Казанче за интензивно измиване

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 530d Touring

Казанче за интензивно измиване

Мнение от watchman » 13 Сеп 2011, 7:28

Здравейте колеги!
От скоро се сдобих с 530D 2000г. и вече съм във филма с проблемите. Изчетох всичко свъзразно с "казанче чистачки" , но не можах да намеря решение на моя проблем, а той е следния:
Когато дръпна лоста на чистачките към мен, за да си измия предното стъкло се задейства и помпата във въпросното казанче. Като натисна бутона за интензивно измиване също се включва тази помпа, но това което ме притеснява, е че от казанчето не се източва (изпомпва) течността, ами се пълни. В един момент се препълва и прелива. Т.е. ако оставя казанчето празно, а в основното има течност, след няколко пръскания малкото казанче е пълно.
Една проба която направих - извадих помпата от казанчето и натиснах бутона за изнтензивно измиване - от долната страна на помпата (частта която е в казанчето) започна да шурти течност под налягане. Т.е. помпата вкарва в казачето течност.
Къде според вас да търся проблема - помпа, токове, четох някъде, че има нещо като клапан преди пръскалките който не позволява да се връща течността обратно, но не знам при това казанче дали има такъв, уплътнения, запушени пътища, друго ....? :dunno:
Никъде по таблото не ми светва лампа, че течността намалява или е свършила. Това проблемен датчик ли може да се окаже?
Имам пръскалки на фаровете (фабричен ксенон). Пак изчетох всичко и на всякъде пише, че на 2-3-5 пръскания на стъклото, трябва да се пръска и на фаровете. Но при мен тези пръскалки нищо не пускат. Пак ли да търся проблем със запушени маркучета?

Докато писах поста, се сетих - може ли предишния собственик (уж колата е нов внос) да се е мъчил да слага тези системи - за интензивно измиване и измиване на фаровете, а това да не е като екстра на автомобила?

Имам и още питанки, но все пак не съм изчел всичко и нямам намерение да попадна под "шамарите" на някой mod или admin :dummy:

Благодаря предварително!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Казанче за интензивно измиване

Мнение от uBaH » 13 Сеп 2011, 8:35

Според мен, клапан трябва да има в самата помпа или най-малкото нещо, което да не позволява на вече изпомпаната течност в маркучите да се връща обратно към помпата. Клапани по самите маркучи не съм видял, а доста ядове имах с тях по моята кола, та съм ги обходил доста старателно.
Ако има от къде да пробваш с друга помпа ще е най-добре.

Относно миенето на фаровете, най-важното условие да сработи е ... да са включени фаровете - иначе просто не се задейства ;) Друг момент с фаровете е, че веднъж пръснало (всъщност при едно сработване пръска два пъти през много кратък интервал) колкото и да пръскаш по стъклото, ако не изминат поне три минути, фаровете няма да се "изкъпят" отново.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 13 Сеп 2011, 9:07

Малко си чел....
Ако имаш 2те системи оригинално!!! проблема ти е в пръскалките на капака, в тях влизат и 2те маркучета от 2те казанчета има и клапанче вътре има и за подгряване, от което ти се явява най-вероятно проблема...
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 13 Сеп 2011, 9:23

Аз си мисля да не е слагана допълнително системата и маняка да е свързал двата маркуча от казанчетата в единия вход на обикновените пръскалките на капака.
Оригинално които са със интензивно, пръскалките са с по 2 маркуча, един от големия казан за вода и другия от малкото казанче за интензивното.
Тези които нямат интензивно измиване имат само един маркуч влизащ в дюзите.
Двете казанчета са самостоятелни, работят независимо и на практика ако всичко е оригинално, няма как да вкара вода от големия в малкия казан, освен ако самите дюзи не са протекли и да прехвърлят към интензивното когато помпата му не работи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 13 Сеп 2011, 10:01

Retrofit написа:Аз си мисля да не е слагана допълнително системата и маняка да е свързал двата маркуча от казанчетата в единия вход на обикновените пръскалките на капака.
Оригинално които са със интензивно, пръскалките са с по 2 маркуча, един от големия казан за вода и другия от малкото казанче за интензивното.
Тези които нямат интензивно измиване имат само един маркуч влизащ в дюзите.
Двете казанчета са самостоятелни, работят независимо и на практика ако всичко е оригинално, няма как да вкара вода от големия в малкия казан, освен ако самите дюзи не са протекли и да прехвърлят към интензивното когато помпата му не работи.

:yes:
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Потребител
Аватар

Мнение от watchman » 13 Сеп 2011, 12:25

Хмм, това за фаровете не го знаех, че примерно след като веднъж са измити, следващото миене е след поне 3 мин. Но проблема е, че въобще не са пръскали до сега. Това за включените фарове беше ясно :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Montyy » 13 Сеп 2011, 12:58

LUCIFER'S написа:Малко си чел....
Ако имаш 2те системи оригинално!!! проблема ти е в пръскалките на капака, в тях влизат и 2те маркучета от 2те казанчета има и клапанче вътре има и за подгряване, от което ти се явява най-вероятно проблема...

Аз си играх с пръскалките на капака и едната я отворих и изхвръкна от нея нещо като съчмичка и прожинка, без тях се пълни казанчето. Т.е. проблема е в тях :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 13 Сеп 2011, 16:28

А може ли да са обърнати плюса и минуса на помпата и вместо да пръска да смуче течност от голямото казанче и да го сипва в малкото? Не съм специалист, просто споделям идея.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от watchman » 13 Сеп 2011, 16:29

Това си помислих от начало и аз, но реших да питам.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Влака

Мнение от animall » 13 Сеп 2011, 21:21

И аз минах по тоя път, и подкрепям колегата луцифер, чак като смених пръскачките на капака (цицките:) тогава всичко заспа, иначе направо в чудо се видях, виждам и не мога да повярвам на ушите си какво се случва... тааа сменяй проблемната цицка и си давай яко газ :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от watchman » 13 Сеп 2011, 22:10

ОК. В най-скоро време ще сменя дюзите и ще пиша какъв е резултата!
Изображение

Назад към E39