Трептене във волана

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Трептене във волана

Мнение от petiooo » 07 Дек 2014, 22:56

Здравейте колеги! Имам следният проблем, като карам колата по паваж или много лош път например с чакъл имам едно трептене във волана.. Не чукане а треперене.. Имате ли идея от какво може да е.. Сменях амортисьори и един майстор ме уплаши, че тампоните да ми били смотани и се е прожулил стержена.. Възможно ли е да е това.. Благодаря предварително!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Трептене във волана

Мнение от Dirty M5 driveR » 08 Дек 2014, 7:10

Ами нормално е волана да потрепва малко. Все пак движенията на гумите се предават по рейката и т.н. Ако на асфалт всичко е ок значи нямаш проблем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39

Мнение от braina » 08 Дек 2014, 8:14

Аз имах такъв проблем с трептене и тъпото беше, че не го правеше постоянно ами избирателно и на различни настилки. Накрая се оказаха тампони на кривите носачи ... --> полиуретан и проблема е решен :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 08 Дек 2014, 18:26

petiooo написа:Здравейте колеги! Имам следният проблем, като карам колата по паваж или много лош път например с чакъл имам едно трептене във волана.. Не чукане а треперене.. Имате ли идея от какво може да е.. Сменях амортисьори и един майстор ме уплаши, че тампоните да ми били смотани и се е прожулил стержена.. Възможно ли е да е това.. Благодаря предварително!!!

Зависи за какво треперене става дума , в смисъл колко е сериозно ..... и както вече колегата Dirty M5 driveR , каза , ако на равен път нямаш проблем , то вероятно неща са наред ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shmotza » 08 Дек 2014, 19:01

Възможно е да ти се е износил гребена на рейката и от там ... първо е трептене, после подчукване...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от petiooo » 08 Дек 2014, 21:38

Получава се само на паваж и много неравен път, на хубав път няма никакъв проблем. Има едно такова трептене все едно има нищо хлабаво или разкачено, не мога да го обясна точно, няма тропане и се усеща много, като карам бавно. Този гребен, скъп ли е ремонта!?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 09 Дек 2014, 19:51

shmotza написа:Възможно е да ти се е износил гребена на рейката и от там ... първо е трептене, после подчукване...

При мен има луфт и леко потрепване на волана, примерно на павета. Понякога почуква леко, но още не мога да определя дали луфтът е от гребена или от втулката на пиньона... :dunno: Засега не ме дразни много обаче, а и като ходих да сваляме рейката, момчетата казаха да изчакам още малко, сега нямало смисъл да давам пари за рециклиране... :dunno: Не ми прозвуча убедително, но като знам, че луфт в гребена едва ли ще може да се отстрани, ще покарам още така, пък ще го мисля като се разхлопа повече.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 09 Дек 2014, 21:40

Как може да се провери дали рейката е заминала?Накрайниците са здрави.Нямам луфтове никъде по окачването,рейката е суха,сложих полиуретан...и пак имам вибрации във волана след 100-110 и при спиране с тази или по-висока скорост има биене във волана :dunno: Дисковете и накладките са нови АТЕ.
Правеше го със летните 18" и сега със зимните 16" :confused:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от petiooo » 09 Дек 2014, 23:06

shmotza написа:Възможно е да ти се е износил гребена на рейката и от там ... първо е трептене, после подчукване...

Здравей, днес ми направи впечетление, че има леко потропване. Главно на паваж, съвсем леко се чува, но повече се усеща като държиш волана. Иначе на хубав път си спи... :driving: Ако е този гребен, скъп ли е ремонта!? И се извинявам, че питам в тази тема, но като вдигна 100км и се чува едно свистене на вятъра, а всички прозорци са на 100% вдигнати!! Интересно, защото при тея дъждове няма и капчица вътре, а в движение свири... :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 10 Дек 2014, 3:46

petiooo написа: Ако е този гребен, скъп ли е ремонта!? И се извинявам, че питам в тази тема, но като вдигна 100км и се чува едно свистене на вятъра, а всички прозорци са на 100% вдигнати!! Интересно, защото при тея дъждове няма и капчица вътре, а в движение свири... :dunno:

