Steptronic-ка като моторна спирачка - негативи?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- s73r01d
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 530iA '02 Sedan
- Мечтае да кара: E39 530iA '02 Sedan
- Детайли за колата: M54B30
ZF 5HP19
Steptronic-ка като моторна спирачка - негативи?
Здравейте колеги,
С 1вия сняг започнах по-често да използвам стептроника за моторна спирачка, преди светофар или друга предвидима причина за спиране дърпам лоста към мен и бутам нагоре 1-2-3 пъти. Всичко е ОК, като ръчна кутия и колата се чувства супер стабилна в завоите, а и си пазя спирачките
Въпроса ми към по-опитните е дали има някакви негативи, турбината на автомата предвидена ли е за обратна посока на въртящия момент, нещо друго което не се сещам?
С 1вия сняг започнах по-често да използвам стептроника за моторна спирачка, преди светофар или друга предвидима причина за спиране дърпам лоста към мен и бутам нагоре 1-2-3 пъти. Всичко е ОК, като ръчна кутия и колата се чувства супер стабилна в завоите, а и си пазя спирачките

Въпроса ми към по-опитните е дали има някакви негативи, турбината на автомата предвидена ли е за обратна посока на въртящия момент, нещо друго което не се сещам?
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Re: Steptronic-ка като моторна спирачка - негативи?
Аз трета година ползвам кутията за спирачка, без проблем досега, но го правя само като спускам някой проход с доста завои.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Принципно казват,че е вредно за кутията,но и аз го правя 

- ivailo0
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530dA M-Tech ///M-Pack
Без стептроник по нанадолнище с лед си е потенциална каскада. Особенно ако си си махнал "пеперудките" ефекта е..
. Да живее стептроника на автомата, иначе наистина става лятна кола.
Sent from my HTC One using Tapatalk

- s73r01d
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 530iA '02 Sedan
- Мечтае да кара: E39 530iA '02 Sedan
- Детайли за колата: M54B30
ZF 5HP19
(bubsa) написа:Принципно казват,че е вредно за кутията,но и аз го правя
Знаеш ли повече подробности кое точно е вредно за кутията и кой го казва, ако имаш линкчета към статии или други форуми е екстра

- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Аз пък дори съм чуавал че е полезно да се връщат ръчно предавките от време на време дори и движейки се с по-високи скорости. Така се прочиствали от разни отлагания вентилите и пътечките на хидравличния лабиринт. За торк-конвертора ме съмнява така да му се въздейства негативно, все пак му се налага да работи по този начин дори и при нормалната експлоатация (каквато е и в ръчния режим). Също така ако имаше какъвто и да е негативен ефект върху скоростната кутия, стептроника нямаше да го има като възможност та дори и спортния режим. Така че си я карай колата и не му мсли
Между другото и аз така я карам колата зимата от няколко години, всъчщност от както я имам и проблеми няма.

Между другото и аз така я карам колата зимата от няколко години, всъчщност от както я имам и проблеми няма.
Каква е причината, поради която нямам двигателна спирачка освен на 5-та скорост или в много редки случаи по огромен наклон на 3-та или 4-та? Когато опитвам ръчно да върна скорост назад и НЕ съм натиснал педала газта, оборотите просто си падат все едно е на свободна и чак като подам газ, тогава включва на зададената ръчно предавка. Пример: Шофирам на ръчно зададена 3-та предавка на стептроника и се движа със 60 км/ч. В момента в който отпусна газта, вместо да има двигателна спирачка, колата минава на "свободна". (E39 530Da, 2002-ра).
- ivailo0
- младши ентусиаст
-
Махал ли си "пеперудките"? - вихровите клапи.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
ivailo0 написа:Махал ли си "пеперудките"? - вихровите клапи.
И с тях е същото.
- ivailo0
- младши ентусиаст
-
С тях имах много добра бих казал моторна спирачка. След премахването им ефекта значително намаля, но все още я има и я ползвам.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
ivailo0 написа:С тях имах много добра бих казал моторна спирачка. След премахването им ефекта значително намаля, но все още я има и я ползвам.
Е как я имаше,като оборотите си падат и колата си върви на празен ход.На моята и с и без пеперуди си е така.
Разбирам тоя античен автоматик да задържа на скорост та да има разлика.
- ivailo0
- младши ентусиаст
-
Хах.. кой е казал, че падат, напротив, преминавайки ръчно на по-ниска предавка оборотите се вдигат. Не мисля да се задълбочавам с повече обяснение.
ПС: "Античния" автоматик е доата по-умен от може би повечето хора зад волана сменайки скоростите на ръчна ск.
ПС: "Античния" автоматик е доата по-умен от може би повечето хора зад волана сменайки скоростите на ръчна ск.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
ivailo0 написа:Хах.. кой е казал, че падат, напротив, преминавайки ръчно на по-ниска предавка оборотите се вдигат. Не мисля да се задълбочавам с повече обяснение.
Ти караш е39-ка от бъдещето чуек

- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
И при мен си заключва кутията, като съм на ръчен режим. Единствено не заключва, ако съм с малка скорост на голяма предавка - примерно с около 1200 оборота на трета. Тогава тръгва едва ли не по инерция. Ако върна на втора обаче, си работи заключването и си спускам спокойно, без да ускорява. Същото е и на по-големи предавки. Ще опитам под какви обороти не заключва. При подаване на газ обаче вече тръгвам по инерция и трябва пак да бутам лоста. Много си е умен автоматът - другите дръгели от тези години имат бутон "lock" за спускане. Иначе моите "пеперудки" са отдавна оперирани... 

- ivailo0
- младши ентусиаст
-
Явно и ти си с автомат от бъдещето...
И да не съм съвсем офф.. точно това което обясни колега по-горе е нормално да се случва при споменатите условия.
И да не съм съвсем офф.. точно това което обясни колега по-горе е нормално да се случва при споменатите условия.
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2