Схеми за видео модула, навигацията, звука и още няколко

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: i7

Схеми за видео модула, навигацията, звука и още няколко

Мнение от varosi » 18 Юни 2009, 11:57

Здравейте!

Намерих един добър линк за схеми за E39:
http://www.baso.no/load.asp?id=85

Аз се интересувам от други подобни, ако имате. Интересно ми е дали може да се свърже модул за Garmin навигация, към съществуващият видео сигнал за оригиналната навигация. И да се контролира от 16:9 заводският панел от пред. Така колата да остане с истинският си вид и да се запазят оригиналните менюта, радио, CD changer и т.н.
Цялостната идея е да се подкарат така пълните Garmin карти, но да се запази оригиналният вид на колата и да не се слагат допълнителни екрани/навигации, които да трябва да се свалят и влачат постоянно натам-насам. Знам, че оригиналният on-board monitor има видео входове и може да показва нормален RGB видео сигнал.
Мисля си, че трябва да има начин. Но не намерих никаква информация по въпроса. :(
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от varosi » 18 Юни 2009, 12:32

Ето едно устройство, което може да вкара видео сигнал към нормалната навигация: http://www.navvideo.com/navvideo-models-nv_rgb_bmw.asp
Например за задна камера. Но проблемът е, че това устройство не разбира от i-bus и не може интелигентно да бъде контролирано от бутоните на on-board monitor-a.

И още едно: http://mediciautosport.com/index.php/dietz-video-multimedia-interface-1250.html

Иначе, намерих още малко по темата схеми:
http://gren.ru/docs/e39%20-%20Navi%20retrofit.pdf
http://www.xolmatic.com/xprojects/panel_4-3.htm
http://burn-club.net/forum/index.php?showtopic=579&pid=8774&mode=threaded&start=
Изображение

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от ivo1bg » 18 Юни 2009, 17:43

Ами колега, аз съм си вкарал допълнително ДВД, което чете всичко в багажника и то ми излиза на дисплея така, че мога да си гледам цифрова или аналогова телевизия, филми или там каквото си пусна като музика. ДВД-то има AV вход и изход така, че мога да му вкарам и някакъв външен сигнал, който да ми излиза на монитора. Тук големия въпрос обаче е: Коя ще да е тази навигация, която има AV изход, та да я набутаме във входа на ДВД-то или в самия оригинален тунер на колата ? Стандартните навигации нямат, ПДА-тата нямат :( Сега гледам, че излизат телефони с AV изходи и операционни системи, на които може да се инсталират навигационни програми така, че ако по този начин нещо се получи....... Иначе само с лаптоп, ама така "целата далавера" изчезва.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 18 Юни 2009, 18:03

AV вход се вади елементарно от TV модула, не ти трябват никакви допълнителни глупости.

Схеми има бол в BMW WDS, ето го и онлайн http://spaghetticoder.org/bmw/wds/ (трябва да имате инсталирана джава, SVG лъгин и се отваря само с IE.)

Това за Гармин, който да се управлява с дистанционно и да показва на екрана на оригиналната навигация и аз го чух от един приятел във Варна.Ще се поинтересувам да видя за какво иде дума.

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от ivo1bg » 18 Юни 2009, 19:00

mad_presley, аз така или иначе си сложих в колата ДВД, че детето не може без филми на дълго;)........, че и на късо,........... абе не може без филми(как ли е живяло преди да сложа ДВД-то в колата:dunno:) и наистина всичко е елементарно, но главния Въпрос, пак казвам, е: как ще изкараш AV сигнал от PNA или PDA, та да го набуташ или в TV модула(с много кофти звук) или в ДВД (в моя случай) или където си иска човек? Да изкараме образ и звук на дисплея е лесно и има много решения, ти самия си писал за някои от тях. Ама как изкарваме сигнал от малката навигацийка, туй е проблема :shock:?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 03'BMW525DA;06'BMWX5 3.0DSportpaket
Мечтае да кара: Волга комби

Мнение от joropc » 18 Юни 2009, 21:03

Ето го устройството на GARMIN ,което използва наличната аудио и видео система на колата.
http://www.garmin.bg/?s=5&i=152
До колкото си спомням за монтаж(за труд) искаха около 200лева повече от посочената цена само АКО нямаш TV-тунер. ;)
И да ви кажа устройството е страхотия.Всички знаем,че картите на GARMIN са супер,гласова навигация(завой по завой) на български и т.н

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от varosi » 19 Юни 2009, 0:43

Много добро попадение Joropc! Но си мислех за подобна система, която не е нужно от дистанционно да се управлява, ами от врътките и бутоните на оригиналната навигация.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 19 Юни 2009, 10:12

varosi написа:Много добро попадение Joropc! Но си мислех за подобна система, която не е нужно от дистанционно да се управлява, ами от врътките и бутоните на оригиналната навигация.

