Мулти-волана ми свети, но копчетата не работят?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 ///M5
Детайли за колата: Eisenmann Exhaust

Мулти-волана ми свети, но копчетата не работят?

Мнение от B.Tunchev » 20 Авг 2011, 2:36

Здравейте,

Имам такъв волан ->
Изображение
И не ми работят всичките копчетата :( Понеделник ще пътувам извън града, а това, че не мога да пусна темпомата ще ме измъчи стабилно.. Някакви идеи, защо копчетата не работят, а в същото време си светят? Волана не е слаган допълнително, бил си е с колата и според предишния собственик са си работили, но от как аз я имам колата, не работят..? :confused: Възможно ли е нещо да се е разкачило, докато съм си намествал волана като за мен, когато съм се качил аз да я карам? :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: комбайн в парламента

Re: Мулти-волана ми свети, но копчетата не работят?

Мнение от LUBO 555 » 20 Авг 2011, 9:20

Колега,бушоните погледна ли?
ИзображениеИзображение

Uploaded with ImageShack.us

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 20 Авг 2011, 9:42

Мулти волана работи при скорост над 40 км/ч. Ако бутоните за аудиото работят, значи и другите работят.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от B.Tunchev » 20 Авг 2011, 13:51

stony1 написа:Мулти волана работи при скорост над 40 км/ч. Ако бутоните за аудиото работят, значи и другите работят.

Колега,
Gh0s7 написа:...не ми работят всичките копчетата :( ...

Пък и ми е ясно как работи, не съм имал BMW без мулти волан. ;)

LUBO 555 написа:Колега,бушоните погледна ли?

Не съм.. В интерес на истината, приятелката ми ми го подметна, като идея, ама не я взех на сериозно, тъй като реших, че щом свети волана, няма да е бушон :shock: Ще проверя все пак.

п.п. Предвид тая таблица -> http://imageshack.us/photo/my-images/23 ... 9jvm1.jpg/
Явно ми е изгорял 44-ти, понеже и борда на MID-a не работи, вярно ще е бушон :paranoid: Ще проверя след малко и ще пиша, ако проблема е решен.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 20 Авг 2011, 16:42

Колега, това което си написал е, че не ти работят някой от бутоните на мултиволана. На практика те си работят, защото към бутоните на мултито се подава захранване от предпазител 44, когато колата е на контакт и то е както за платките, които са в бутоните, така и за осветлението. Ако предпазител 44 е изгорял, тогава няма да светят и бутоните. От бутоните излизат още два проводника. Единия е за K, I-Bus линията, а другия е за темпомата. Предполагам, че проблема е в някой друг предпазител.
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 20 Авг 2011, 17:17

Кои копчета не работят, тези които са за темпомата (+-, I0, скоростомерче :mhihi:-няма как да ко нарисувам),тези за усилването ли? Дай малко подробности няма как да разберем кои от копчетата ти не работят и съответно да ти помогнем евентуално в отстраняването на проблема.
За да не работи темпомата могат да са най-различни причините: дефектен заден ляв датчик на ABS (тогава няма да работи и скоростомера и ще свети символа на ASC и ABS на таблото), двигателя да не е загрял до оптималната темп. (стрелката на 12часа) има и прекъсвачи на педалите на съединителя и спирачката от които също зависи дали ще работи темпомата.
:driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528i
Мечтае да кара: комбайн в парламента

Мнение от LUBO 555 » 20 Авг 2011, 17:34

Аз пък от изречението “Не ми работят всички копчета“,разбрах,че не работи нито едно.Що вие помислихте,че само някое не работи :dunno:
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 20 Авг 2011, 17:46

LUBO 555 написа:Аз пък от изречението “Не ми работят всички копчета“,разбрах,че не работи нито едно.Що вие помислихте,че само някое не работи :dunno:

Защото от изречението “Не ми работят всички копчета“ се разбира, че някои от копчетата работят, но не всички :winky:

Ако изречението беше "Всички копчета не ми работят", тогава значи, че нито едно не работи ;)
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 20 Авг 2011, 18:15

Alexch написа:
LUBO 555 написа:Аз пък от изречението “Не ми работят всички копчета“,разбрах,че не работи нито едно.Що вие помислихте,че само някое не работи :dunno:

Защото от изречението “Не ми работят всички копчета“ се разбира, че някои от копчетата работят, но не всички :winky:

Ако изречението беше "Всички копчета не ми работят", тогава значи, че нито едно не работи ;)

:bowdown: :bowdown: :bowdown: :kuku: :++

Много бисери има в тая тема...

gentata написа:Кои копчета не работят, тези които са за темпомата (+-, I0, скоростомерче :mhihi:-няма как да ко нарисувам),тези за усилването ли? Дай малко подробности няма как да разберем кои от копчетата ти не работят и съответно да ти помогнем евентуално в отстраняването на проблема.
За да не работи темпомата могат да са най-различни причините: дефектен заден ляв датчик на ABS (тогава няма да работи и скоростомера и ще свети символа на ASC и ABS на таблото), двигателя да не е загрял до оптималната темп. (стрелката на 12часа) има и прекъсвачи на педалите на съединителя и спирачката от които също зависи дали ще работи темпомата.

