Нещо ми светна на таблото!!!Ламбда сонда или катализатор?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Re: Нещо ми светна на таблото!!!

Мнение от Chapai » 09 Юни 2011, 10:53

mishoval написа:...Според майстора в един момент ламбда сондата е подал сигнал за преобеднена смес/на газ/...

Това не е за подценяване. Бедна смес, по друг начин казано това означава излишък на кислород който не се усвоява при горенето на сместа в цилиндъра. Което довежда до окисляване т.е. изгаряне на елементи от двигателя - клапани, челата на буталата. Вероятно газовата уредба не е добре регулирана. Аз бих настоявал и за газанализатор.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 09 Юни 2011, 10:54

нищо чудно да ти се е разкачила сондата този път.... така че подемника е верния път ... късмет...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 09 Юни 2011, 22:27

Само да докладвам по развитието на казуса...... :lol:
Нямаше разкачен кабел, а индикацията изгасна сама! Газаджията ми вика "Ако искаш, ела да обогатим сместта, но аз два пъти съм ти я оптимизирал с програмата,само ще ти вдигна разхода.....виновна е газта. Ако светне за постоянно, тогава идвай...."
Благодаря на отзовалите се! Лека нощ! :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от Yogi-- » 10 Юни 2011, 4:02

Сонди, монди, Колеги,
Какво правим тука... Опитваме се да спестим едни 20-30 лева за диагностика, понеже газовото било в гаранция... А, СТИГА Е! От сега мога да заложа на лулите, или ако е късметлия на свещите... Но! Точно така НО! Силно подкрепям всички колеги/жки, които заложиха на резултатите от диагностиката.
Иначе казано, КОЛЕГА,(за отворилия темата) ДИАГНОСТИКА... Ако толкова нямаш финанси за 30 лева прати банкова сметка ли, адрес за пощенски запис, или кото там (не се базикам/ебавам) ще ти изпратя сумата... Но да се опитваш с пошли/селски тарикатлъци, е що не си вземеш примерно FORD KA, чесно не са лоши :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 10 Юни 2011, 10:01

Yogi-- написа:Сонди, монди, Колеги,
Какво правим тука... Опитваме се да спестим едни 20-30 лева за диагностика, понеже газовото било в гаранция... А, СТИГА Е! От сега мога да заложа на лулите, или ако е късметлия на свещите... Но! Точно така НО! Силно подкрепям всички колеги/жки, които заложиха на резултатите от диагностиката.
Иначе казано, КОЛЕГА,(за отворилия темата) ДИАГНОСТИКА... Ако толкова нямаш финанси за 30 лева прати банкова сметка ли, адрес за пощенски запис, или кото там (не се базикам/ебавам) ще ти изпратя сумата... Но да се опитваш с пошли/селски тарикатлъци, е що не си вземеш примерно FORD KA, чесно не са лоши :)

Ти май не четеш както трябва! Доста по-напред в темата, още след първи случай, съм писал, че ходих на диагностика. Какъв беше резултата, върни се по нзад в темата и прочети. Не залагай на свещ, мещи, лули, мули - хората си го казаха. И аз все вслушах в мнението н специалисти, а не на предположения от рода на " аз залагам на...."
Колкото до финансите - спести си мненията. "А, СТИГА Е!"
Със здраве!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: му се E39
Мечтае да кара: Е39

Мнение от ALiGaToR » 10 Юни 2011, 11:02

А колега я сподели какъв ти е разхода на газ. И какъв ти е стила на каране.
Между другото съм забелязал, че и при бедна смес пак разхода може да ти е по-висок.
Много е странно но на колонката така показва. Вярно колата ми е карбуратор и там газовата е съвсем друга, но смятам, че може да имат някаква прилика.
На бензин някога светвала ли ти е тази лампа? Ако искаш наистина сега прежали някои лев за бензин и покарай повечко да видиш дали няма и на бензин да присветне.
До колкото знам се слагат и емулатори на сондата, че да лъжат за данните. Те бяха доколкото знам едното беше Ламбда контрол, а другото емулатор. Но не знам кое каква работа точно върши, но по принцип са все за да не ти светва лапата. Може би пък и да имаш такова нещо ама да не ти е настроено като хората, може и да нямаш. И затова колата да върви добре на газ но просто компютъра да се шашка от новите данни.
Поогледай или пък попитай дали имаш такъв емулатор.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 10 Юни 2011, 11:18

ALiGaToR написа:А колега я сподели какъв ти е разхода на газ. И какъв ти е стила на каране.
Между другото съм забелязал, че и при бедна смес пак разхода може да ти е по-висок.
Много е странно но на колонката така показва. Вярно колата ми е карбуратор и там газовата е съвсем друга, но смятам, че може да имат някаква прилика.
На бензин някога светвала ли ти е тази лампа? Ако искаш наистина сега прежали някои лев за бензин и покарай повечко да видиш дали няма и на бензин да присветне.
До колкото знам се слагат и емулатори на сондата, че да лъжат за данните. Те бяха доколкото знам едното беше Ламбда контрол, а другото емулатор. Но не знам кое каква работа точно върши, но по принцип са все за да не ти светва лапата. Може би пък и да имаш такова нещо ама да не ти е настроено като хората, може и да нямаш. И затова колата да върви добре на газ но просто компютъра да се шашка от новите данни.
Поогледай или пък попитай дали имаш такъв емулатор.

Разхода ми в града е 12-13/100 при разумно шофиране, без много изрязвания и с избягване/по възможност/ на големи кръстовища. Верно, вчера след изгасването на индикцията заредих и ми отчете по-висок разход, но пък ми се струваше, че върви повече - отдавам го на режима в който е била автомобила тези 2 дни - по-нагоре в темата един колега доста добре го беше обяснил.
Колкото до емулатор? Мисля, че слагат само на обикновените АГУ, а моята е газов инжекцион. Може и да греша, нека по-компетентните се намесят.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mishoval » 17 Юни 2011, 17:33

[До колкото знам се слагат и емулатори на сондата, че да лъжат за данните. Те бяха доколкото знам едното беше Ламбда контрол, а другото емулатор. Но не знам кое каква работа точно върши, но по принцип са все за да не ти светва лапата. Може би пък и да имаш такова нещо ама да не ти е настроено като хората, може и да нямаш. И затова колата да върви добре на газ но просто компютъра да се шашка от новите данни.
Поогледай или пък попитай дали имаш такъв емулатор.[/quote]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Днес бях при газаджията /лмпата отново светна :kuku: / да ми обогати малко горивната смес Не ми отказа,обеща ми, че това неминуемо ще вдигне разхода, но ми предложи друг вариант - поставяне на електроника/не го нарече емулатор, а оптимизатор/ м/у компа на колата и компа на газта. Ролята му била, когато компа на колата "усети" по-бедна смес, този оптимизатор подавал сигнал към компа на ГИ, който пък обогатявал сместта. По този начин се постигала оптимална работа на ГИ и икономия на гориво до 10%.
Интересува ме, някой чувал ли е за такова устройство, има ли смисъл да се поставя. Все пак струвало ок. 150 лв.
Друго, което ми каза, че може да се направи, е спец по автокомпютрите да препрограмира компа така, че да не отчита преобеднената смес като грешка! :?:

Предишна

Назад към E39