Често срещан проблем.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Често срещан проблем.

Мнение от Веселин|Василев » 29 Юни 2009, 18:51

Здравейте колеги и по специално на тези с дизелите, както всички знаете повечето TDS-и имат проблем с вървежа в малките обороти. При мен се появи същото, като дам газ на автомата Е39 525tds и се получава едно моментно замисляне и колата тръгва след това. Ходих при трима мой приятели които се занимават само с тази марка коли и ми казаха като за начало да махна катализатора тъй като той ако е задръстен и задържа газовете до някаква степен почвало да се наслоява на перките в турбото и това била една част от този проблем, след това ми казаха като го махна да мина да ми направят центровка на ГНП (аванса) с което щяло да се реши проблема. Та въпроса ми е да махам ли катализатора като първа стъпка и защо ако трябва. Благодаря Ви много.

П.П Имам и втора такава Е39-ка която го няма този проблем, върви 2 пъти повече от първата и харчи с 2 литра по малко, а при другата е точно обратното. Прочетох темите за ГНП и още други такива интересува ме главно за катализатора.
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

ентусиаст
Аватар

Re: Често срещан проблем.

Мнение от WALL » 29 Юни 2009, 19:48

Мненията са изтрити от WALL
Последна промяна WALL на 27 Юли 2009, 14:42, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 03'BMW525DA;06'BMWX5 3.0DSportpaket
Мечтае да кара: Волга комби

Мнение от joropc » 29 Юни 2009, 20:54

А за спукани маркучи гледахте ли?Главно към кулера?

М3 Пристрастен
Аватар

Мнение от Веселин|Василев » 29 Юни 2009, 23:08

Принципно днес въобще не са я гледали не са отваряли капака даже, посъветваха ме да го махна и след това да почват да се занимават с помпата и турбото.
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

re

Мнение от bera » 29 Юни 2009, 23:16

моят съвет е:
- да си махнеш катализатора и да си сложиш средно гърне.
- изолираш AGR клапана
-центроваш помпата ако ти пали трудно топла

Успех.

пс:
Има доста теми за катализатора ,разрови се с търсачката и ще намериш.
Ето някои от тях:
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 2%EE%F0%E0

http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 2%EE%F0%E0

М3 Пристрастен
Аватар

Re: re

Мнение от Веселин|Василев » 01 Юли 2009, 18:06

bera написа:моят съвет е:
- да си махнеш катализатора и да си сложиш средно гърне.
- изолираш AGR клапана
-центроваш помпата ако ти пали трудно топла

Успех.

Още не съм махал катализатора, но изолирах клапана и центровахме помпата, но нищо не се промени колата все още се замисля при натискане на педала до ламарината. Утре ще прегледаме за маркучите както каза колегата по горе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f80 M3 Competition Package
Мечтае да кара: M6 GC

Мнение от stasko5 » 01 Юли 2009, 18:24

Аз имам питане: веднага ли трябва да тръгне бързо, не е ли нормално да има съвзем леко замисляне, докато нагнети турбо и ала бала, няма ли турбо дупка и т.н? Може ли някой по компетентен да ми обясни, че съм малко бос. Мерси предварително.
п.с. и при мен не излита веднага, трябва малко докато почне да дърпа а съм без катализатор, иначе тръгва но просто ми трябва около 1 сек докато ме залепи.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38
Мечтае да кара: Е38

Мнение от D.Pavlov » 02 Юли 2009, 10:19

stasko5 написа:Аз имам питане: веднага ли трябва да тръгне бързо, не е ли нормално да има съвзем леко замисляне, докато нагнети турбо и ала бала, няма ли турбо дупка и т.н? Може ли някой по компетентен да ми обясни, че съм малко бос. Мерси предварително.
п.с. и при мен не излита веднага, трябва малко докато почне да дърпа а съм без катализатор, иначе тръгва но просто ми трябва около 1 сек докато ме залепи.

Има такава дупка , не се притеснявай така е!!!!
"Не става само с ядене , трябва и акъл!!!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 02 Юли 2009, 11:45

Махай катализатора и изолирай ЕГР-а и веднага ще усетиш колата
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

М3 Пристрастен
Аватар

Мнение от Веселин|Василев » 02 Юли 2009, 12:52

Doberman_vas написа:Махай катализатора и изолирай ЕГР-а и веднага ще усетиш колата

За катализатора ще го махна тези дни, а ЕГР клапана къде седи, защото аз изолирах вече един този към всмукателните (АГР?).

