Добавка за масло ,препоръки!?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530iA 2001
Мечтае да кара: M5,X6

Re: Добавка за масло ,препоръки!?

Мнение от динго » 12 Дек 2011, 17:29

Ivo_Borisov написа:Да бе, дали е 0 или 10 W40 са еднакво тънки масла нали :mhihi:

:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530DA '99

Мнение от Ivailo28 » 12 Дек 2011, 18:47

http://moto.zonebg.com/%D0%9F%D0%BE%D0% ... 0%BB%D0%BE
Мисля, че е обяснено достатъчно добре и всякакви спорове са излишни.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 12 Дек 2011, 18:50

Сипвайте пълна синтетика и забравете всякакви добавки в маслото :yes:
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jivko7777 » 14 Дек 2011, 1:58

Ivo_Borisov написа:Да бе, дали е 0 или 10 W40 са еднакво тънки масла нали :mhihi:

Тънки, дебели такива класификации за масла няма ;) прочети малко и спри да се излагаш ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 14 Дек 2011, 10:12

:kuku: Викаш М10Д и то е тънко и става за Е39 а :kuku: Аз не видях едно смислено мнение да си написал за маслата в който и раздел да пишеш, само пишеш че всички нищо не се сещаме и се излагаме а ти си големия разбирач :dummy:

п.п. Обясни ми господин Разбирач, защо след като един мотор гори масло 5W40 и се сложи 10w40 спира да го гори, обясни на нас невежите :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 14 Дек 2011, 12:54

Понеже се зароди един спор, като гледам, си поиграх токущо да направя една картинка.
Използвана литература:
http://www.valvolineeurope.com/english/ ... nformation
Едно масло се предполага, че работи най-добре при 100 градуса по Целзий и за това съм оградил стойността на вискозитета при тази температура, а отдолу се вижда каква е разликата при 40 град. Целзий при 5W-, 10W-, 15W-.

П.П.: Пълна глупост е, че мотор, който гори 5W-40 и като му се сложи 10W-40 ще спре да гори. Дълго е за обяснение...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 14 Дек 2011, 14:52

Е, добре колега, пълна глупост е но всеки втори може да ти го каже че е така. Имам познат, преди години си взе голф 2, вика слагам най хубавото масло което има. Е хубаво, 0W40! Издуха го за норматив. После си сложи 10w40 и нещата се оправиха. Обясни моля ти се защо е така! Най малкото ще бъде интересно за всички.
Всъщност аз знам или поне от това което съм чел. Че колкото първата цифра е по малка, маслото е по течливо при ниски температури т.е. по лесно преминава през триещите се части. Това се показва и от таблицата която си дал. Значи при студени стартове, непълно загряване, маслата които са с по малка първа цифра /да не ги наричам по тънки/ се "горят" от мотора. Ясно че при високи температури и напълно загрял мотор това го няма. И от това следва че 5W40 и 10W40 не са еднакво тънки при ниска температура и се "горят" от мотора. Поправи ме ако греша!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318ti
Мечтае да кара: 318ti ;)

Мнение от AutoCoil » 14 Дек 2011, 17:52

Ivo_Borisov написа:Е, добре колега, пълна глупост е но всеки втори може да ти го каже че е така. Имам познат, преди години си взе голф 2, вика слагам най хубавото масло което има. Е хубаво, 0W40! Издуха го за норматив. После си сложи 10w40 и нещата се оправиха. Обясни моля ти се защо е така! Най малкото ще бъде интересно за всички.
Всъщност аз знам или поне от това което съм чел. Че колкото първата цифра е по малка, маслото е по течливо при ниски температури т.е. по лесно преминава през триещите се части. Това се показва и от таблицата която си дал. Значи при студени стартове, непълно загряване, маслата които са с по малка първа цифра /да не ги наричам по тънки/ се "горят" от мотора. Ясно че при високи температури и напълно загрял мотор това го няма. И от това следва че 5W40 и 10W40 не са еднакво тънки при ниска температура и се "горят" от мотора. Поправи ме ако греша!

