Месечни разходи Е39 на база 4 години

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Месечни разходи Е39

Мнение от latrel » 16 Фев 2011, 21:59

аз много добре знам фактурите които беше показвал, както и последния ремонт на двигателя с който го направи чисто нов :) Ти притежаваш едно от най-добре поддържаните Е39 в този форум!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Alexander Alexandrov » 16 Фев 2011, 22:45

emil_shumanov написа:Темата до някаква степен е добра, но пък и толкова нереална, дори малко смешна. :clap: :wave:
Маса народ напусна селското стопанство и влезе в родния ШОУБИЗНЕС

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 17 Фев 2011, 1:11

emil_shumanov написа:Темата до някаква степен е добра, но пък и толкова нереална, дори малко смешна.

За съжаление като се тегли чертата се вижда, че всички цифри са верни.

Ако пък си разделите разходите на изминатите километри тогава става весело - в моя случай излиза по-евтино да се возя с две таксита едновременно :)

Потребител
Аватар
Кара: BMW 525d

Мнение от donvitoff » 17 Фев 2011, 1:37

Здравейте!
От скоро съм член на форума, тък като съм се замислил да стана собственик на едно Е39 525d :D
Трябва да призная, че първите постове по темата леко ме шокираха. Но реших да прибегна до статистиката, която съм си водил за предишната кола (Форд Мондео 1.8 ТД, '96) и се оказа, че ситуацията не е толкова стряскаща:
за периода 09.2007 - 09.2010(като първите няколко месеца не съм я карал редовно, защото имах и друга кола), без да смятам цената на самия автомобил, както и амортизацията съм дал грубо около 11500лв., от които 7600лв. за гориво. Няма да изброявам ремонти, резервни части, масла, гуми и т.н. Възможно е тук-таме да съм пропуснал някой дребен разход (като покупка на чистачки например... :) ), но в крайна сметка излезе, че това Мондео ми е струвало около 320лв/месец :shock:, при това без да съм правил автокаско... Има и добра новина - според калкулатора, 1км. ми е струвал 0.20лв (малко по-добре от такси) ;)
За статистиката съм използвал сайта http://www.spritmonitor.de/en/, а детайлите за самата кола са тук

И тъй като няма място за сравнение между двата автомобила, за едно БМВ съм склонен да давам и повече... :bchug:

Благодаря на всички за споделените мнения!

П.П.
С горното просто исках да покажа, че всяка кола "си взема своето", но удоволствието няма цена ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 17 Фев 2011, 11:30

На колегата автор на темата мога веднага да му посоча един проблемв сметките. Когато смяташ на някаква база текущи разходи, и много наблягам на тази дума текущи, както е употребена и в самата тема, месечни, би трябвало да квалифицираш тези разходи, като повтаряеми, често възникващи и така да ги обособиш по някакъв признак. Написал си 675 лв. за месечна поддръжка на колата и си вкл. в тази сума смяна на радиатор. Да те питам, кога пак мислиш да сменяш този радиатор? Този разход няма характер на текущ, постоянен, той има по-скоро инцидентен такъв. Поради което няма смисъл да го слагаш в тази сметка, т.нар. месечни разходи. Ако искаш да смяташ какво си дал изобщо за колата, това е друг въпрос, но това не кореспондира с така поставената тема. Месечните разходи за един автомобил са разходите за текущата му поддръжка, например: горива, масла, филтри, накладки, различни течности, застраховки, винетка, данъци, неща, които в рамките на една година, се изхабяват и трябва да се сменят. За гумите тук е много относително. Аз приемам и мисля, че логично е да се говори на годишна база. А в една година, я смениш основен детайл от колата, я не. Значи поддръжката на колата 2010 може да ти е излязла 675 лв., но 2011 може да ти излезе и 400 на месец, ама ако се счупи нещо по-сериозно, може и да прескочиш 675 лв. Нещата са много относителни. По-скоро евентуалните мераклии за Е39 да гледат темата за частите на тези коли, различните модели и така да си правят сметката. В тази връзка: http://www.realoem.com/bmw/select.do , http://darucar.bg/index.php?show=home
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: 540i E39
Мечтае да кара: това което има вече...
Детайли за колата: М62В44

