Високи обороти на М52

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Високи обороти на М52

Мнение от ivan_krilov » 02 Апр 2011, 19:42

Колата е 520 със сменен мотор Б28. Проблемът са завишените обороти. След достигане около 30-40 гр. се покачват и стават 950-1200об/мин. Диагностиците( поне при които аз съм ходил) твърдят, че всичко е ОК. Имаше липсващи вакууми, но съм ги оправил. Наложи се да си купя кабел за диагностика, та ето какви са резултатите:
68 Tank ventilation valve
Error frequency : 1 Logistic counter: 40
Engine speed 0.00 rpm engine load 0.00 mg/Stroke Engine temperature 95.44 degrees C output signal for the canister purge val 0.00 %
Short circuit to ground emission related malfunction defect code stored after filtering Error present Static error-------------------------------------------------------------
21 VANOS valve; electrical failure
Engine speed 0.00 rpm engine load 0.00 mg/Stroke Engine temperature -48.00 degrees C Intake air temperature -48.00 degrees C
Short circuit to ground emission related malfunction defect code stored after filtering Error present Static error-------------------------------------------------------------
27 Idle adjuster / closing coil
Engine speed 0.00 rpm Airmass 0.00 kg/h Throttle-valve angle 0.00 throttle degrees Idle adjuster 23.83 %
53 Idle adjuster / opening coil

Engine speed 0.00 rpm Airmass 0.00 kg/h Throttle-valve angle 0.00 throttle degrees Idle adjuster 23.44 %
Short circuit to ground emission related malfunction defect code stored after filtering Error present
Предполагам, че първите две не оказват влияние на оборотите на празен ход, а 3 и 4 мисля са следствие, не причина. Колата е с ГИ, който аз принципно не използвам, но ефекта при него е същия. Дори на газ е по- осезаемо( до 1300-1400).
Другото, което прави впечатление, са показателите от прикачения файл. Последните три са извън норми. Та ако имате идеи къде е проблема или къде да се отиде на свястен елкон(Варна), където няма да се мине с фразата "то с този сменян мотор...", очаквам вашите предложения!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Re: Високи обороти на М52

Мнение от NAPSTERS » 02 Апр 2011, 23:03

тая 28-ца с един или с два ваноса е ? провери си клапана на картерните газове дали е наред, защото ако е издухал може да дърпаш въздух от там. а тези грешки след изтриване , появяват ли се пак? голямо внимание обърни и на ТПС-а дали казва на ЕКУ-то че дросела е затворен и мотора трябва да е на празен ход. и не на последно място прегледаите моторната инсталация дали е навързана като хората и дали нама кабели накъсо.
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 03 Апр 2011, 10:24

С единичен ванос е. Клапана съм го сменил, то първо от там започнах. Отчита затворен дросел, да, а тези грешки се появяват отново и след изчистване. А за инсталацията е такова чудо, че направо :bang: Не мога да повярвам, че нормален човек може да си причини подобно нещо, а именно да си сложи газово! Те са се навързали навсякъде, направо....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 03 Апр 2011, 20:55

Idle adjuster тази грешка не те ли навежда на така наречения степ мотор виж го има ли управление няма ли клапана движи ли се защото при затворен степ мотор точно това ще се получи на позагряла кола ще държи по високи обороти и тия вакуми правилно си ги подредил като си ги оправял и не напоследно място гарнитурките на смукателните колектори ако са сваляни за газовото ...
Барай шишарката Минкеее ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 04 Апр 2011, 17:20

Ами и аз не знам защо чак сега ми хрумва, че проблема може да се окаже от машинката за празния ход?! То все пак и тя може да се повреди или кабелът й да се прекъсне. Факт е, че работеше нормално и при следващо палене вече държеше високи обороти. А аз през цялото време търся под вола теле :oops: Дано е от това. Само трябва да ми остане време да я видя. Мерси за съветите и ще пиша като има резултат. Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 05 Апр 2011, 17:18