Веднага ти обяснявам за голфа:
Най-хубавото масло за голф 2(примерно 1.6Д) е 10в40, а не 0в40.
Този мотор не е проектиран за такова масло и е нормално с 10в40 да се държи по-добре, при старите някога така се получава.

А дали 5в40 и 10в40 са еднакво тънки при работна температура, колегата по-горе е обяснил с таблиците даже и няма нужда се повтаряме. Аз пък съм го обяснил в една друга тема в друг раздел.

За конректното м52 с разход 3л масло, може да пробваш с друго масло, понеже тотала е хубава марка, но много вносители се появиха и вече аз специално не мога да разчитам на него. Изхождам ,че може да е от марката, понеже си споменал, че с предното не си имал проблеми.

Поздрави

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jivko7777 » 14 Дек 2011, 18:26

Ivo_Borisov написа::kuku: Викаш М10Д и то е тънко и става за Е39 а :kuku: Аз не видях едно смислено мнение да си написал за маслата в който и раздел да пишеш, само пишеш че всички нищо не се сещаме и се излагаме а ти си големия разбирач :dummy:

п.п. Обясни ми господин Разбирач, защо след като един мотор гори масло 5W40 и се сложи 10w40 спира да го гори, обясни на нас невежите :ok:

Продължаваш да пишеш глупости ;) добре че има на кой да му се занимава да ти обясни подробно ;)
Обяснявам много накратко! първата цифра е вискозитет при студен мотор, а втората при загрял при 5W40 и 10W40 вискозитета при напълно загрял мотор е един и същ, по просто от това здраве му кажи ;)
И смислени мнения нямаш ти, не аз ;) а и по добре си задръж коментарите за себе си кой какъв, надявам се че още двама колеги ти казват това което аз ти казах пръв и да спреш да спориш за неща които си далеч от тях ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jivko7777 » 14 Дек 2011, 18:28

AutoCoil написа:За конректното м52 с разход 3л масло, може да пробваш с друго масло, понеже тотала е хубава марка, но много вносители се появиха и вече аз специално не мога да разчитам на него. Изхождам ,че може да е от марката, понеже си споменал, че с предното не си имал проблеми.

Поздрави

Тотала беше добро, но до преди около 2г. когато се произвеждаше в Франция, от около 2г. обаче завода им е изцяло в Румъния и качеството е доста занижено...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 14 Дек 2011, 18:39

Jivko7777 написа:
Ivo_Borisov написа::kuku: Викаш М10Д и то е тънко и става за Е39 а :kuku: Аз не видях едно смислено мнение да си написал за маслата в който и раздел да пишеш, само пишеш че всички нищо не се сещаме и се излагаме а ти си големия разбирач :dummy:

Продължаваш да пишеш глупости ;) добре че има на кой да му се занимава да ти обясни подробно ;)
Обяснявам много накратко! първата цифра е вискозитет при студен мотор, а втората при загрял при 5W40 и 10W40 вискозитета при напълно загрял мотор е един и същ, по просто от това здраве му кажи ;)
И смислени мнения нямаш ти, не аз ;) а и по добре си задръж коментарите за себе си кой какъв, надявам се че още двама колеги ти казват това което аз ти казах пръв и да спреш да спориш за неща които си далеч от тях ;)

Не искам да давам квалификации, това направи ти ;) Аз също написах че маслата когато са загрети на работна температура са с еднакъв вискозитет, на при студения старт това с по малка цифра е по тънко и съответно се "гори" от мотора. Не е ли така ;) И нека за да е смислен спора да се подкрепяме с обяснения а не квалификации кой какъв е и колко знае!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AutoCoil » 14 Дек 2011, 19:21

Jivko7777 написа:
AutoCoil написа:За конректното м52 с разход 3л масло, може да пробваш с друго масло, понеже тотала е хубава марка, но много вносители се появиха и вече аз специално не мога да разчитам на него. Изхождам ,че може да е от марката, понеже си споменал, че с предното не си имал проблеми.

