PDC on MID

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

FC BAYERN
Аватар
Кара: 17' 540 I
Мечтае да кара: Безаварийно

Re: PDC on MID

Мнение от ivo1bg » 07 Яну 2013, 17:28

Колега, браво за това, което си направил до тук и най-вече за ентусиазма. Пожелавам успех и за напред. Когато решиш да се занимаваш и с 16/9 монитора, имай предвид, че резолюцията му е 400/234, която не е от най-разпространените.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 07 Яну 2013, 21:10

Speed_Am_All написа:Не съм стигнал до 16:9 :(но и неговия ред ще дойде. Със сигурност ще стане, но нямам такава кола за да пробвам. Следващия ми мерак е да подкарам 16:9 екран + windows pc, без никакви други модули от бмв-то. Правя сметка да го подкарам с 2 флашки (без HDD), едната за операционната система, а другата за музика и видео. Искам да е с windows заради garmin-a. В тази връзка, някой знае ли, какъв е формата на видео данните, които влизат в 16:9 дисплея?

Видео сигнала е в RGB формат като в зеления са и синхро импулсите. Има разни адаптери които могат да преобразуват комплексен видео сигнал в RGB.
:driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от Speed_Am_All » 08 Яну 2013, 19:08

gentata написа:Видео сигнала е в RGB формат като в зеления са и синхро импулсите. Има разни адаптери които могат да преобразуват комплексен видео сигнал в RGB.

Супер, значи има хляб и в тази работа. Видео форматите са ми добре познати, с това ми е свързана работа :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 13 Яну 2013, 11:27

Колега, евала за ентусиазма :!: :!: :!:

Рагледах и аз за тази адрунио платка, но не съм толкова навътре с електрониката, а виждам че има голям потенциал. Имам един конкретен въпрос обаче, дали може с тази платка да се пусне iBUS сигнал за отпушване на AUX на BM54 радио, когато е пуснат AV канала на телевизията.

Идеята ми е, да изкарам стерео AV, но единствения вариант (по-лесен де) е да се включи AUX-a едновременно с телевизията.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i
Мечтае да кара: F22 M240i

Мнение от vortex29 » 13 Яну 2013, 18:28

Колеги, ако позволите едно бързо въпросче. Имах МИД без BC и съм със малкия борд на таблото със скоростомера и на най долното копче беше само часовничето за нагласяне на часа. На която и страна да се натисне зашото има две копчета но е нарисувано само часовник, нагласяше времето. Имаше бая проблеми с пикселите и взех от форума друг МИД който долу вече имаше и BC, но пак действат и двете като настройка на часовника. Понякога когато натисна BC потъмнява долния ред и нешо се чуди но като го натисна пак, отново започва да работи като за настройване на часовника. Въпроса ми е има ли някакъв начин да се програмира да ми изкарва информацията от компютъра на МИД-а? Надявам се да съм бил разбираем и да не се зачита за оффтопик :)
e36 318i - sold, e39 530i - sold, e46 328i :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от gentata » 13 Яну 2013, 19:08

mad_presley написа:Колега, евала за ентусиазма :!: :!: :!:

Рагледах и аз за тази адрунио платка, но не съм толкова навътре с електрониката, а виждам че има голям потенциал. Имам един конкретен въпрос обаче, дали може с тази платка да се пусне iBUS сигнал за отпушване на AUX на BM54 радио, когато е пуснат AV канала на телевизията.

Идеята ми е, да изкарам стерео AV, но единствения вариант (по-лесен де) е да се включи AUX-a едновременно с телевизията.

