борда не показва реалната външна температура

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 525тдс
Мечтае да кара: 530д
Детайли за колата: бмв 525тдс 97год.

борда не показва реалната външна температура

Мнение от seykov » 27 Дек 2011, 21:06

здравейте колеги.днес като се прибирах от път ми се случи следното.забелязах,че външната температура показвана на борда започна да се вдига.реалната температура беше около -5 градуса и започна да се вдига и стигна до +24 градуса и след извесно време се нормализира,но не за дълго. :banghead: става въпрос за Е39тдс 1997г.ако някой може да ми помогне с съвет от какво може да е причината и как може да се острани.прочетох в форума може би всичко, но не видях като моя случай.нямаги тези стойности от -39 градуса или +45г радуса мисля,че бяха. :bowdown: :confused:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525 tds '97
Мечтае да кара: CL65 AMG
Детайли за колата: дизел

Re: борда не показва реалната външна температура

Мнение от cls6666 » 27 Дек 2011, 21:16

най-вероятно датчика или кабелите му,разгледай да няма протрити кабели,при свален датчик показва -40,при късо +50
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от seykov » 27 Дек 2011, 21:40

cls6666 написа:най-вероятно датчика или кабелите му,разгледай да няма протрити кабели,при свален датчик показва -40,при късо +50

може да звуча малко нелепо,но незнам откаде минават тези кабели и каде да гледам,а и незнам каде точно се намира този датчик,предварително се извинявам за малоумния вапрос :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от cls6666 » 27 Дек 2011, 22:07

Датчика се намира в предната част на предния десен подкалник отдолу ,най-добре се вижда на канал,понеже моя беше изчезнал с подкалника новия го преместих в решетката до десния халоген
трябва да видиш това
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 27 Дек 2011, 22:18

Извади "-" клемата на акумулатора за 10-тина мин и кажи как е след това!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 27 Дек 2011, 23:25

Виж добре клемите на самия датчик. Много се окисляват и почва да губи свръзка и така си променя показанията. При така не работещ добре датчик, при фейслифта, и показания -40 градуса, лятото не ми пускаше климатика.

Потребител
Аватар

Мнение от seykov » 28 Дек 2011, 19:37

toni написа:Виж добре клемите на самия датчик. Много се окисляват и почва да губи свръзка и така си променя показанията. При така не работещ добре датчик, при фейслифта, и показания -40 градуса, лятото не ми пускаше климатика.

датчика изглежда като нов без всякакви окисления.да ли ще е по добре ако капна малко машинно масло на клеймите на датчика.сега сам откачил плюсовата клейма на акомулатора и ще пиша какво е станало.

Потребител
Аватар

Мнение от seykov » 28 Дек 2011, 19:41

toni написа:Виж добре клемите на самия датчик. Много се окисляват и почва да губи свръзка и така си променя показанията. При така не работещ добре датчик, при фейслифта, и показания -40 градуса, лятото не ми пускаше климатика.

ако дам на контакт без да слагам вапросния датчик ще стане ли нещо,изкам да видя разликам има ли

ентусиаст
Аватар

Мнение от cls6666 » 28 Дек 2011, 20:20

ще видиш -40 градуса,за това дали оказва влияние на климатроника е обсъждано и спорено много пъти,моите наблюдения са че работи без него
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от seykov » 28 Дек 2011, 20:26

mad_presley написа:Извади "-" клемата на акумулатора за 10-тина мин и кажи как е след това!

махнах плюсовата клейма изчаках около 15 мин.през това време махнах датчика,който изглеждаше много добре.и ништо не се промени :banghead: :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Дек 2011, 20:27

Едва ли климата се ръководи от външния датчик.По скоро я интересува вътрешния.Освен двете крайни положения на повреда прекъснат и окъсен може да има и междинни в които не показва адекватна температура.Все пак това е един обикновен термистор и проверката и замяната му не е чак толкова трудна.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e39m57б30 е36 кабрио м52б28
Мечтае да кара: TVR SAGARIS

Мнение от G.D » 29 Дек 2011, 2:16

най-вероятно датчика или кабелите му,разгледай да няма протрити кабели,при свален датчик показва -40,при късо +50
:yes:
живей бавно,умирай бързо,бъди красив труп.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 29 Дек 2011, 17:47

И аз имам подобен яд, мене ме лъже с около 10 градуса. Навън примерно е -2, а като дам на контакт ми показва +6. Тръгвам да карам, не се променя, температурата винаги е по-висока от реалната външна. Стигам до извода, че му е дошло времето за смяна. Мисля, че печката взема инфо от него и ако той я лъже за външната температура, колата пали без това подгряване.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Потребител
Аватар

Мнение от seykov » 29 Дек 2011, 22:04

Elesar74 написа:И аз имам подобен яд, мене ме лъже с около 10 градуса. Навън примерно е -2, а като дам на контакт ми показва +6. Тръгвам да карам, не се променя, температурата винаги е по-висока от реалната външна. Стигам до извода, че му е дошло времето за смяна. Мисля, че печката взема инфо от него и ако той я лъже за външната температура, колата пали без това подгряване.

добре има логика от твоя гледна точка,но аз нямам печка и не знам човече може би трябва да отида в сервис защото сташно много ме дразни това нешто.страшно много даржа на тази кола защтото всичко по нея беше ама наистина като от завода.това нее жизнено важно за автомобила,но за мен ме кара да се чуствам като болен.ако някой има конкретни предложения моля да сподели.благодаря за всички съвети и коментари :cry:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2008 X5 30d
Мечтае да кара: M-power

Мнение от doncheff » 08 Апр 2013, 22:28

Хм, стигнах и аз до тази дилема с датчика. Нека да вдигнем прашасалата тема.

От време на време показва идеално точно. Понякога обаче лъже с 5 до 10 градуса надолу. Ще взема да го сваля да го напръскам с контактен спрей и ще видим кво ще стане.

Назад към E39