Разглобих сега машинката (ICV), та какви са първите впечатления:
- На празен ход( изключена машинка) имам 2-3 волта между среден пин и двата крайни,
- при закачена машинка няма признаци на изправност,
- Съпротивлението между средния и кой да е от двата крайни е около 130- 150 ома, което предполагам е нормално,
- Като подам ръчно + и - затваря и отваря,
- При закачена машинка, замервам отзад на буксата и напрежение НЯМА!
Това ме навежда на мисълта, че ICV-то е изправно, а има слаба връзка/ прекъснат кабел някъде по трасето. По притеснително ще е, ако проблема е в компютъра. Ако има някой идея какви трябва да са стойностите на напрежение на буската, на кои пинове на ЕКУ-то отиват кабелите, средният проводник към маса трябва ли да дава 12 волта, абе въобще всяка информация ще е от полза! Мерси предварително на отзовалите се!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 05 Апр 2011, 22:41

пробвай с инпата от Активации да го пуснеш принудително да видиш дали се движи а според схемата на средния кабел бял с червено трябва да ти идва + от бушон 4 от кутийката с бушони при компютрите която е на другите два маса от 27 и 53 крак на ЕКУ накрато с директен + и се управлява по маса и като мериш мери средния пин и маса на колата някъде си хвани
Барай шишарката Минкеее ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 06 Апр 2011, 17:40

Мерси, Колега! Днес не остана време, но утре ще пробвам. Дано да е бушон :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 07 Апр 2011, 17:34

След цялостно разглобяване на дросели, машинки и др., се установи изгорял бушон 4 в отега на ЕКУ-то. Най- безболезният вариант :) Специални благодарности на колегата Anzak :bchug: ! Оправи се и проблемът с Tank ventilation valve. Сега остана да намеря къде отиват и другите 2 кабела( общо бяха 4) на този бушон, да не се окаже от тях.
Не успях и да намеря за какво са другите 4 бушона? Единият, мисля средният, бе за подгрев на сондите, но ако някой има точна схема ще съм му много благодарен!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Мнение от im0tep » 07 Апр 2011, 17:37

ivan_krilov написа:След цялостно разглобяване на дросели, машинки и др., се установи изгорял бушон 4 в отега на ЕКУ-то. Най- безболезният вариант :) Специални благодарности на колегата Anzak :bchug: ! Оправи се и проблемът с Tank ventilation valve. Сега остана да намеря къде отиват и другите 2 кабела( общо бяха 4) на този бушон, да не се окаже от тях.
Не успях и да намеря за какво са другите 4 бушона? Единият, мисля средният, бе за подгрев на сондите, но ако някой има точна схема ще съм му много благодарен!

Как се оправи грешката Tank ventilation valve ,че и на мен ми излиза? Само със смяна на бушона ли?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 07 Апр 2011, 18:15

Тя (TVV), както и ICV-то ми даваха късо съединение към маса при диагностика, което дефакто беше изгорял бушон. При теб каква излиза причината за грешка?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е 39 520 98 г.

Мнение от im0tep » 07 Апр 2011, 18:37

Честно да ти кажа не съм вниквал дълбоко в проблема,но си спомням ,че последния път Преслав като ми закача колата с ИНПА-та ми излезе тази грешка

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan_krilov » 08 Апр 2011, 16:52

Колега, аз съвсем издрънчах вчера :mhihi: Ако беше бушон, щеше да имаш проблем с оборотите, който ти явно нямаш. Т.е. може самата клапа да се е скапала или нещо кабел да се е прекъснал. Можеш да я замериш с мултицет, трябва да е от порядъка на 20-100 ома предполагам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320i e36 coupe M50B20
Мечтае да кара: M6

Мнение от another90sm » 13 Дек 2012, 0:44

Колега, в крайна сметка като смени бушона нормализираха ли ти се стойностите на инпа(тези , които ти бяха завишени) , че и аз съм с такива? Един друг коега каза , че уж били нормални за този мотор ама дедазнам. А и днес като запалих вдигна към 1100 оборота и доста бавно ги пускаше, както никога до сега не е правила, даже при запалване не минава 1000 и веднага слизат на 850-900 докато позагрее.

Назад към E39