре,явно е прегряла.Помислих си,че може да съм налял повече от нужния антифриз и заради това да е станало така,отворих капачката с един парцал за да не ме опръска горещия антифриз,изхвърли поне един литър навън.Имах още антифриз в колата,за това долях точно до посоченото на резервоарчето ниво,обърнах но пред нас лампата пак светна,паркирах я,слизам пак беше завряло,така я и оставих не съм я карал повече.Може ли да е гарнитура на главата,какво да правя,или да отивам в сервиза и там да я мислят ?

Благодаря ! :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328CI

Re: Проблем:Прегрява

Мнение от bmwinio » 25 Мар 2012, 19:44

Твърде вероятно проблема да е във водната помпа или блокирал термостат в затворено положение. Щом си стигнал чак до червения сектор, предполагам имаш проблем и с виското. Най-добре е в сервиз и проверка на цялата охладителна система. Дано да няма последствия за мотора от прегряването. И един съвет - НЕ отваряй капачката на казанчето при такива обстоятелства!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 25 Мар 2012, 20:14

mrhunday написа:Здравейте,снощи стана нещо странно,видях,че нивото на антифриза е ниско и реших да долея преди да тръгна на път,колата не правеше никакви проблеми преди това,но просто нивото беше спаднало.И какво става тръгвам аз и след няма и 10 километра стрелката на датчика,които е за температурата се набута в червеното и светна една червена лампа,спирам отварям капака,то ври едни пари се дигат нагоре,явно е прегряла.Помислих си,че може да съм налял повече от нужния антифриз и заради това да е станало така,отворих капачката с един парцал за да не ме опръска горещия антифриз,изхвърли поне един литър навън.Имах още антифриз в колата,за това долях точно до посоченото на резервоарчето ниво,обърнах но пред нас лампата пак светна,паркирах я,слизам пак беше завряло,така я и оставих не съм я карал повече.Може ли да е гарнитура на главата,какво да правя,или да отивам в сервиза и там да я мислят ?

Благодаря ! :)

Ако и първия път си отворил казанчето при работещ мотор, точно там е проблема. Не се отваря капачката при работещ мотор, засмуква въздух и образува въздушна възглавница.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от mrhunday » 25 Мар 2012, 20:27

Не,не е отваряно при работещ мотор,просто не го изчаках да изстине,изгасена беше колата...ще се ходи на сервиз... :(
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 25 Мар 2012, 21:24

И на мен ми прилича на въздушна възглавница. Първо обезвъздушете хубаво от пробките, долейте течност и тествайте системата с повечко газ на място и дано да се окаже ходенето до сервиза излишно :yes:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 25 Мар 2012, 21:25

Ако случайно не знаеш как става обезвъздушаването http://www.youtube.com/watch?v=Q6BeQozdOYc
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от spiny » 25 Мар 2012, 23:40

По мой скромен опит гълта въздух дори при изгасен мотор, но не напълно изстинал такъв..така че ако колегата е долял антифриз при 50-60 гр е твърде възможно, за това да е прегряла..

Потребител
Аватар

Мнение от mrhunday » 26 Мар 2012, 17:06

Alexch написа:И на мен ми прилича на въздушна възглавница. Първо обезвъздушете хубаво от пробките, долейте течност и тествайте системата с повечко газ на място и дано да се окаже ходенето до сервиза излишно :yes:

Обезвъздушихме я,доляхме антифриз,взе около 3 литра,не знам къде е изчезнал този антифриз в казанчето изглеждаше,че нивото е в нормата :kuku: .Оправи се сега,не загрява повече от средата... Дано да не създава проблеми в бъдеще,но мисля,че може да има теч на антифриз от някъде и да се губи или нещо такова,не зная.

Благодаря колеги за помощта!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 26 Мар 2012, 17:52

Колега следи я през скритото меню за температурата. Така ще имаш най-точна представа в какви граници варира температурата и дали всичко е okey
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от mrhunday » 26 Мар 2012, 21:46

doomy525 написа:Колега следи я през скритото меню за температурата. Така ще имаш най-точна представа в какви граници варира температурата и дали всичко е okey

Кажи ми как да стигна до това скрито меню? :oops:

Благодаря! :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 26 Мар 2012, 21:59

С голям или малък борд си? Ето ти жокер, типс&трикс, има всичко там! viewtopic.php?f=35&t=13124
И в търсачката има всичко :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 26 Мар 2012, 22:41

Ако си с малък - в момента на завъртане на ключа от пол. 0 към 1 натискаш копчето за нулиране на километража. Стигаш до 19ти номер и се появяват On/Off. Оцелваш Off-a като натиснеш 1 път копчето, стигаш до 7 и си ти :)
Все пак иди до сервиз и виж си дали всичко ти е изрядно по охладителната система.
off : Аз 6 месеца бях откачил на тема "температура". Беше ми спукала главата - смених я, виско - смених го и него, термостат и водна помпа също и пак вдигаше температура. Оставаше радиатора, а от сервизите не се наемаха да го изчистат и погледнат дали няма проблем с него с думите " Голяма е играчка и не ни се занимава " :kuku: . Накрая се навиха в друг сервиз и се оказа, че е спукан на 2 места с дебелина на пукнатините около 1мм и с просто око не се забелязваше, а и не губеше антифриз, а правеше въздушна възглавница вътре когато се вдигне налягането (като я понастъпех)..Няма как да ти опиша чувството когато се качих и след 10 мин каране видях че температурата не мърда от 92* :lol: :mhihi:
Та, вариянти бол. :)
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ч

Мнение от ljubo73 » 26 Мар 2012, 23:36

Колега ще ти споделя моя горчив опит . Преди време ми се случи същата случка .Проблема беше в тънките тръбички на разширителното казанче и тръбичката на радиатора . Те са пластмасови и с времето се напукват . От там се разхерметизира системата и се получава загряване и прегряване . Много добре си ги огледай . Понякога проблема се решава със подлепване ,а като краен вариянт-нов детайл .

Потребител
Аватар

Мнение от mrhunday » 27 Мар 2012, 0:14

doomy525 написа:Ако си с малък - в момента на завъртане на ключа от пол. 0 към 1 натискаш копчето за нулиране на километража. Стигаш до 19ти номер и се появяват On/Off. Оцелваш Off-a като натиснеш 1 път копчето, стигаш до 7 и си ти :)
Все пак иди до сервиз и виж си дали всичко ти е изрядно по охладителната система.
off : Аз 6 месеца бях откачил на тема "температура". Беше ми спукала главата - смених я, виско - смених го и него, термостат и водна помпа също и пак вдигаше температура. Оставаше радиатора, а от сервизите не се наемаха да го изчистат и погледнат дали няма проблем с него с думите " Голяма е играчка и не ни се занимава " :kuku: . Накрая се навиха в друг сервиз и се оказа, че е спукан на 2 места с дебелина на пукнатините около 1мм и с просто око не се забелязваше, а и не губеше антифриз, а правеше въздушна възглавница вътре когато се вдигне налягането (като я понастъпех)..Няма как да ти опиша чувството когато се качих и след 10 мин каране видях че температурата не мърда от 92* :lol: :mhihi:
Та, вариянти бол. :)

Благодаря колега,утре ще го видя това меню! Може вярно и радиатора да е спукан,трябва да го види някой. :)
Изображение

Назад към E39