Джанти за Е39 - съвместимост, размери, гуми и т.н.
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е39 528iA
- Мечтае да кара: Mustang Shelby 500 GT '67
Re: Джанти за Е39 - съвместимост, размери, гуми и т.н.
Ivo.Ganchew написа:Superexstatic написа:19 Style 167 8j Et34 ше влезат ли в е39 със сток окачване без ядове? И с какви гуми е най-добре да са?
С това ЕТ мисля, че няма да станат. Ще ти трябват фланци.
С нормално окачване ще стане като бъги, сметни си сечението по формулата в началото на темата. При всички случаи ще са ти необходими фланци, защото дори и да не опират в ботуша на амортесьора ще стоят навътре. И ако не си наясно са реплики щом са 8J.

- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Колеги, въпрос: рових из форума но не открих отговор със 100% сигурност, на въпроса ми. За бмв джанта стайл 33 Р16 размерът на гумата варира от 205/х/х до 225/х/х - така ли е, или не са това максимално допустимите граници? За тази джанта говоря:

- 320iPower
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше е39 530dM-sport,e60 530d M-sport
на колонката пише 215/55 16 225/55 16.Аз съм с 225,съсед ми е с 205/55 16 и стоят малки и странно на неговата е39 със същите джанти
- Zlatiyan_Genchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 M52B20 TU
- Мечтае да кара: Е39 M5
225/55/16 е перфектният размер за летни гуми на тази джанта
- spower
- старши ентусиаст
-
- Кара: любимата ни марка да е първа ;)
- Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)
Колеги събрах в крайна сметка 6 гуми 18ки една в багажника 4бр на задните седалки и една на предната
Искам да попитам размера 245/45/17 става ли за колата, че в момента е на 225/45/17 и седят малко малки гумите? Надявам се с по големите гуми и да вози една идея по-меко?

Искам да попитам размера 245/45/17 става ли за колата, че в момента е на 225/45/17 и седят малко малки гумите? Надявам се с по големите гуми и да вози една идея по-меко?
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
320iPower написа:на колонката пише 215/55 16 225/55 16.Аз съм с 225,съсед ми е с 205/55 16 и стоят малки и странно на неговата е39 със същите джанти
205 е кофти за е39, зимните са ми 205/65/15 и определено изглеждат малки и даже смешни донякъде, но пък зимата трябват по-тесни гуми, така че визията остава на второ място.
lpfc1990 написа:225/55/16 е перфектният размер за летни гуми на тази джанта
Знам, досегашните ми летни бяха Fulda carat exelero 225/55/16 и си стоят перфектно на джантата и колата като цяло, ама им дойде времето и затова питах какви са границите от/до за тази джанта, предположих че и 205 ще станат ама не искам такъв размер и за летни

В крайна сметка реших нещата като взех 4 нови Vredestein ultrac cento 225/55/16 дот 1015, ще ги видим дали става нещо от тях, уж ги хвалят като марка, ама знае ли се

Колеги, може ли да се монтират 4 еднакви гуми на джанти, които са две по две широчина? То ясно, че може, но ще доведе ли до по малка височина при по широките джанти?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
kalingk написа:Колеги, може ли да се монтират 4 еднакви гуми на джанти, които са две по две широчина? То ясно, че може, но ще доведе ли до по малка височина при по широките джанти?
Да, защото гумите на по-големия "J" ще се "стречнат" (т.е., ще стоят разпънати) следователно задницата ще е по-ниска, с колко зависи от широчината на гумите и джантите. Моето лично мнение е да си следваш заводските размери. Кой каквото иска да си разправя, но от гумите, спирачките и кормилната уредба ти зависи живота!

а случайно да си чувал че стречнатата гума се държи доста по добре при екстремно каране и ситуации от нормално разпънатата? А пък това за по малкия диаметър защото била стречната направо ме разцепи от смях
абе момчета вие физика учили ли сте? Как точно ще се намали диаметъра на телта вътре която е километри
че да се намали и диаметъра на цялата гума мислете малко рпеди да задавате такива въпроси 

- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
бмв е30 написа:а случайно да си чувал че стречнатата гума се държи доста по добре при екстремно каране и ситуации от нормално разпънатата? А пък това за по малкия диаметър защото била стречната направо ме разцепи от смяхабе момчета вие физика учили ли сте? Как точно ще се намали диаметъра на телта вътре която е километри
че да се намали и диаметъра на цялата гума мислете малко рпеди да задавате такива въпроси
Да диаметъра в зависимост от разликата в ширината на гумите и джантите варира в рамките на 3мм, които може и да са незначителни, но са факт.
Като цяло мисля, че всички рали и пистови шампионати трябва да имат в предвид завидните ти знания по физика.
А тези инженери, които са определили максимални и минимални допустими размери за съответна ширина на джантата сигурно са жалки профани.
По мое скромно мнение насмешката и преиграването ти са излишни. Все пак това е форум и никой не се е родил научен, т.е. всеки има право да задава колкото си иска тъпи въпроси.

Това за стречнатите гуми го научих именно от рали пилот... след това четох и подробна статия в интернет като пак ставаше дума именно за позлването на стречнати гуми в състезания... когато гумата стои така на джантата (__) при рязко взимане на завои първо се криви борда на гумата и като стигне до там че повече да не може да се изкриви тръгва да предава всичката действаща сила на грайфера но поради вече изкривения борд контактното петно е доста по малко и съответно се губи сцепление... но когато гумата е стречната(в някакви норми разбира се не говоря за рейсърските изпълнения дето ги стречват на макс и им остава 5 см до края на джантата) няма почти никакво кривене на борда и още от самото влзиане в звоя ти предаваш всичката сила на грайфера и колата е доста по стабилна... Карам със стречнати гуми от 10 години и всичко съм го тествал на моите си коли и го потвърждавам на 100 процента.... който иска да вярва който иска да не вярва...
а принципно прозиводтелите ги правят нормално широки за джантите с цел по голям комфорт, по малко шум от някой видове грайфери, предпазване на джантите, и други...
НЯМА никакви 3мм разлика при поставянето на една и съща гума на различно широки джанти!!! Виж ако гумите са отпред 205 на 55 а отзад са 225 на 55 вече разлика има и то по голяма от 3мм защото индекса за височина е процент от широчината... Но като говорим за една и съща гума поставена на различни джанти просто няма как да стане по тясна гумата в диаметър свивайки огоромен борй телове вътре...
Това е мое мнение и самата истина... не карам никой да ми вярва на сила.... само ще допълня че гума с даден размер може да има до 1-2 см разлика и в диаметър и в широчина(дори в вирочина пвоече) от същия размер гума но на друга марка... така че няма кво толкоз да ги умувате тия мм защото почти всички караме с различни гуми отпред и отзад...
а принципно прозиводтелите ги правят нормално широки за джантите с цел по голям комфорт, по малко шум от някой видове грайфери, предпазване на джантите, и други...
НЯМА никакви 3мм разлика при поставянето на една и съща гума на различно широки джанти!!! Виж ако гумите са отпред 205 на 55 а отзад са 225 на 55 вече разлика има и то по голяма от 3мм защото индекса за височина е процент от широчината... Но като говорим за една и съща гума поставена на различни джанти просто няма как да стане по тясна гумата в диаметър свивайки огоромен борй телове вътре...
Това е мое мнение и самата истина... не карам никой да ми вярва на сила.... само ще допълня че гума с даден размер може да има до 1-2 см разлика и в диаметър и в широчина(дори в вирочина пвоече) от същия размер гума но на друга марка... така че няма кво толкоз да ги умувате тия мм защото почти всички караме с различни гуми отпред и отзад...
- Kordoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2001 E39 M5
Мерси много колега, точно това се интересувах ! (:
За най-бърза връзка с мен - Viber/WhatsApp/Telegram - +359895653175
- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
Колега, моля мнение за патерица от Е46 с разтърган централен отвор и ЕТ30?

- dankata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Bimmer_M30B35 написа:Колега, моля мнение за патерица от Е46 с разтърган централен отвор и ЕТ30?
Със 125/80/17 и големите дискове отпред няма драма. Отзад е ясно, там и 16ка става.
- Bimmer_M30B35
- кандидат ентусиаст
-
dankata написа:Bimmer_M30B35 написа:Колега, моля мнение за патерица от Е46 с разтърган централен отвор и ЕТ30?
Със 125/80/17 и големите дискове отпред няма драма. Отзад е ясно, там и 16ка става.
Благодаря, колега.