Полиране на фарове преди фейса!

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 528 на газчица...
Мечтае да кара: МиГ-29

Полиране на фарове преди фейса!

Мнение от pkaramitev » 15 Окт 2010, 23:58

Привет Юнаци!
Нека първият ми пост да е полезен за всички.
Преди това искам да споделя с вас,че отскоро съм горд собственик на 528i , с всевъзможни екстри,но както и да е,това е за друга тема.......
.....та проблемите почнаха от както си я взех,конкретно за фаровете!
Знаете на какво приличат пожълтели и повехнали стъкла-ужасен ужас! :puke:
Четох,разпитвах,консултирах се...и се реших самичък.
Какво съм ползвал:
1.Виброшлайф-от най-обикновените,който си няма може да си купи от практикер за по 20лв бр.
2.Водни шкурки-800,1000 и 2000
3.Пасти за полиране на 3М,аз ползвах само средната и най-фината.Може да се закупи на грамаж от магазина зад бензиностанция Петрол до КАТ
4.Търпение,умение и сръчност. :ok:

Ето и самият процес:
1.Вижда се как стъклото на фара е гнусно ,противно и отвратително.

Изображение
Изображение
Изображение

Започваме с шкурка 800-най-грубата.Шлайфаме докато стъклото на фара се матира равномерно,и всички гадости са се изшкурили,също и начукванките от камъчета,а те са доста,защото Баварците са ни бързички :P

Изображение

Тук добре се вижда как гнусното започва да си отива!

Изображение

Постигаме равномерно матиране на цялата повърхност на стъклото

Изображение

След като повърхността на стъклото е добре матирана ,поставяме на машината шкурка 1000,и повтаряме процеса.След това същото правиме и с шкурка 2000
Повърхността постепенно започва да се поизглажда.
Лично аз поставих на машината парче мек ,не много дебел плат-от тениска примерно.Намазваме стъклото с по-грубата паста-бялата.

Изображение
Изображение

Стъклото постепенно започва да се излъсква.Упражнението може да се повтори няколко пъти.
След това сменяте парцалчето с друго,и нанасяте сивата паста-най-финната.Стъклото започва да се полира.Повтаряте упражнението да желаният от вас резултат.
Накрая с сух,чист памучен парцал стъклото се забърсва много добре,от засъхналата по него паста.

Изображение

Ето това са снимки за сравнение със стъкло на чисто нов фар.

Изображение
Изображение
Изображение

Според мен,всеки може да си го направи в къщи,независимо колко са му зле фаровете.
Моят единия беше,ама много зле,но не се сетих да го снимам в началото.Другият който съм снимал,почти нищо му нямаше.
Като за първи опит,и то в домашни условия,ефекта е повече от добър!

Успех на всички! :yes:
Изображение
Изображение

8910 фен
Аватар
Кара: 01`530i touring

Re: Полиране на фарове преди фейса!

Мнение от CONAN » 16 Окт 2010, 8:08

А дали може да се постигне същия ефект на самата кола ,без да се свалят самите фарове?
Не бях се замислял ,че и с виброшлайф може да се полира.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 16 Окт 2010, 8:34

Може и на колата да се полира,само че трябва около фара да облепиш хубаво,за да не засегнеш с шкурката калник или броня.Аз лично така съм полирал фарове.

Искам обаче да попитам колегата дали е полирал по този начин и стъкла по колата и евентуално ще има ли същия ефект,че ме е страх така да пипам като не знам,въпреки че би трябвало да е като при фаровете :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pkaramitev » 16 Окт 2010, 9:49

Не съм пробвал когато са на колата.Самият фар се демонтира много лесно от колата,на 4 винта е.Разглобява се също така лесно,на няколко щипки е,и става на 2 отделни половини-тази с рефлекторите,и предната част със стъклото и двете кръгли стъкла вътре.Аз лично съм махнал и кръглите стъкла вътре,за да мога да го измия,като се внимава да не се счупят при свалянето,защото са стъклени-те също са закрепени с по 2 метални клипси.
После обаче е желателно да се мине на реглаж на фарове,ако има чуствителна промяна в посоката им на светене.
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от mimarr » 16 Окт 2010, 9:58

[/quote]Искам обаче да попитам колегата дали е полирал по този начин и стъкла по колата и евентуално ще има ли същия ефект,че ме е страх така да пипам като не знам,въпреки че би трябвало да е като при фаровете :dunno:[/quote]

Стъклата на колата няма да станат, повярвай ми. Тези на фаровете са пластмаса и позволяват третиране с паста, другите ще ги матираш със шкурката и след това с пастата няма да се получи нищо т.е. ще стане по зле. С други думи НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pkaramitev » 16 Окт 2010, 11:38

Аз,май не разбрах въпроса на колегата.Стъкла на колата не би трябвало да се полират,защото не са пластмасови,освен ако не се купят диамантена шкурка за виброто,и паста с нанодиаманти за полирането после :mhihi:
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 525bmw » 16 Окт 2010, 11:51

Колега, това всичко е много хубаво, но винаги има едно "но", за съжаление. След полирането, 3-4 месеца фаровете матират. Защото при полиране се премахва един слой , който е защитен за тях. Този слой като го няма и фаровете, колкото и да не ни се искат, остаряват доста бързо, а повече от 2-3 пъти полиране и са чао.

