Кой е за бой? Внезапно втвърдяване на волана в завой!
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- mishoval
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520i M52B20TU
Re: Кой е за бой? Внезапно втвърдяване на волана в завой!
thunderl написа:На два-три пъти щях да се пребия вече от тая екстра и ще ви помоля да споделите мнения...
При завиване и натискане на спирачката преди това или по време на самия завой волана се втвърдява. Колата не изгасва, но светват лампите на маслото и алтернатора. Трае 2-3 секунди и после след подаване на газ всичко се оправя като, че не е било.
Тъй като както гледам още не са ми донастроили ГИ-то, евентуална бедна смес в ниските обороти е единият заподозрян...другото е нещо да ми приплъзва ремък, обаче през гьолове не съм минавал, макар че сега времето е влажно...Шум от помпа не съм чул.
Дайте идея какво може да е? Да бия газаджиите или да бягам в сервиза за помпа, рейка, затягане на ремък или друга намеса?
Колега, имах същия проблем, играеха ми оборотите на газ, колата гаснеше понякога при завой с малка скорост, особено при маневра на заден ход.Газджията закачи компа си и установи, че от някъде засмуква въздух,променя сместа и от там мени оборотите. Намери пробива, запуши го и оборотите заспаха, а оттам изчезна и загасването!
Така че, първо бегай при газаджията за диагностика, все пак ГИ ти е в гаранция! Успех!
- thunderl
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 99' Е39 520i M52B20TU
mad_presley написа:Аз пък знам, че от неправилно позициониране на изпарителя за газта в завой колата гасне
@mad_presley, колега, какво ще рече неправилно позициониране на изпарителя? Имаш ли идея как е правилно да се позиционира и как да разбера дали моето е правилно или не? Ако трябва ще снимам... Инак доколкото разбрах след като прочетох мнението ти, както и да се позиционира все е кофти - или ще гасне при рязко спиране, или при рязко завиване евентуално от центробежните/инерционните сили... та явно в настройката е въпроса

Ъпдейт по темата:
Днес я карах на връщане от провинцията. Даде някакъв уникален разход от 9.1/100 газ извънградско, засечен на една и съща бензиностанция и колонка до първото изкючване на пистолета. Колата вървеше добре, но пак си направи проблема на два пъти...тоя път нарочно не й подадох газ и задържах съединителя натиснат до дупка след като вдърви волана. Колата напълно си изгасна. Явно нещо й е бедна сместа и по-рано като съм и подавал газ се е свестявала, но тоя път не успя...
Ремъка на пипане ми се струва по-хлабав от другия, за това утре ще отида да я видят и майсторите дали все пак проблемът не е комбинация от това + кофти настройката на газта... 100% ще пиша тук до къде съм я докарал

- landolin
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535ix, 2012
Не се занимавай с ремъци колега, както ти казах проблема ти е в настройките на газовата и гасненето на колата.
Под позициониране на изпарителя колегата имаше в предвид по какъв начин ти е монтиран самия изпарител - ако е напречно на посоката на движение при рязко спиране вследствие на инерционни сили по трудно се движи мембраната и изпарява газта, но доколкото знам това оказва влияние само при обикновена газова не и при инжекцион.
Под позициониране на изпарителя колегата имаше в предвид по какъв начин ти е монтиран самия изпарител - ако е напречно на посоката на движение при рязко спиране вследствие на инерционни сили по трудно се движи мембраната и изпарява газта, но доколкото знам това оказва влияние само при обикновена газова не и при инжекцион.
- thunderl
- кандидат ентусиаст
-
Днес отидох за настройки на газовата. Майсторите потвърдиха, че само при обикновена газова посоката на изпарителя има отношение.
При настройката, обаче колата даде странни показатели и след оглед се оказа, че дебелият гофриран маркуч-маншон на инжекциона при дебитомера е поспечен и е изгорял и е отворил дупка, през която се засмуква допълнително въздух. Тая екстра на бензин почти не се усщаше, но на газ явно е достатъчна за да направи поразия.
Сега си чакам маркуча да пристигне (40ина лв. само по предварителна заявка) и след като го сложим ще пиша отново...
При настройката, обаче колата даде странни показатели и след оглед се оказа, че дебелият гофриран маркуч-маншон на инжекциона при дебитомера е поспечен и е изгорял и е отворил дупка, през която се засмуква допълнително въздух. Тая екстра на бензин почти не се усщаше, но на газ явно е достатъчна за да направи поразия.
Сега си чакам маркуча да пристигне (40ина лв. само по предварителна заявка) и след като го сложим ще пиша отново...
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
thunderl написа:Днес отидох за настройки на газовата. Майсторите потвърдиха, че само при обикновена газова посоката на изпарителя има отношение.
Не е само при обикновените газови. При инжекционите е същата работа, ако изпарителя е някоя куча марка.
Карал съм такива кошове и го знам със сигурност. Всичко идва от мембраните в изпарителя, ако е монтиран успоредно по колата, в завой започва да притиска мембраните и спира притока на газ. Симптомите винаги са едни и същи, в по-остър завой, оборотите падат и колата гасне.
Интересното е, че ако е монитран перпендиклулярно, този проблем го няма при спиране (при подаване на газ няма да даде признак, защото дросела е отворен и вакуума дърпа). Може би тогава отваря мембраните, не знам