Поздрави

Тотала беше добро, но до преди около 2г. когато се произвеждаше в Франция, от около 2г. обаче завода им е изцяло в Румъния и качеството е доста занижено...

Не е само от Румънията да ти кажа, защото Елфа същото идва от Румъния(все пак в 1 рафинерия ги правят) и значително повече недоволни хора от тотала има, поне в моя район. Но факта е на лице и той е, че все по-малко доволни от тотала клиенти ще има.

Ivo_Borisov написа:
Jivko7777 написа:

Не искам да давам квалификации, това направи ти ;) Аз също написах че маслата когато са загрети на работна температура са с еднакъв вискозитет, на при студения старт това с по малка цифра е по тънко и съответно се "гори" от мотора. Не е ли така ;) И нека за да е смислен спора да се подкрепяме с обяснения а не квалификации кой какъв е и колко знае!

Моторите горят маслото по принцип във високите температури, защото последното е винаги по-течливо на 100 градуса. Или иначе казано 5в40 е по-рядко от 10в40 при температура на маслото до 40 градуса, но след това стават еднакво рядки, течливи и т.н.
За да не мислиш, че те бъзикам виж когато ти точат маслото, което е загряло с каква скорост се излива(независимо дали е 5в40,5в30,10в40) и обърни внимание след това като ти изливат новата туба(която е била на стайна температура) колко по-трудно(бавно) се налива. Това последното го написах с цел да си избиеш теорията, че 5в40 го гори за разлика от 10в40 в температурата до 40 градуса.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo_Borisov » 14 Дек 2011, 20:11

Добре де, защо тогава масла 0 или 5 се горят на някои мотори например B20 на повече километри и като се сложи 10W горят по малко? Това ако го обясниш ще хвърлиш много светлина по въпроса и ще ни отвориш очите. Това последното го казвам без никаква ирония :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AutoCoil » 14 Дек 2011, 20:31

Ivo_Borisov написа:Добре де, защо тогава масла 0 или 5 се горят на някои мотори например B20 на повече километри и като се сложи 10W горят по малко? Това ако го обясниш ще хвърлиш много светлина по въпроса и ще ни отвориш очите. Това последното го казвам без никаква ирония :bchug:

Първо масла "0", които ти го водиш не са изобщо за м50/52.
Дай пример за тези някои мотори, които горят повече 5в40 от 10в40 и да не се окаже,
че 5в40 е една марка и после се заменя с 10в40 от друга марка и се правят заключения.
Другото, което може да стане е да излезне някой проблем по колата преждевременно, я гарнитура текнала, я гумички тръгнали да се вкаменяват и пак се прави извод, който естествено е грешен.
Аз мога да дам пример с 2 братчета, които имат е34 520 м50 и 2мата. Единият кара с 5в40, другия кара с 10в40, защото е твърдоглав. Колите са лично/служебни, минават по 40 000 средно на година. И двете горят по литър и половина до смяна,с разликата, че тази с 10в40-то е по-шумна(забележи твърдоглавия си признава).
Няма логика при еднакъв динамичен вискозитет при 100 градуса едната да гори по-малко.
Загледай се в таблиците горе и виж 14.2мм2/с на всичките масла.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jivko7777 » 14 Дек 2011, 20:59

Ivo_Borisov написа:Не искам да давам квалификации, това направи ти ;) Аз също написах че маслата когато са загрети на работна температура са с еднакъв вискозитет, на при студения старт това с по малка цифра е по тънко и съответно се "гори" от мотора. Не е ли така ;) И нека за да е смислен спора да се подкрепяме с обяснения а не квалификации кой какъв е и колко знае!

Аз също не искам да определям никой, ти ме нападаш, както и да е важното е накрая да разрешим спора и да си помагаме :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E39