Мнение от bili1 » 17 Фев 2011, 19:30

Така е колега прав си и аз на това се чудих на тази тема :dunno: защо споменавате масла,филтри,застраховки,гуми,радиатори...и т.н. това се сменя и плаща един месец после вече следва бензин и евентуално,ако нещо се развали,колегите са писали суми от 500,600лв.....те,ако всеки месец ви се развалят колите и давате по толкова пари за части и бензин бах ма....му! :shock:

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 17 Фев 2011, 19:50

3 резервора тоя месец, градско основно - 554,40лв :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 17 Фев 2011, 19:54

12 месеца по 500 лева на месец, излизат 6 000 лева :) то поддръжката колкото още една ве :)

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 17 Фев 2011, 20:14

Няма изгледи да поевтинява бензинът, за съжаление, а и лятото се кара повече. :confused:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 17 Фев 2011, 21:12

bili1 написа:Така е колега прав си и аз на това се чудих на тази тема :dunno: защо споменавате масла,филтри,застраховки,гуми,радиатори...и т.н. това се сменя и плаща един месец после вече следва бензин и евентуално,ако нещо се развали

Колега ми те на тези коли ако не всеки месец то през няколко месеца им се троши по нещо скъпо. Аз като взех моята трябваше да купя умна дюза, сега съм за акумолатор и малко части по предницата, сигурно лятото нещо друго ще изскочи и така...

ентусиаст
Аватар
Кара: 540i E39
Мечтае да кара: това което има вече...
Детайли за колата: М62В44

Мнение от bili1 » 18 Фев 2011, 17:59

Ми при мен не е било така колега със старата ми 520i в началото вярно летят пари,после съм я карал една година и вярно налагало се е по нещо да се взима от време на време,но не е било фрапиращо повечето ми е било бензин и... :driving: ! :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от latrel » 18 Фев 2011, 18:29

Според мен темата е излишна!!! Вече има тема и то главна с цени на части за Е39. Това, кой, колко дава за гориво и кой с какви гуми кара си е лично индивидуално и едва ли бъдещият "колега" би се повлиял от тези цифри.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520i

Мнение от seriozen » 18 Фев 2011, 22:42

Ще отговоря на колегите, които смятат че съм включил прекалено много неща в месечните разходи по Е39.
Ще започна с колегата, който смята че не трябва да слагам новия радиатор в сметката. Добре колега, дори да не сменя радиатора още 10 години, то със сигурност до няколко месеца ще се наложи да сменям амортисьори (досега не съм сменял) . Като сменя амортисьорите ще дам поне 1000лева за 4 броя и хоп отиваме пак на моята сметка.
Идеята ми е, че по кола на 14 години винаги нещо се троши, може да не е всеки месец, ама на няколко месеца се оставят по няколко стотин - 1000 лева.
Абсолютно всички разходи трябва да се включат в сметката, защото щеш не щеш трябва да бръкнеш в джоба си и да платиш. Няма безплатен бензин, няма безплатни амортисьори.
Ако някой каже, че неговата Е39ка му излиза средно, повтарям средно под 400 лева на месец, то той просто не я кара!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 18 Фев 2011, 23:00

Абе не е като да не я карам. За три години 100 000 километра съм навъртял и чак тая година ходовата част е за ремонт. Лагери (сменени за около 130 лева двата - задни), биалети, носачи, тампони, ще пиша колко ще излезнат. По двигателя съм сменил електроники - 2х ламбда сонди, дебитомер, датчици, CCV филтър, рингове на ваноса, термостат, масло (около 8-9 пъти), масло на хидравликата, един обтегач на пистов ремък, ремъци и двата и една водна помпа (която пак ще сменям щот съм хитрец), сложих газов инжекцион за 1400 лева и пак не мога да стигна 10 процента от вашите разходи.

ентусиаст
Аватар
Кара: е60 525 x-drive
Мечтае да кара: M6

Мнение от Sesko » 19 Фев 2011, 11:48

Аз за 2 години съм сменил рейка , предница , фарчета , смяна на масло 3 пъти , задни маркучи и спир. течност , накладки , рингове на ваноса и естествено бензин. Като сметна всичко това за 2 години ми е излизала по около 210 лв. на месец :mhihi:
Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39