Мисля че няма как да стране чрез IBus-a. Това кога кой аудио вход да се превключи си е вътрешно модулна комуникация, смисъл по Ibus идва конмандата за активиране на ТВ-то и процесора на BM54-ката дава команда на audio switch-a да активира еди си кой вход. Иначе казано за да се промени това кой вход кога да се активира зависи от фърмуера на радиомодула. И евентуално ако се рови там може да се постигне това - при активиране на тв да се включи аукс-а а не аудиовхода за тв-то.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 13 Яну 2013, 21:40

gentata написа:Мисля че няма как да стране чрез IBus-a. Това кога кой аудио вход да се превключи си е вътрешно модулна комуникация, смисъл по Ibus идва конмандата за активиране на ТВ-то и процесора на BM54-ката дава команда на audio switch-a да активира еди си кой вход. Иначе казано за да се промени това кой вход кога да се активира зависи от фърмуера на радиомодула. И евентуално ако се рови там може да се постигне това - при активиране на тв да се включи аукс-а а не аудиовхода за тв-то.

Аз все си мисля, че подаването на правилната команда по iBUS може да включи и AUX и AV, но....това са само мои предположения :D Мислех да опитам с iBUS релето на @dimkyy http://www.ebay.com/itm/150549227641?it ... 23&vxp=mtr когато съм на AV, да подавам сигнал през релето към AUX-а, за да се активира и той. Писах му, но още чакам отговор и от него, дали може да стане.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 13 Яну 2013, 22:17

За съжаление моята кола няма навигация (за сега) и нямам директно наблюдение върху тези модули. Но това което е написал колега gentata е доста логично.

Малко пояснение за това, какво е ардуино, за тези който не са се сблъсквали с това. Ще почна от там, че за да се вържех към колата (ibus) и да си говориш с нея ти трябва контролер с UART (универсален асинхронен интерфейс за четене и запис, много прилича на КомПорт-а на PC). Такъв има почти всеки ПИК, Атмел и т.н. Тъй като не съм по правенето на платки ми трябваше нещо готово за запоено и с изведени изводи. Решението се оказа Ардуино. Това е просто платка с запоен контролер на нея, както и малко периферия и извод за програмиране. Всички модели ардуино са контролери на атмел, до колкото ми е известно. Както всеки друг контролер той не е чувал за IBus. По принцип има един чип на Melexis който служи като преходник от IBUS към UART. Той освен че е преходник открива конфликти (когато двама се опитат да пишат на шината едновременно). Аз не съм го търси този специализиран чип на Melexis, най-вероятно е неоткриваем. С няколко полупроводникови елемента си направих преходник от IBus към UART, а конфликтите си ги детектвам софтуерно. Сам по себе си, UART-a е интерфейс който чете/пише 1 байт. Така, че докато се стигне до реална комуникация по IBus има още код да се поизпише.

Сега да споделя какво ме мъчи последните дни. Миналата седмица се разминах с една кола на която и светна халогена по посока и завиване, само че не като зави колата, а просто като пусна мигача. Още на предната си кола я исках тази екстра, но там ме домързя :(. Ръчкам 2 ден в нета и по колата да я разуча как да и управлявам светлините по IBus. Проблема е че те по принцип не се управляват по IBus. В крайна сметка намерих правилната диагностична команда която пуска светлините. Изпробвах всички възможни комбинации, да разбера коя коя светлина пуска. И доволен се прибрах да си напиша екстрата. Да ама не :evil: Командата за пускане на ляв/десен халоген работи коректно само като колата не е на контакт. На контакт освен да пуска халоген кара и късите да мигат (тия дни какво му причиних на ксенона не е истина :oops: ). А като са пуснати фаровете (точно когато се очаква да работи), въобще не работи. Борбата продължава. Имам още някои идеи, дано да стане.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 14 Яну 2013, 20:11

vortex29 написа:Колеги, ако позволите едно бързо въпросче. Имах МИД без BC и съм със малкия борд на таблото със скоростомера и на най долното копче беше само часовничето за нагласяне на часа. На която и страна да се натисне зашото има две копчета но е нарисувано само часовник, нагласяше времето. Имаше бая проблеми с пикселите и взех от форума друг МИД който долу вече имаше и BC, но пак действат и двете като настройка на часовника. Понякога когато натисна BC потъмнява долния ред и нешо се чуди но като го натисна пак, отново започва да работи като за настройване на часовника. Въпроса ми е има ли някакъв начин да се програмира да ми изкарва информацията от компютъра на МИД-а? Надявам се да съм бил разбираем и да не се зачита за оффтопик :)