Закачете я на една ИНПА, веднага ще стане ясно комуникират ли копчетата... Ако проблема е в стоп машинка или машинка на съединителя ще светне поне зелената лампа за включен темпомат, след натискане на педалите ще изгасне и няма да може да се пусне пак, докато не изгасиш и запалиш наново.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 20 Авг 2011, 19:09

Retrofit написа: Много бисери има в тая тема...

gentata написа: двигателя да не е загрял до оптималната темп. (стрелката на 12часа)

Това съм го споменал защото при мен е така :yes:
Последна промяна gentata на 22 Авг 2011, 18:32, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от B.Tunchev » 20 Авг 2011, 20:19

Alexch написа:

Gh0s7 написа:... не ми работят всичките копчета...

Демек нито едно копче не работи. Вземи понаучи малко български... :mhihi:

онтопик:
Може да е моя грешка, че не съм писал за каква кола става дума в самата тема, но едва ли М-ката ми ще е с такъв волан :lol: , та сиреч става дума за другата - 525dA, автомат => няма съединител. И колата си загрява на 12 часа температурата на антифриза, като абсолютно не виждам защо няма да работи темпомата/копчетата за звука, дори и да не загряваше :conf:

p.s. Освен това всичко по колата работи, ABS, DSC и тн. Нещата, които не работят са ВСИЧКИ копчета на волана и като натискам "BC" на MID-a, също нищо не се случва, не знам дали имат връзка двата проблема?
Последна промяна B.Tunchev на 20 Авг 2011, 20:26, променена общо 3 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 20 Авг 2011, 20:20

Така е колега @gentata но бъркаш за заден ляв датчик на АБС-а, карал съм на темпомат и без да ми работи километража ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 20 Авг 2011, 21:00

Gh0s7 написа:
Alexch написа:

Gh0s7 написа:... не ми работят всичките копчета...

Демек нито едно копче не работи. Вземи понаучи малко български... :mhihi:

онтопик:
Може да е моя грешка, че не съм писал за каква кола става дума в самата тема, но едва ли М-ката ми ще е с такъв волан :lol: , та сиреч става дума за другата - 525dA, автомат => няма съединител. И колата си загрява на 12 часа температурата на антифриза, като абсолютно не виждам защо няма да работи темпомата/копчетата за звука, дори и да не загряваше :conf:

p.s. Освен това всичко по колата работи, ABS, DSC и тн. Нещата, които не работят са ВСИЧКИ копчета на волана и като натискам "BC" на MID-a, също нищо не се случва, не знам дали имат връзка двата проблема?

След една страница постове стана ясно какъв точно е проблема. По отношение на първия ти пост, погледни какво си написал "Не ми работят всичките копчетата ...", а по отношение на всичките навързани проблеми, нека някой колега да ти провери I-bus шината. Модулите, които комуникират по I-bus са:
мулти волана, бордкомпа, парктроника, таблото, телефона (ако имаш такъв), аудиото, навигацията, чейнджъра и лайт модула, като лайт модула е основен модул за I-bus комуникацията. Има вариант при който комуникацията е комбинирана по К/I-bus линия. Ще се повторя, но без диагностика може само да гадаем. Нека някой колега от Варна да ти провери К/I-bus линиите.
Последна промяна stony1 на 20 Авг 2011, 21:42, променена общо 1 път
Българския вариант:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от B.Tunchev » 20 Авг 2011, 21:19

stony1 написа:...
След една страница постове стана ясно какъв точно е проблема. По отношение на първия ти пост, погледни какво си написал "Не ми работят всичките копчетата ..."

Аз мисля, че темата е достатъчно ясна, още от самото заглавие. И щом съм написал "всичкиТЕ", вместо "всички" си е напълно ясно, че става въпрос за все копчета, където има по волана, въпреки че съм допуснал печатна грешка, като съм написал "копчета" с още едно "та" накрая...

stony1 написа:, а по отношение на всичките навързани проблеми, нека някой клега да ти провери I-bus шината. Модулите, които комуникират по I-bus са:
мулти волана, бордкомпа, парктроника, таблото, телефона (ако имаш такъв), аудиото, навигацията, чейнджъра и лайт модула, като лайт модула е основен модул за I-bus комуникацията. Има вариант при който комуникацията е комбинирана по К/I-bus линия. Ще се повторя, но без диагностика може само да гадаем. Нека някой колега от Варна да ти провери К/I-bus линиите.

Явно това е правилната посока за решаване на проблема. 44-ти бушон си е здрав. Само дето точно по тая част на колата, нямам човек който да се занимава... Ако някой колега от Варна има някаква препоръка, моля да сподели, може и на ЛС :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 21 Авг 2011, 9:33

Е ти за mad_presley не си ли чувал, че ти е и съгражданин?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Следваща

Назад към E39