Моите фарове ги полирах по следният начин.

Шкурка машинно 320 (грубо премахване на едри драскотини)
Шкурка машинно 400 (което пак е едро) премахане на абсолютно всички драскотини, камъчета, и следите от 320 и пр.
Шкурка 1500 машинно сухо
Шкурка 3000 машинно водно

И както каза трите пасти на 3М
Станаха чисто нови, но скоро стана въпрос за това, погледнах ги вече са позахабени.
Та следващата стъпка мисля да са нови фарове.
Всеки ходи на почивка на море, бъди различен, иди под него!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 16 Окт 2010, 11:55

чувал съм, че след тази процедура трябвало да се лакират...., но нямам представа с какъв лак, как и т.н.
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F20 116d / F01 750i xDrive
Мечтае да кара: Колело

Мнение от Sivako » 16 Окт 2010, 12:44

Да лакират се с обикновен лак за боя.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 525bmw » 16 Окт 2010, 13:08

Sivako написа:Да лакират се с обикновен лак за боя.

1-во. След полиране с паста не може да се лакира, защото след много кратко време лака ще е паднал. Няма на какво да се закрепи лака.
2-ро. Може да се лакира когато си достигнал 3000 водно, но това няма да ти изкара микро драскотините от самата шкурка и няма да е много красиво.
3-то. Лака пречупва светлината. Все едно фаровете да ти светят през 1-2 мм вода. А и безцветен лак няма, колкото и да ни се иска.

Може да има някой специален лак с това приложение, но аз не съм чувал за него.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F20 116d / F01 750i xDrive
Мечтае да кара: Колело

Мнение от Sivako » 16 Окт 2010, 13:27

Еми аз моите фарове ги минах на 1200 и 2000 водна и след това ги лакирах с лака с който ми лакираха колата след боя, след това ги пастирах и станаха като нови 8) То е ясно че върху пастата не може да се лакира всеки бояджия ще ви го каже като отидете да ви лакира фаровете :winky: А относно светлината аз лично не видях никаква разлика фаровете ми бяха с ксенон, а точно при ксенона изчезва повечето светлина като са зацапани фаровете. Така че според мен няма разлика в светенето :winky:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 525bmw » 16 Окт 2010, 14:20

Sivako написа:Еми аз моите фарове ги минах на 1200 и 2000 водна и след това ги лакирах с лака с който ми лакираха колата след боя, след това ги пастирах и станаха като нови 8) То е ясно че върху пастата не може да се лакира всеки бояджия ще ви го каже като отидете да ви лакира фаровете :winky: А относно светлината аз лично не видях никаква разлика фаровете ми бяха с ксенон, а точно при ксенона изчезва повечето светлина като са зацапани фаровете. Така че според мен няма разлика в светенето :winky:

Микро драскотините от 2000 не може да ги скрие лака. Това ми е идеята за която говоря. 3000 машинно водно, скрива драскотините от 1500 машинно водно или 2000 водно. Но остават драскотините, тоест това е вид матирано, което не пропуска светлина. Полир пастата чрез нагряване на повърхността изглажда драскотините. Окото вижда че е добре, но всъщност не е точно така. За това говоря. Затова има специални апарати, които снимат боята при тониране, защото човешкото око вижда тест карта, но реално не я вижда на 100%.

8910 фен
Аватар

Мнение от CONAN » 16 Окт 2010, 16:07

А ако само ги мина с трите пасти дали ще има ефект ,в смисъл мойте не са много матирали?

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 22 Окт 2010, 17:33

Евала за темата колега! :yes: Мойте фарове са в бая окаяно състояние, ще направя тая процедура и аз, че направо е като сляпа машината сега :mhihi: .

8910 фен
Аватар

Мнение от CONAN » 24 Окт 2010, 14:45

CONAN написа:А ако само ги мина с трите пасти дали ще има ефект ,в смисъл мойте не са много матирали?

:lol: :mhihi: отговарям си сам,няма ефект.Водни шкурки 1000,2000 и трите пасти на 3М и :shock: фаровете като нови.Благодаря сърдечно на автора на темата за идеята с виброшлайфа,върши чудна работа за полиране. :bchug:

Следваща

Назад към E39