Гребен като отделна резервна част няма , ако гребена е много износен трябва да се подмени рейката (има възможност за леко натягане , така , че да се обере луфта м/у гребена и червяка , но в повечето случаи е временно решение и е доста игра да се уцели колко да се стегне , щото ако се претегне , волана става тежък).
Свистенето идва от недобър контакт на уплътненията с купето и вратата , решението е да прибереш леко вратата към купето от механизма , който я закопчава или да подмениш уплътненията с по -добри (а водата не влиза , щото още й е рано .... като се поскапат още уплътненията може и вода да влезе , ама за това ще трябва да станат на още някоя година каручките).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 10 Дек 2014, 11:06

(bubsa) написа:Как може да се провери дали рейката е заминала?Накрайниците са здрави.Нямам луфтове никъде по окачването,рейката е суха,сложих полиуретан...и пак имам вибрации във волана след 100-110 и при спиране с тази или по-висока скорост има биене във волана :dunno: Дисковете и накладките са нови АТЕ.
Правеше го със летните 18" и сега със зимните 16" :confused:

Моята кола дойде от Германия с дискове АТЕ на няма и 3000 километра и след още толкова единият се беше изкривил и излязъл 3 пъти извън нормата. Мисълта ми е, щом биенето е при спиране, едва ли е от рейката - премери дисковете, щом казваш, че си с полиуретан... :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shmotza » 10 Дек 2014, 11:10

Z3Ro* написа:

При мен има луфт и леко потрепване на волана, примерно на павета. Понякога почуква леко, но още не мога да определя дали луфтът е от гребена или от втулката на пиньона... :dunno: Засега не ме дразни много обаче, а и като ходих да сваляме рейката, момчетата казаха да изчакам още малко, сега нямало смисъл да давам пари за рециклиране... :dunno: Не ми прозвуча убедително, но като знам, че луфт в гребена едва ли ще може да се отстрани, ще покарам още така, пък ще го мисля като се разхлопа повече.

Когато се изяде гребена се усеща абсолютно същото потропване само на павета или чакъл...имаш чувството, че ти тропа пръта на самия волан. С километрите се доизносва все повече и тропането се усилва.

Рециклажите в случая са неефикасни, защото е абсурдно някой да го навари гребена до микрон, а не е ли точно, всичко тръгва наново.

Преди десетина години имах същия проблем с първата ми е39 и се реши със смяна на рейката втора ръка на късмет...попаднах на читава и така се пенсионира колата...като преди това ми я рециклираха 2 ПЪТИ като след всяко рециклиране "здравата" рейка траеше около 2 месеца /около 15К км/ и пак започваше тропането.

Дано съм бил полезен :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от petiooo » 10 Дек 2014, 22:36

При мен има луфт и леко потрепване на волана, примерно на павета. Понякога почуква леко, но още не мога да определя дали луфтът е от гребена или от втулката на пиньона... :dunno: Засега не ме дразни много обаче, а и като ходих да сваляме рейката, момчетата казаха да изчакам още малко, сега нямало смисъл да давам пари за рециклиране... :dunno: Не ми прозвуча убедително, но като знам, че луфт в гребена едва ли ще може да се отстрани, ще покарам още така, пък ще го мисля като се разхлопа повече.[/quote]

Когато се изяде гребена се усеща абсолютно същото потропване само на павета или чакъл...имаш чувството, че ти тропа пръта на самия волан. С километрите се доизносва все повече и тропането се усилва.

Рециклажите в случая са неефикасни, защото е абсурдно някой да го навари гребена до микрон, а не е ли точно, всичко тръгва наново.

Преди десетина години имах същия проблем с първата ми е39 и се реши със смяна на рейката втора ръка на късмет...попаднах на читава и така се пенсионира колата...като преди това ми я рециклираха 2 ПЪТИ като след всяко рециклиране "здравата" рейка траеше около 2 месеца /около 15К км/ и пак започваше тропането.

Дано съм бил полезен :yes:[/quote]

Колега, благодаря, наистина беше полезен!!! Обаче ако реша да търся втора употреба рейка как мога да бъда сигурен, че работи? В смисъл вижда ли се този гребен или ще разбера като я сложа, когато вече е всичко пито-платено!!! И един приятел ми каза, че ако сменя хидр. масло ще се оправи, при него си било оправило! Има ли шанс...

Потребител
Аватар

Мнение от passi » 11 Дек 2014, 17:40

Не лошо да погледнеш накрайниците

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shmotza » 12 Дек 2014, 19:37

Колега, за съжаление няма как да разбереш, преди да я сложиш рейката, а със смяна на хидр.течност няма да се оправи.

Следваща

Назад към E39