ентусиаст
Аватар

Мнение от WALL » 02 Юли 2009, 18:22

Мненията са изтрити от WALL
Последна промяна WALL на 27 Юли 2009, 14:15, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 525 tds ЧЕРНАТА ПИЧЕЛОВКА
Детайли за колата: С чио чипс :D

Мнение от **Novobraneca » 02 Юли 2009, 18:55

WALL написа:АGR не го изолирай!!! Освен за тест да видиш колата как е без него (при недобре работещ дебитомер се изолира временно). Много има писано, но само писано, защото тези които са писали не са учили/изчислявали двигатели и не са наясно с термодинамичните процеси които протичат в цилиндрите, от какво зависят те и колко е важно за двигателя точно определената/изчислена горивна смес, т.е. съотношението въздух гориво......... друго всичко е ала бала. Най добре е да се изолира софтуерно, т.е. чип! ;)

Подкрепям с 2 ръце колегата ;) Като изолираш АГР клапана, само можеш да направиш някоя беля, като например пукната глава.
ШЕСТАКА СИ Е ШЕСТАК ;) [OO==[|][|]==OO] ;)
Продавам E39 523I на части viewtopic.php?f=15&t=206351&p=2266070#p2266070

М3 Пристрастен
Аватар

Мнение от Веселин|Василев » 02 Юли 2009, 20:48

AGR клапата днес я почистихме и я поставихме пак без да я изолираме, не знам защо в повечето теми ги изолират или става въпрос за друга клапа, но както и да е не се промениха нещата и в двата случая. Махнах катализатора усеща се подобрение, но не е така както при другата ми 5-ца. Някакви друга идея?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '520D 00'
Мечтае да кара: х6
Детайли за колата: м-окачване и всички екстри за модела без кожа.

Мнение от gorota » 03 Юли 2009, 22:28

WALL написа:АGR не го изолирай!!! Освен за тест да видиш колата как е без него (при недобре работещ дебитомер се изолира временно). Много има писано, но само писано, защото тези които са писали не са учили/изчислявали двигатели и не са наясно с термодинамичните процеси които протичат в цилиндрите, от какво зависят те и колко е важно за двигателя точно определената/изчислена горивна смес, т.е. съотношението въздух гориво......... друго всичко е ала бала. Най добре е да се изолира софтуерно, т.е. чип! ;)
Колегата е прав агр-клапана няма да вдигне мошноста ,само може да падне малко расхода но изолиране :nono: .Но колата е твоя ти решаваш.
BMW

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds

re

Мнение от bera » 07 Юли 2009, 18:04

WALL написа:АGR не го изолирай!!! Много има писано, но само писано, защото тези които са писали не са учили/изчислявали двигатели и не са наясно с термодинамичните процеси които протичат в цилиндрите, от какво зависят те и колко е важно за двигателя точно определената/изчислена горивна смес, т.е. съотношението въздух гориво......... друго всичко е ала бала.

Колега аз съм един от тея, и съм против exhaust gas recirculation (EGR) клапана, както катализатора, паяците и еко таксата.
Ще ти обоснова защо ,ти ако бъркам някъде ме поправи или допълни пропуските ми. Сигурен съм ,че тея неща ги знаеш ,но се надявам да е интересно четиво за някой.
От това ,което знам за ЕГР клапана той служи за повторно вкарване на недоизгорелите газове в цилиндъра и воубще не е нещо ново, имаше агрегати и преди 20г имаха такъв клапан за първоначален пуск на студен двигател и вкарване на топли инертни газове и улесняване на запалването на ДДВГ който се нуждае от 200 ли бяха 400 ли (поправи ме ако греша) топлинни еденици за да се самозапали горивовъздушната смес + енергията от накалните свещи.
От това ,което си спомням колкото по добре е почистването на цилиндъра от изгорелите газове толкова по- добър е горивния процес (разширението).Едно от основните предимства на 4-тактовия над 2-тактовия дизелов двигател. Изгорелите газове съдържат и СО2 и Сяра като първото при смесването с горивото образува нагар (кокс) който се оталага по стените на цилиндъра и челото на буталото и предизвиква греене- температурно натоварване на материала, преждевременна детонация на горивото, а второто предизвиква корозионни процеси при свързването си с водата в горивото (сярна киселина се образуваше ако не се лъжа)
До тук всичко е против изгорелите газове в цилиндъра.
До какво би довело изолирането на ЕGR клапана. По голямо съотношение на въздух към гориво ( бедна горивна смес ) ,което може да се регулира ,чрез повишаването на порцията на впръсканото гориво от помпата (виж темата в подписа ми) от там и повече гориво-въздушна смес и по-голямо налягане в цилиндъра при горене и разширение. Което разбира се е и по голямо натоварване за бутало-колянната група, гарнитурата на главата, и клапаните. От тук може би идват опасенията на Новобранеца. Но това ,което аз си мисля ,е че ЕГР клапана воубще не вкарва толкова голяма порция изгорели газове в цилиндръра след като двигателя е вече загрял и горивото се изгаря напълно при достигане на нормална работна Т на ДДВГ т.е. EGR клапана е една ЕКО прищявка на немското законодателство за намаляване на изхвърляните вредни емисии от автомоблите в атмосферата ,там никой не дава в момента на запалване на колата , студена работа ,а и докато работи на високи убороти над 3500-4000, където изгарянето не е пълно колата да припушва отзад. В БГ е напълно излишен тук всичко е позволено.

Една тема от другия форум.
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=55234
ПС
Ако някой знае повече за този ЕГР клапан нека сподели, или ме поправи ако греша.
Новобранец, ВАЛЛ това не е спор ,а дискусия. Чуствам ,че Валл ми се сърди нещо аз воубще не искам да се карам с някой ни най-малко с него. От постовете му личи ,че е много начетен и интелигентен човек.
Поздрави и без лоши чуства.

Назад към E39