Трябва да сложиш табло с голям борд и тогава ще ти работи копчето ВС на мид-а и да имаш инфо от компа на дисплея.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 14 Яну 2013, 22:45

Speed_Am_All написа: Аз не съм го търси този специализиран чип на Melexis, най-вероятно е неоткриваем.

Напротив, откриваем си е, срещу 8 евра :) http://www.reslers.de/IBUS/order.html

И не сте прави, че не може да се подаде по iBUS сигнал, за да се активира друго аудио, докато е на TV. Ето един елементарен iBUS интерфейс, чието основно предназначение е да отключи телевизия в движение, но пък може и: > Listen to an alternative audio source such as CD or Radio while the TV is on (great if you have extra screen(s) in the back) http://www.toysinyourcar.com/acatalog/bmw_adv_tvim.html

Аз 102 паунда за тази глупост няма да дам, но въпросът е, че знаят командата, която пуска всички аудио компоненти, докато е на ТВ. В крайна сметка, е същото, което правиш с ардуино платката, просто трябва да се подаде правилната команда, за да ми е активен AUX докато съм на на ТВ :D

Помисли малко над това, че съм откачил да си бодна този медия плеър, че и с андроид http://www.ebay.com/itm/Brand-New-Upgra ... 2a22bfd5e2 :smoke:

FC BAYERN
Аватар

Мнение от ivo1bg » 14 Яну 2013, 23:40

Ти я кажи какъв ти е цялостния проект, че така само с този плейър май няма да стане :). Освен това при мен когато съм на ТВ, през Mode , мога да си пусна радиото, касетката или цд-то, докато върви картина на дисплея.

Sent from my GT-P6200 using Tapatalk 2

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от gentata » 14 Яну 2013, 23:50

Един вариант, като се активира видеовхода за задната камера (17 pin на синята букса на тв-тунера към маса) може да се използва който и да е аудио вход - касетка, CD, AUX. Това е приложимо ако новото устройство има свой видео вход където да се закачи камерата за задното виждане за тези за които я имат :smoke:
mad_presley този кабел дали чрез Ibus-a действа :dunno:
Според pinout-a на BM54 (плоските пинове) има освен аукс-а още два стерео входа за звук към VCR и NAV/TV. На секция "B" съответно 4,5,6, и 10,11,12.
24v5kjs.jpg

Но реално дали има нещо закачено там. Защото намерих и други pinout-и на BM54 където на тези пинове пише че нищо няма (N.C.) и конкретно беше показан модул за Х5.

ivo1bg написа:...Освен това при мен когато съм на ТВ, през Mode , мога да си пусна радиото, касетката или цд-то, докато върви картина на дисплея.

С БМ24 (аз съм с таъв) това не е така. Като натисна Моде-то до като съм на ТВ се изкл. телевизията и се включва ЦД, касетка или радио, работи си дадения вход 4-5 секунди и пак се вклюва ТВ-то с неговия звук. И така до като не натисна меню-то (бутона).
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 15 Яну 2013, 0:53

mad_presley написа:Напротив, откриваем си е, срещу 8 евра :)

Не съм го търсил защото моята имплементация е с един биполярен транзистор (BC107) един шотки диод и един резистор. Общата им стойност е под 80 стотинки :D

За аудиото. Кратка справка с WDS показа, че си май си прав:

Video modul pinout:
1 E Terminal 30 Fuse F64
2 E Terminal 30 Fuse F64
3 E/A I/K-bus signal link Connector, I/K-bus
4 Not used
5 M Navigation video signal, green On-board monitor
6 M Navigation video signal, blue On-board monitor
7 M Navigation video signal, red On-board monitor
8 Not used
9 A Video module voltage signal Radio
10 M Ground Ground point
11 M Ground Ground point
12 E LC monitor ground On-board monitor
13 Not used
14 M Navigation video signal, green Ground On-board monitor
15 M Navigation video signal, blue Ground On-board monitor
16 M Navigation video signal, red Ground On-board monitor
17 Not used
18 E Video module ground signal Radio

захранване 1,2,10,11
видео 5,6,7,14,15,16
аудио (моно) 9,18
iBus 3
някава(цифрова) маса към монитора 12

Остава не ясно за мен, те дали прекъсват iBus-а или се закачат като мен и генерират някакви допълнителни команди. За съжаление нямам кола за която да се закача и да видя какво се случва.

Относно онази джажа с андроида. Видях в различни сайтове различна информация относно AV изхода. На места пише че CVBS + Audio L/R, в други пише YCbCr. Имаш ли достоверно инфо какъв му е AV изхода на тая джаджа? Чел съм някъде из форума за S-Video вход на видео модула ама нищо не намери в WDS. Пред полагам че идеята ти е да го вържеш AV-то (CVBS) на този вход?
Последна промяна Speed_Am_All на 15 Яну 2013, 1:05, променена общо 1 път

FC BAYERN
Аватар

Мнение от ivo1bg » 15 Яну 2013, 1:04

gentata написа:......
С БМ24 (аз съм с таъв) това не е така. Като натисна Моде-то до като съм на ТВ се изкл. телевизията и се включва ЦД, касетка или радио, работи си дадения вход 4-5 секунди и пак се вклюва ТВ-то с неговия звук. И така до като не натисна меню-то (бутона).

Аз също съм с BM24 и със сигурност, когато съм на AV канала на тв-то, мога да си пусна касетката, а там е вързано аудиото на едно двд, което дава видео на AV-то на тунера. Утре ще пробвам какво ще стане ако гледам тв, а не ползвам av канала и натисна mode бутона, защото в интерес на истината нямам спомен какво се случваше в тази ситуация.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 15 Яну 2013, 10:54

На кратко, цялостната ми идея е да имам СТЕРЕО AV. Понеже оригинално AV входа е МОНО, варианта който най-ме устройва е да активирам AUX-а, докато съм на AV. С BM54 съм и съм си извадил оригиналния AUX. Успея ли да направя това, възможностите са неограничени, от този медия плеър, който съм показал, до лап топ в багажника :D

Командите за превключване на аудио сорса със сигурност е по iBUS и дефакто на мен ми трябва командата за превключване на AUX (както и съответния хардуер който да подаде командата), за да мога да го активирам когато си поискам, а не чрез превъртане през Mode бутона. Варианта да ползвам AV-то за камерата отпада, защото не бих се разделил с тази екстра.

Мислех да го правя с релета, и камерата и плеъра да са на един AV вход, защото там е ясно, че просто подавам маса на 17-ти пин, минава на AV и в същото време можеш да пускаш аудио, но нещо не ми харесва.

До сега най-елементарното решение до което съм стигнал е да направя мост м/у AV и AUX, като при това положение, докато съм на AV ще ми е моно, но изляза ли в главното меню, ще е стерео. Един вид влизам в медия плеъра само да си наглася музиките, излизам от AV и вече е стерео....но така не ме кефи :D

@ivo1bg, щом можеш да щъкаш по аудио сорсовете, докато си на TV, значи имаш някакъв допълнителен, комуникиращ по iBUS модул. Като идвам към Сф трябва да го погледна :D

Nav/TV сигнала от радиото е гаден. Пробвахме на един приятел да му пуснем ULF на BM24 радио, като ползвахме Nav/TV входовете, но звука е отвратителен и пак минахем на варианта с допълнителен ниско честотен усилвател, защото BM24 няма аудио за телефон.

ПредишнаСледваща

Назад към E39