За да направиш такава система, която да се управлява от врътките на дисплея, ще трябва или iBUS да го разпознава като модул от колата или трябва да се пускат допълнителни кабели към копчетата и потенциометрите на дисплея ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от varosi » 22 Юни 2009, 14:16

Най-добро би трябвало да е с iBus...
Онзи ден ходих на Автосалон София и там видях Garmin GVN 53 на живо. Разгледах му и документацията. И ми се стори доста добра идея! Има си 3D view, има си POI, чудесни карти на БГ могат да се намерят за Garmin също. Далеч-далеч по-добри от тези на NavTeq, които вървят към BMW заводските навигации... Дистанционното му е много читаво. Цената в БГ без ремонт беше почти същата като в Щатите, т.е. не е нужно от там да се поръчва. Ремонта обаче му искаха доста пари. Без ремонт беше към 760лв. а с ремонта 1200лв. или нещо такова. Предполагам си е доста работа да се постави, но ентусиасти електрончици биха могли да свършат тази работа.
Изображение

E34 Маниак
Аватар

Мнение от Georgi » 23 Юни 2009, 8:32

Определено това което обсъждате е културен вариант за ъпгрейд на навигацията,но нека споделя и аз моята идея.Закупих си панела за централната конзола на таблото с монитора 4:3 и касетофона.И естествено се оказа,че това е само копче за балтона тъйкато моята няма дори СД чейнджър трябва да намеря и закупя още 100 неща за да тръгне.След няколкодневно ровене в интернет ми дойде следната идея:Ще заменя само мониторчето от панела с друга съвременна навигация със същия размер.Тъч скрийн,МП3,МП 4 ......съвременна технология,а не един куп метални кутии от преди 10 г.Все още обаче не съм намерил подходящата....но ще се намери.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 23 Юни 2009, 8:42

Georgi написа:Все още обаче не съм намерил подходящата....но ще се намери.

Няма нужда да търсиш вече: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=136025 GPS DVD ,TV ,MP3, IPOD, Touchscreen ,USB , BLUETOOTH,Камера за задно виждане,микрофон.
Повече от това, здраве му кажи :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от bobih » 23 Юни 2009, 10:15

Моя въпрос е защо нямам звук само от Телевизията :| минах през всички настройки на навито и пак неще :| всички държави минах същата работа. :|
DSC OFF - STEPTRONIC ON - KICK-DOWN!

E34 Маниак
Аватар

Мнение от Georgi » 23 Юни 2009, 11:09

mad_presley написа:
Georgi написа:Все още обаче не съм намерил подходящата....но ще се намери.

Няма нужда да търсиш вече: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=136025 GPS DVD ,TV ,MP3, IPOD, Touchscreen ,USB , BLUETOOTH,Камера за задно виждане,микрофон.
Повече от това, здраве му кажи :D

Друго имах в предвид,да сменя само мониторчето,така всичко на вид си е оригинално.

НЕ става филма.Сложих си ориг.навигация и работата е доволна. :mhihi:
Последна промяна Georgi на 07 Авг 2009, 21:15, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от varosi » 23 Юни 2009, 12:59

Мониторчето не знам с колко стандартен размер е. Отделно, че врътките няма да работят за него. Ще изглежда странно. Може би вариантът е със специална лайсна за DIN-2 стандарта и да се сложи от новите навигации. Но мен лично не ми харесва този вариант, защото остава много празно място покрай дисплея и естетически не е толкова красиво, колкото оригиналното. Става малко като китайско нагодено... Поне аз така го виждам. Затова си мислех за Garmin GVN 53. Не знам дали някой не е намирал други подобни? Може би някакъв Windows Mobile модул подобен на този на Garmin?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 03'BMW525DA;06'BMWX5 3.0DSportpaket
Мечтае да кара: Волга комби

Мнение от joropc » 23 Юни 2009, 18:37

varosi написа:Мониторчето не знам с колко стандартен размер е. Отделно, че врътките няма да работят за него. Ще изглежда странно. Може би вариантът е със специална лайсна за DIN-2 стандарта и да се сложи от новите навигации. Но мен лично не ми харесва този вариант, защото остава много празно място покрай дисплея и естетически не е толкова красиво, колкото оригиналното. Става малко като китайско нагодено... Поне аз така го виждам. Затова си мислех за Garmin GVN 53. Не знам дали някой не е намирал други подобни? Може би някакъв Windows Mobile модул подобен на този на Garmin?

Споделям мнението ти за "китайското нагодено".
Аз когато пътувам в чужбина срам не срам слагам на таблото GARMIN NUVI 5000(това им е най-големия автомобилен навигатор) и мога да те уверя,че досега като изключа едно леко мотане в Италия през зимата(беше затворена магистралата),никога не ме е подвеждал.Просто отиваш там накъдето си тръгнал.За мен GARMIN е най-добрия избор......Всъщност и нашите вършат работа ама след Словения.Пробвал съм и различни Pocket PC-та с TOM TOM,IGO,ROAD 66,в никакъв случай не са лоши,но лично мое мнение:Гармина си е Гармин ;)

Назад към E39