смяна на амортисьори- какво е необходимо
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- naseto1969
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 525 d a
- Мечтае да кара: 535 d
- Детайли за колата: 525 d с чип
смяна на амортисьори- какво е необходимо
здравеите колеги, вчера видях че ми е протекьл преден ляв , та се налага да ги сменя, но не сьм в момента в бг . ако някои си ги е сменял сам моля за малко помощ. какво ще ми е необходимо за смяната и има ли някакви тьнкости. мерси предварително. 

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Re: смяна на амортисьори- какво е необходимо
Скоби, ключове и майсторлък. Не е трудна работа, ако го правиш за първи път ще ти отнеме повече време, но няма страшно, действай! 
Само трябва да внимаваш за поставянето на ляв и десен че има разлика при завъртането. Като разгледаш как са поставени ще разбереш. Има си едни обозначения.

Само трябва да внимаваш за поставянето на ляв и десен че има разлика при завъртането. Като разгледаш как са поставени ще разбереш. Има си едни обозначения.

- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
всичко е много лесно,но с пружината ще имаш много ядове.по добре отиди в сервиз,или гараж с подходящ инструмент.аз при смяна пружината я слагам с три скоби.трудничко е и опасно.
успех.
успех.
- naseto1969
- кандидат ентусиаст
-
мерси, аз ще пробвам . да видим какво ще се получи. ще пиша.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Зависи и каква е скобата, аз съм се оправял с един к-т скоби.

- DAEL
- Дакела
-
- Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
- Мечтае да кара: F-22 Raptor
- Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.
Ivo_Borisov написа:Скоби, ключове и майсторлък. Не е трудна работа, ако го правиш за първи път ще ти отнеме повече време, но няма страшно, действай!
Ще добавя и подемник за вдигане на колата, иначе е много тегаво.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Да, по удобно е с подемник. Но става и само на крик пред блока. 

- DAEL
- Дакела
-
- Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
- Мечтае да кара: F-22 Raptor
- Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.
Но е тегаво, както казах! 

колега най лесно ще стане ако ги вземеш право с прожините.Отвиваш горе от ботуша трите болта и от долната част на амортесъора болта и слагаш другия,според мен това е най лесния начин,успех
- naseto1969
- кандидат ентусиаст
-
мерси за сьвета за подемник, има тука един по 6 euro на час, ще пробвам , но за скобите незнам дали ще се прецакам.
- dmx_525
- Потребител
-
- Кара: E39'97 525 tds M51
- Мечтае да кара: Карал съм X6 искам да го притежавам:))
Да не забравиш след това да си направиш реглажа,че ще ти тресе после предницата!Не вярвам да ти вземат много пари за това испанците!
Така и така ще се мъчиш и цапаш,хвърли едно око и на лагерите(макферсон)в какво състояние са.Те се разбиват най-вече след като колата се кара дълго време с повредени(изтървали)като твоя,амортесьор.Предполагам,че ще ги смениш и двата,както се прави?!Пък за смяаната им ще се справиш няма нищо сложно,освен пружините.
Така и така ще се мъчиш и цапаш,хвърли едно око и на лагерите(макферсон)в какво състояние са.Те се разбиват най-вече след като колата се кара дълго време с повредени(изтървали)като твоя,амортесьор.Предполагам,че ще ги смениш и двата,както се прави?!Пък за смяаната им ще се справиш няма нищо сложно,освен пружините.
Последна промяна dmx_525 на 27 Авг 2012, 13:20, променена общо 1 път

- anzak
- старши ентусиаст
-
- Кара: F07 535D
- Мечтае да кара: SL500
тука гледам доста сте наясно как се сменят амортесьори искам да попитам колко от вас са ги сменяли собственоръчно 

Барай шишарката Минкеее ....
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Аз
Не е трудна смяната, но честно казано на човек, който никога не го е правил, може да му се види малко сложно (което е нормално). Важно е скобите да са хубави. Като съвет мога да посоча да се оборудвате с американски клещи (или друг вид, с който може да се стегне яко), защото съм работил само с гайковерт. Ама като се случи стержена да се върти става трудно да се развие гайката горе. Затова трябва да се хване стержена с нещо и така. С ключове вероятно ще е по-трудничко, но всичко става.

- dmx_525
- Потребител
-
- Кара: E39'97 525 tds M51
- Мечтае да кара: Карал съм X6 искам да го притежавам:))
anzak написа:тука гледам доста сте наясно как се сменят амортесьори искам да попитам колко от вас са ги сменяли собственоръчно
Ето как на повече хора да стане ясно смяната на предните амортесьори,без много приказки:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна dmx_525 на 26 Авг 2012, 10:07, променена общо 6 пъти

- anzak
- старши ентусиаст
-
- Кара: F07 535D
- Мечтае да кара: SL500
dmx_525 написа:anzak написа:тука гледам доста сте наясно как се сменят амортесьори искам да попитам колко от вас са ги сменяли собственоръчно
Лично за мен не беше голяма философия смяната.Само дето нямаше кой да снима.Ето какво ти трябва:
1.шплент,гаика главина(ключ 30)
2.спирачен апарат(шестограм 10)
3.накраиник(здрава скоба с 2 рамена,ключ 19)
4.шплент,гаика на шарнира(ключ 18,19)
5.вадене на шарнира(с щанга натискаш по стаб. щанга,с чук удряш по ушето на шенкела.)
6.гаиките отгоре(13мм ключ)
7.пада марферсона
8.със скоби за пружини стягаш пружината
9.развърташ гаиката отгоре(19мм ключ)
10.вадиш пружината и прахоуловителите
11.на менгеме с тръбен ключ развиваш(навиваш)амортесиьора.
Просто трябва да разполагаш с време и търпение,също така и с гайковерт с 2 накраиника-13мм.(от горната част на амортесьора) и 18мм.или 19мм.мисля беше(от долната част към колелото),американски клещи или в краен случай и обикновен тръбен ключ става(за контра) и 2бр.скоби за натягане на пружината,че да можеш спокойно да освободиш чашката с макферсона(която е под напрежение от пружината) и от там след това спокойно да изкараш амортесьора от леглото му.
Като цяло имаш да развиеш 6 болта при свалянето и една гайка в горната част+шарнир.Внимателно като сваляш датчика на АБС-а(още в самото начало)напръскай болтовете първо със спрей за ръжда.Добре е да има още някой да помага,че да стане по бързо.Това е,не е кои знае какво.
това описание което си дал за Е39 ли е .......................... че нещо по предницата ключ 30 и шестограм 10 май никъде не се ползват да не говорим че шплентове никъде няма а гайките на шарнирите към шенкела за 22 или 21
Барай шишарката Минкеее ....
47 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4