Май изпържих двигателя на Е-39 525tds

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Май изпържих двигателя на Е-39 525tds

Мнение от danieldst » 21 Окт 2008, 21:28

Колеги вчера май прецаках мотора?Както я карах стрелката на температурата хукна изведнъж и докато взема решение какво да правя ми светна червената зона.Направо изтръпнах ви казвам!На момента я спрях и я зарязах на пътя докато се охлади.След около половин час се върнах да видя кво става и се оказа,че казанчето на антифриза е почти празно,направо ми причерня.Веднага ме налегнаха мисли за крива или пукната глава.Проверих и маслото да не е станало на боза,нищо му нямаше.Случва ми се за пръв път и затова съм в паника.
Долях антифриз и пак я карам но много по рядко от преди.Защото незнам ама ми се струва,че звука и се промени.Може да си внушавам но вече със страх сядам зад волана.
Затова се обръщам към вас за помощ,колеги.Какво може да съм направил?И от една такава случка трябва ли да отписвам двигателя?Какво да очаквам в най-скоро бъдеще :help:

DS Motorsport
Аватар
Кара: BMW E46 M3 & E90 LCI
Детайли за колата: 04' E46 M3 Coupe, 6 speed manual transmission, titansilver metallic, Full options, full Magnaflow exhaust system, K&N intake

Мнение от Денислав Шишев » 21 Окт 2008, 22:38

Колега не знам твоя случай дали ще има последици но зависи от състоянието на колата!
Имам един приятел който има ТДС Е36 и го сцепва от ръчкане загрява от време на време до червено и нищо и няма на колицата,а имам един друг приятел който кара Е39 ТДС и си варди колата момчето,но му се зави свят да прави ремонти! :mhihi: Аз също имах ТДС Е34 но го карах няма седмица,защото и на него му се оказа проблем загряването!
Искренно ти пожелавам да и няма нищо на колата!Успех! :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от `DaRkMaN » 21 Окт 2008, 23:19

не съм чувал някой да е пукнал глава с 2 секунди прегряване...така че...не мисля че имаш проблем :winky:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F20 116d / F01 750i xDrive
Мечтае да кара: Колело

Мнение от Sivako » 21 Окт 2008, 23:25

Не се спичай колега един приятел за 10мин 3пъти си прегря е38цата 2.5тдс и нищо и нямаше само доляхме 6литра вода щото се оказа че радиятора е спукан ама още си върви колата :roll: :roll: :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от `DaRkMaN » 21 Окт 2008, 23:33

тея коли не са толкова кекави...въпреки че ако четеш някой мнения ...всеки понеделник сряда и петък тдс-а пука глава

DS Motorsport
Аватар
Кара: BMW E46 M3 & E90 LCI
Детайли за колата: 04' E46 M3 Coupe, 6 speed manual transmission, titansilver metallic, Full options, full Magnaflow exhaust system, K&N intake

Мнение от Денислав Шишев » 21 Окт 2008, 23:50

`DaRkMaN написа:тея коли не са толкова кекави...въпреки че ако четеш някой мнения ...всеки понеделник сряда и петък тдс-а пука глава

Един приятел кара ТДС и каза,че главата е като консуматив :mhihi: ,когато сменя масло,отваря и глава!
Но това се получава защото всичките са на по 100000-120000км :mhihi: или по точно 6-7пъти повече! ;)
Нормално за година се въртят по 100000км и после повечето хора си копуват примерно ТДС на 8-9години и като ги попиташ на колко км е и те казват на реални 150000км :mhihi: а воланите и седалките отрити до скъсване!
Последна промяна Денислав Шишев на 21 Окт 2008, 23:56, променена общо 2 пъти
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 21 Окт 2008, 23:51

За главата е рано да се притесняваш. Моята си изхвърли цялата вода, после като доливах събра 8 литра от 10 :mhihi: . Но трябва да си изясниш защо е изгубила водата. При мен беше водната помпа, въпреки че беше чисто нова...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от danieldst » 21 Окт 2008, 23:54

Абе тя и мойта си върви не е спряла :confused: ама ми се струва,че мотора взе да работи по твърдо сега.Затова се юркам толкова.
А,и още нещо!Когато ми се случи това(светна червената зона)още преди стрелката да достигне средата и, колата сама се угаси.Възможно ли е да е някаква защита на компютъра и той да я изключва преди да е станало по лошо?
Абе и аз вече няма да повторя с ТДС ама трябва да го пласирам на някой сега моя.Ама се свършиха бълъците :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530d touring