Не видях някъде да си писал, какъв ти е ГИ и какъв ти е изпарителя.
- thunderl
- кандидат ентусиаст
-
Bardolini е ГИ-то, изпарителя конкретно не знам какъв е, но е монтиран по диагонал 

- mishoval
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520i M52B20TU
thunderl написа:Днес отидох за настройки на газовата. Майсторите потвърдиха, че само при обикновена газова посоката на изпарителя има отношение.
Нещо бях писал, няколко поста по-нагоре,от собствен опит, ама кой да чете /или да вярва/!

Както и да е, колега, радвам се, че си открил проблема!

- thunderl
- кандидат ентусиаст
-
mishoval написа:thunderl написа:Днес отидох за настройки на газовата. Майсторите потвърдиха, че само при обикновена газова посоката на изпарителя има отношение.
Нещо бях писал, няколко поста по-нагоре,от собствен опит, ама кой да чете /или да вярва/!Пък вие си дискутирайте позиционирането на редуктора...
Както и да е, колега, радвам се, че си открил проблема!
Да, колега, благодарности на всички до момента а и на теб, че даде най-точна диагноза по разказ

- thunderl
- кандидат ентусиаст
-
Колеги, смених маркуча, отидох на донастройка и днес отново колата изгасна в завоя. Това, което знам със сигурност е, че го прави единствено при ляв завой. При десен не мога да го пресъздам... Вече все повече клоня към теорията, че трябва да се смени посоката на монтаж на изпарителя. Утре пак ще се занимавам с майсторите и ще видим...
- thunderl
- кандидат ентусиаст
-
Здравейте, колеги,
След като се обадих на BSM да ги питам за въпросния изпарител, те казаха, че всичко е въпрос на настройка на газовата или на проблем в изправността на автомобила, но не и на монтажа на този модел изпарител.
После закарах колата при мой приятел, който по принцип прави компютърна диагностика, той я покара и ми каза, че е успял да го направи дори и на бензин няколко пъти (нещо, което на мен така и не ми се отдаде). Каза ми, че знае какъв е проблема и е въпрос на настройка на компютъра... щяло да стане за 10 минути... В четвъртък ще ходя в сервиза му, за да оправим проблема и ще пиша, подробности. Дано това е финала на сагата
След като се обадих на BSM да ги питам за въпросния изпарител, те казаха, че всичко е въпрос на настройка на газовата или на проблем в изправността на автомобила, но не и на монтажа на този модел изпарител.
После закарах колата при мой приятел, който по принцип прави компютърна диагностика, той я покара и ми каза, че е успял да го направи дори и на бензин няколко пъти (нещо, което на мен така и не ми се отдаде). Каза ми, че знае какъв е проблема и е въпрос на настройка на компютъра... щяло да стане за 10 минути... В четвъртък ще ходя в сервиза му, за да оправим проблема и ще пиша, подробности. Дано това е финала на сагата

- kraininski
- ентусиаст
-
- Кара: 530d
ремъци...
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"
- vanioboy
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Z4 2.5 & E39 525
- Мечтае да кара: ///M6
Кой е за бой? Внезапно втвърдяване на волана в завой!
... и аз казах отдавна,че е обтегач но не разбрах погледнал ли е не е ли...
- g_mihalev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с удоволствие
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: G30 520 xDrive 2017
Колега ,какво стана има ли някакво развитие, че проблема ми е абсолютно същия ?
- thunderl
- кандидат ентусиаст
-
Днес се видях с човека и го разпитах надълго и нашироко. Оказа се, че всичко е до настройка на газта - каза, че имало два начина да се настрои като втория включва пресмятане на някаква матрица и бил доста по-точен. Вдигна ми още малко оборотите на празния ход. В крайна сметка, колата заспа.
Интересното е, че преди газаджиите бяха направили колата да върви като самолет, но въпреки това гаснеше. Явно си има тънки чалъми при тоя мотор, които някой път трябва да си се пипнат, за да станат нещата.
Сега следват 2-3 седмици тестове на вървеж/разход и ако случайно има нужда ще я донастроя окончателно.
Интересното е, че преди газаджиите бяха направили колата да върви като самолет, но въпреки това гаснеше. Явно си има тънки чалъми при тоя мотор, които някой път трябва да си се пипнат, за да станат нещата.
Сега следват 2-3 седмици тестове на вървеж/разход и ако случайно има нужда ще я донастроя окончателно.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
надали предишния собственик ще обади, ама да не е натегнал рейката повечко вместо да смени 

31 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3