Различен размер гума 525DA
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- batebo_99
- Потребител
-
- Кара: E39 525DA '03
- Мечтае да кара: Mempo
Различен размер гума 525DA
Здравейте Колеги,
Моля за вашия съвет, в момента съм в турция със спукана гума. (на 300 км от българската граница)
Сложих резервната която е с размер 225/50/16, останалите три са с размер 225/55/16. Колата е автоматик.
Прочетох подобни теми и общо взето пише, че не е добре да се кара с различен размер отпред или отзад или от едната и другата страна (последното е доста логично).
Занесоха гумата за ремонт, но не съм сигурен дали ще могат да я залепят защото е спукана на 3 места.
Въпроса ми е да карам ли с различния размер и от коя страна е най-безопасно за колата? (отпред от дясно, отпред от ляво, отзад от ляво, отзад от дясно)
Ако не е препоръчително, то предполагам че ще мога да поръчам нова гума от българия и да ми я донесат.
Трябва да измина още около 1000км в турция и обратно.
Благодаря предварително.
Моля за вашия съвет, в момента съм в турция със спукана гума. (на 300 км от българската граница)
Сложих резервната която е с размер 225/50/16, останалите три са с размер 225/55/16. Колата е автоматик.
Прочетох подобни теми и общо взето пише, че не е добре да се кара с различен размер отпред или отзад или от едната и другата страна (последното е доста логично).
Занесоха гумата за ремонт, но не съм сигурен дали ще могат да я залепят защото е спукана на 3 места.
Въпроса ми е да карам ли с различния размер и от коя страна е най-безопасно за колата? (отпред от дясно, отпред от ляво, отзад от ляво, отзад от дясно)
Ако не е препоръчително, то предполагам че ще мога да поръчам нова гума от българия и да ми я донесат.
Трябва да измина още около 1000км в турция и обратно.
Благодаря предварително.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Re: Различен размер гума 525DA
Търси друга гума 225/55/16 че без резервна не става да се кара, че спукаш ли пак гума.....е тогава твое чудо та ничие 

tsb_bg написа:сложи я отпред от дясно
не става бате, волана ще дърпа настрани
и отзад не можеш да я караш, че ще преебеш диференциала

No bling at the Ring
- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
BadAngel написа:и отзад не можеш да я караш, че ще преебеш диференциала
Е що да не може, диференциала е отворен, ще го прецака ако е шпер

bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
BadAngel написа:tsb_bg написа:сложи я отпред от дясно
До колкото разбрах въпроса е поставен така: имам една резевна гума с различен размер от останалите и трябва да спася положението като мина 300 км.
Според мен е по-добре да дърпа настрани и то в дясно към банкета (а не към насрещното) от колкото да се товари дифа и през цялото време да компенсира различния диаметър на гумите отзад
- NAPSTERS
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото запали
tsb_bg написа:BadAngel написа:tsb_bg написа:сложи я отпред от дясно
До колкото разбрах въпроса е поставен така: имам една резевна гума с различен размер от останалите и трябва да спася положението като мина 300 км.
Според мен е по-добре да дърпа настрани и то в дясно към банкета (а не към насрещното) от колкото да се товари дифа и през цялото време да компенсира различния диаметър на гумите отзад

- marin_rangelov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e39
- Мечтае да кара: e60 M5
- Детайли за колата: M пакет
колега незнам дали при теб ще е същото на моята 520и като имам гума с различен диаметар светват лампите за asc и abs
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Сложи я отпред.
Както каза един колега по-логично е да я сложиш от дясно.
Отзад ще товари диференциала, разликата в диаметрите не е малка.
Както каза един колега по-логично е да я сложиш от дясно.
Отзад ще товари диференциала, разликата в диаметрите не е малка.

- batebo_99
- Потребител
-
Благодаря за съветите. Сложих я отпред от дясно.
За момента няма проблем със скоростите включва си до 5-та, а dsc-to не свети.
Сега ще видим дали ще могат да ми донесат нова гума от бг.
За момента няма проблем със скоростите включва си до 5-та, а dsc-to не свети.
Сега ще видим дали ще могат да ми донесат нова гума от бг.
- naydenov76
- Потребител
-
- Кара: ше:BMW525da
marin_rangelov написа:колега незнам дали при теб ще е същото на моята 520и като имам гума с различен диаметар светват лампите за asc и abs
И аз съм така понеже като купувах гуми за отпред гумаджията ми каза,че нямало да има проблем и купих по ниски

- Sesko
- ентусиаст
-
- Кара: е60 525 x-drive
- Мечтае да кара: M6
Аз отзад съм с 235/45/17 , а отпред с 225/45/17 и вече година-две няма проблеми 

Ще използвам темата на колегата да попитам и аз.
Имам като резервна гума 205/60/15, а в момента съм с 4 гуми 205/55/16, които са с 5 милиметра по-високи от резервната..мислех си, че ако нещо стане няма да е проблем да я сложа отзад, защото при всеки завой задните гуми изминават различен път и не би трябвало да е проблем. Колата е без шпер. Нека по-запознатите да кажат дали теорията ми е правилна или все пак е по-добре да се сложи отпред отдясно.
Поздрави
Имам като резервна гума 205/60/15, а в момента съм с 4 гуми 205/55/16, които са с 5 милиметра по-високи от резервната..мислех си, че ако нещо стане няма да е проблем да я сложа отзад, защото при всеки завой задните гуми изминават различен път и не би трябвало да е проблем. Колата е без шпер. Нека по-запознатите да кажат дали теорията ми е правилна или все пак е по-добре да се сложи отпред отдясно.
Поздрави
- marin_rangelov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e39
- Мечтае да кара: e60 M5
- Детайли за колата: M пакет
според калколатора за съвместимост на гуми с различен размер става въпрос за двойки предни и задни допустимата максимална разлика е 20мм, например аз карам с предни 245/40 и задни 265/35 и нямам проблеми ето и сайта за да се обедите сами http://www.kamortires.com/calculator.php?lang=bg
- batebo_99
- Потребител
-
spiny написа:Ще използвам темата на колегата да попитам и аз.
Поздрави
Здрасти Колега,
Да сложиш гумата отзад не е добър вариант ще развалиш диференциала. (проверено при хора които ремонтират коли)
Не знам как си го сметнал, но според мен разликата във височината е около 10 милиметра (или 5% от 205).
Аз от Турция до България се прибрах с гума при която разликата беше 11 милиметра(отпред дясно).
Нямах проблеми и карах с около 90-100км/ч минах 460 км така.
(можеш също така да спаднеш по-високата гума с малко за да се изравнят височините)
Въпреки това като цяло мисля че не е добре да караш с такава голяма разлика в диаметрите и въобще с някаква разлика.
Поздрави
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2