Мнение от cucko » 21 Окт 2008, 23:55

Има вероятност да е спукана главата!Аз съм виждал на е39 525 тдс.Купена и от софия до морето от морето до Турция и от Турция до София и колата прегря!
Гледам на разпределителния вал пише М3
Изображение Изображение
Мисля си че освен главата трябва да наместиш и веригата!Поразпитай някой БМВ спец. защото точно това правеха на снимките!
Съжалявам че те плаша но това е което съм чул и видял!Аз дори го карах това бмв и върви добре а то се оказа... :shock:
p.s. Да допълня малко!
За веригата-тази от разпределителния вал и сваляха зъбното колело но веригата не,държаха я опъната за да не се размества от другото зъбно колело чрез което то пък има още една верига която се свързва към зъбното колело и започваха да откачат другата верига за да я нагласят по белег-т.е. според мен завъртяха коляновия вал за да прескочат 1-2-3 ли там каквото му се вика на веригата за да пасне белега на веригата и белега на зъбното колело!Абе не съм запознат с тая работа просто предварително гледаха 2-3 принтирани схеми който означаваха нещо за веригите !
Последна промяна cucko на 22 Окт 2008, 0:19, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от `DaRkMaN » 21 Окт 2008, 23:58

да бе прави сте всички нали ви казах понеделник сряда и петък ..някой път и четвъртък зависи ако има магнитна буря :mhihi: аз ставам в 5 до 10 сменям главата после си върша работата вечер пия кафе после я прегрявам....дърпам я до нас и после в 5 на другия ден пак глава :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F20 116d / F01 750i xDrive
Мечтае да кара: Колело

Мнение от Sivako » 22 Окт 2008, 0:22

Колеги сега се сетих че като прегряваше е 38цата стрелката стигаше в началото на червената зона и колата гаснеше след това като я запалехме стрелката след 15-тина сек. се връщаше на 12часа

Та дали тдс няма някаква защита от прегряване или нещо от високата температура двигатела се еб...ше и нещеше да работи
:roll:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 22 Окт 2008, 0:37

`DaRkMaN написа:да бе прави сте всички нали ви казах понеделник сряда и петък ..някой път и четвъртък зависи ако има магнитна буря :mhihi: аз ставам в 5 до 10 сменям главата после си върша работата вечер пия кафе после я прегрявам....дърпам я до нас и после в 5 на другия ден пак глава :)

:mhihi: :mhihi: :mhihi: явно твойта няма тази екстра да се изгася като прегрее и след това като я запалиш, сменя главата, допълва с вода от конденза в ауспуха, с остатъка мие стъклата и фаровете и тръгва сама.

А сериозно - може би дизеляците имат някаква спирачка при прегряване, свързана със самозапалването и високата компресия. Та, danieldst , възможно е някакви фини настройки да е нужно да направиш. Вярвам ти безрезервно, че чувстваш промяна в двигателя. BMW е машина само за маняци и ако не я усещаш няма как да я обичаш, ако не я обичаш, няма как да я мразиш :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: е70 sd

Мнение от asasin18 » 22 Окт 2008, 1:34

а бе човек. Карай си колата и не се занимавай с глупости ако и има нещо ще го усетиш ако не го усещаш кво ти пука (дори и да го има)
Работела по твърдо ?????? виж си маслото и антифриза и ако трябва долей/смени и карай смело.

`DaRkMaN написа:тея коли не са толкова кекави...въпреки че ако четеш някой мнения ...всеки понеделник сряда и петък тдс-а пука глава

колега сутрин и вечер пак, не само по веднъж на ден :mhihi: :mhihi:

и последно ако си скпукал главата имам ваучер за 25% отстъпка в камор пиши на лс ако ще купуваш нова

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ca_Ma » 22 Окт 2008, 5:23

караи па на пролет като идват жегите ще го мислиш ако до тогава не си го продал :mhihi: но се надяваи за тая година да няма топли дни като днес =)
оцелил си марката поне :P

ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 525d
Мечтае да кара: това ,което кара

Мнение от shnitzera » 22 Окт 2008, 8:42

Като чета си мисля ,че най -голямата грешка ,която правите е именно ,че гасите колата -така НЕ СЕ ПРАВИ с прегрял дизел ,даже като угасне сама я запалете и пускате парното на МАКСИМАЛНО топло ,и за няколко секунди /5-20/ всичко се нормализира и водата вместо да ви излезе през капачката завърта през радиатора на парното и температурата пада както казах за секунди .Другия проблем който става при изгасването е ,че на практика спирате циркулацията на водата и ако температурата е била 150-160 градуса тя автоматично става над 200 и от там идват белите

Карал съм 5 год. ТДС-и и малки и големи ,случвало ми се е да ми тръгне стрелката ,но с горе описаното винаги съм овладявал ситуацията на момента.
Всичко написано по горе го знам от Агоп , най-стария и добър дизелджия в България /повечето от вас го знаят/

Другото нещо което съм правил да ми е мирна главата /и мойта и на колата / е ,като хванат жегите си слагах едно старо виско с постоянно зацепена перка ..... е да неприятно е звукът на мотора е като на излитащ Боинг ,нооо маторя ми е на ладно :mhihi: ....... и така общо взето докато моите приятели както каза колегата дадоха по 5 хил. лева за глави и заварки ,аз си карах само с вратите

Успех ;)

Следваща

Назад към E39