Масла за BMW E39
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- monogamnia
- младши ентусиаст
-
- Кара: '98 525 TDSA
- Мечтае да кара: E39 M5
Re: Масло мотул за тдс
Мерси колеги ще го пробвам мотула 10-40 

- buller
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39, 520i 1997
- Мечтае да кара: Mercedes CLS 63 AMG
Хайде някой да се обоснове защо да не сложи пълна синтетика - по-добри почистващи свойства и по-голям темепратурен диапазон (визирам вискозитета на маслото при студен старт през зимата).
Аз карам с Мотул 6100 10W40, като за 8000 км. не съм долял и капка и затова реших при следваща смяна да сложа Мотул 8100 5W40.
Аз карам с Мотул 6100 10W40, като за 8000 км. не съм долял и капка и затова реших при следваща смяна да сложа Мотул 8100 5W40.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Maслото за този мотор е MOTUL 8100 X-cess или най-добре X-clean
Има много видове синтетика, но общо взето базовите масла при синтетиката са по-стабилни и за това предпазват по-добре, дори и при по-продължителен пробег на маслото. Почистването става от добавките в маслото, предполагам че X-clean почиства по-добре от X-cess, за това бих го избрал за дизел.
Синтетиката има по-добро предпазване при старт.
По-добро мазане на турбината.
Не нагаря по сегмени, не запушва канали, не прецаква системата за картерните газове.
Освен това 8100 имат норма BMW-Longlife.
Има много видове синтетика, но общо взето базовите масла при синтетиката са по-стабилни и за това предпазват по-добре, дори и при по-продължителен пробег на маслото. Почистването става от добавките в маслото, предполагам че X-clean почиства по-добре от X-cess, за това бих го избрал за дизел.
Синтетиката има по-добро предпазване при старт.
По-добро мазане на турбината.
Не нагаря по сегмени, не запушва канали, не прецаква системата за картерните газове.
Освен това 8100 имат норма BMW-Longlife.
Последна промяна SpeedyMan на 20 Апр 2010, 15:30, променена общо 1 път
- monogamnia
- младши ентусиаст
-
SpeedyMan написа:Maслото за този мотор е MOTUL 8100 X-cess или най-добре X-clean
На какво се базира твойто мнение колега ?!
- zlobicar
- младши ентусиаст
-
- Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i
buller написа:Ако нямаш течове и всичко е наред с двигателя - поглези колата с пълната синтетика (8100 5W40).
И аз така мисля,мойта е на 225хил. и си я карам с 5-40 и не се оплаква колицата.
обичам BMW
- monogamnia
- младши ентусиаст
-
5-40 не е ли много тънко за този километраж?
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Значи колеги тва дали имаш течеве или нямаш не е от особено значение. С каквото и масло да си все трябва да си оправяш течовете. Като сложиш 10/40 те няма да се оправят. Работата е там че с течение на времето и амортизацията на двигателя елементите му се износват-затова се гледа и пробега. И тъй като маслото 5/40 е с по-нисък вискозитет няма да върши същата работа като 10/40, което има по голям вискозитет и по добре ще "смазва" двигателя така да го кажем. Също така при 215000 км ако колегата сложи 5/40 най-вероятно ще има загуба на масло не поради течове, ами защото колата ще "гори" масло. Иначе ако не се гледа вискозитета на маслото и амортизацията на двигателя то и на 500 000 да е колата пак ще се слага пълна синтетика.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Май не са ви ясни маслата.
Аз ще ви кажа че двете масла 10W-40 и 5W-40 са еднакво "тънки". Вискозитетът им е приблизително един и същ при 100 градуса, т.е. при работната температура на мотора. При по-ниски температури 5W-40 става по-тънко, от което идват и предимствата му при старт.
Аз ще ви кажа че двете масла 10W-40 и 5W-40 са еднакво "тънки". Вискозитетът им е приблизително един и същ при 100 градуса, т.е. при работната температура на мотора. При по-ниски температури 5W-40 става по-тънко, от което идват и предимствата му при старт.
- monogamnia
- младши ентусиаст
-
Нямам течове но от това масло ми харчи малко за 7000хл.км. градско с ръчкане доста съм на минимума в момента. За това искам да пробвам с мотул защото издържа на високи температури и нестава на каша както другите, мисля все пак да сложа 10-40...
- buller
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39, 520i 1997
- Мечтае да кара: Mercedes CLS 63 AMG
Николай Диянов написа:...И тъй като маслото 5/40 е с по-нисък вискозитет няма да върши същата работа като 10/40, което има по голям вискозитет и по добре ще "смазва" двигателя така да го кажем...
Това са глупости

Колега monogamnia, без да пробваш - няма как да го установиш на конкретната кола

Имайки предвид качествата на родното дизелово гориво и наличието на турбина - бих пробвал с пълна синтетика. Колегата SpeedyMan вече е обяснил защо.
Ако двигателят е износен и "хапва" масло - последна грижа ще е дали сипващш полусинтетика или пълна синтетика.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Аз бих карал с кое да е масло, но да е има норма БМВ-ЛОНГЛАЙФ и да не е менте. Това е.
Естествено Кастрол, Мотул, Репсол, Мобил, Тотал, Елф и всички останали ГОЛЕМИ производители си имат модели масла с тези норми. Ако няма подходящата норма - просто не го купувам.
Според мен най-добрия вискозитет за страната ни е 5W-40, може и 0W-40 или 5W-50 в някои слуаи. Но трябва да се гледат и изискванията на БМВ към самото масло, и ето тук идват тия норми ЛОНГЛАЙФ. При Ауди, Мерцедес, Форд, GM също си има подобни норми.
Какво става ако сипеш неподходящо масло? Ами натоварват се разни детайли, турбини, повдигачи, разпределителни валове и разни други блокове. Няма да е фатално ако минеш 200-300 км. но при пробег от 40 000 км. да речем се получава нужда от подмяна на съответния детайл, блок или каквото там стане
Естествено Кастрол, Мотул, Репсол, Мобил, Тотал, Елф и всички останали ГОЛЕМИ производители си имат модели масла с тези норми. Ако няма подходящата норма - просто не го купувам.
Според мен най-добрия вискозитет за страната ни е 5W-40, може и 0W-40 или 5W-50 в някои слуаи. Но трябва да се гледат и изискванията на БМВ към самото масло, и ето тук идват тия норми ЛОНГЛАЙФ. При Ауди, Мерцедес, Форд, GM също си има подобни норми.
Какво става ако сипеш неподходящо масло? Ами натоварват се разни детайли, турбини, повдигачи, разпределителни валове и разни други блокове. Няма да е фатално ако минеш 200-300 км. но при пробег от 40 000 км. да речем се получава нужда от подмяна на съответния детайл, блок или каквото там стане

- monogamnia
- младши ентусиаст
-
Сменям всичко на 10000хл.кл.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Да ама като сложиш пак не съответстващо масло - все тази.
- monogamnia
- младши ентусиаст
-
а има ли някаде кадето пише за съответния модел какво масло препоръчват от производителя
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
monogamnia написа:SpeedyMan написа:Maслото за този мотор е MOTUL 8100 X-cess или най-добре X-clean
На какво се базира твойто мнение колега ?!
Маслата са ми слабост.