Как си изчислява разхода на гориво на 100?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Nikiboy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 540 '97
- Мечтае да кара: М5
Как си изчислява разхода на гориво на 100?
Имам следните наблюдения по моята 540-ка. Когато я карам извънградско, борд компютъра смята мн точно. Ако покаже среден разход 12 и съм минал 200 км = 24 литра гориво.
В града е подобно положението ако се движа постоянно. Има ли спирания дава отклонение с 1-2 литра. Незнайно защо, но и на други 540 като ги нулираш на място и я оставиш да работи показва 39.5.
Някой интересувал ли се е от алгоритъма на смятане? Явно колата когато не е в движение се опитва да прогнозира как ще бъде карана следващите 100 км.
В града е подобно положението ако се движа постоянно. Има ли спирания дава отклонение с 1-2 литра. Незнайно защо, но и на други 540 като ги нулираш на място и я оставиш да работи показва 39.5.
Някой интересувал ли се е от алгоритъма на смятане? Явно колата когато не е в движение се опитва да прогнозира как ще бъде карана следващите 100 км.
- sappa
- младши ентусиаст
-
- Кара: M52B28
Re: Как си изчислява разхода на гориво на 100?
Nikiboy написа:Имам следните наблюдения по моята 540-ка. Когато я карам извънградско, борд компютъра смята мн точно. Ако покаже среден разход 12 и съм минал 200 км = 24 литра гориво.
На която и да е кола с БК, като го нулираш и колата съответно седи на място, е нормално да почне да изчислява от този момент а именно максимална консумация (все пак работи а няма полезно действие). Ако съм те разбрал правилно при спиране в града (престой или паркиране) при следващото тръгване ти дава 1-2 литра отклонение?! Това вече не е нормално!
"Две неща са безгранични на този свят - вселената и човешката глупост, като за вселената не съм много сигурен..."
'94 E36 M42B18
'95 E34 M50B20
'98 E39 M52B28
'02 Е53 М54B30
'94 E36 M42B18
'95 E34 M50B20
'98 E39 M52B28
'02 Е53 М54B30
Nikiboy написа:... Има ли спирания дава отклонение с 1-2 литра. Незнайно защо, но и на други 540 като ги нулираш на място и я оставиш да работи показва 39.5.
Когато колата е работи на място ВС отчита разход на гориво и същевременно не отчита изминато разстояние (0 км.). Това отговаря на максимален разход на гориво поради липса на пропътувано разстояние
- Nikiboy
- кандидат ентусиаст
-
Не са точни в града. То да беше само моята добре ама май всичките лъжат ако имат работа на място. Показват повече от релното.
- sappa
- младши ентусиаст
-
- Кара: M52B28
Nikiboy написа:Не са точни в града. То да беше само моята добре ама май всичките лъжат ако имат работа на място. Показват повече от релното.
И защо да лъжат не мога да разбера, престоя не е ли част от пътуването. Това са ти РЕАЛНИТЕ данни за консумация, в противен случай Борда винаги ще дава по-нисък разход от реалния и тогава вече ще ЛЪЖЕ!
"Две неща са безгранични на този свят - вселената и човешката глупост, като за вселената не съм много сигурен..."
'94 E36 M42B18
'95 E34 M50B20
'98 E39 M52B28
'02 Е53 М54B30
'94 E36 M42B18
'95 E34 M50B20
'98 E39 M52B28
'02 Е53 М54B30
- plam81
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
При продължително време на извън градско каране не трябва ли и двата показателя да показват еднакво.
На колко време/км се променят тези стоиности.
Пример:
градско-9.8 тръгвам на път и през някакъв интервал започва да намаля,но с много малко.
като на
Cons 1 смъкна след 100км на 8.0
Cons 2 я зонолих по-време на движение и показва 6.5
И има очевидно голяма разлика между двата показателя.
На влизане в града след 500км
Cons 1-6.8
Cons 2-6.2

На колко време/км се променят тези стоиности.
Пример:
градско-9.8 тръгвам на път и през някакъв интервал започва да намаля,но с много малко.
като на
Cons 1 смъкна след 100км на 8.0
Cons 2 я зонолих по-време на движение и показва 6.5
И има очевидно голяма разлика между двата показателя.
На влизане в града след 500км
Cons 1-6.8
Cons 2-6.2

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
пичове, тая тема е за най-смешните видеоклипове директно...
не знам как сте си купили тези коли, ма си мисля, че борд компютъра им може да гласува на изборите бая по-смислено от вас
ае че стана бирено време
не знам как сте си купили тези коли, ма си мисля, че борд компютъра им може да гласува на изборите бая по-смислено от вас

ае че стана бирено време

- Nikiboy
- кандидат ентусиаст
-
айде замина темата...
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
ники, не е заминала... ма дайте да помислите малко...
нулираш борда, като си на място... когато си на място, разхода е много безкрайност, щото какъв разход на 100 имаш, като не си изминал и 1 метър
... когато ти е измерил нещо, а ти спираш, не дава прогнозно за следващите 100км, а просто си преизчислява с престоя колко ти е разхода... ако стоиш на място 1 час примерно, ще видиш че средния разход постоянно ще ти расте... като тръгнеш в движение, ще намалява евентуално...
пламен пък си нулира двата разходомера по различно време, и пита защо не са еднакви... като съвет ако не ги нулира следващите 5к км, може и да се изравнят...
и те така...
нулираш борда, като си на място... когато си на място, разхода е много безкрайност, щото какъв разход на 100 имаш, като не си изминал и 1 метър

пламен пък си нулира двата разходомера по различно време, и пита защо не са еднакви... като съвет ако не ги нулира следващите 5к км, може и да се изравнят...
и те така...

- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
По скоро да ги нулира едновременно, за да се убеди че мерят еднакво...
- Воденичаров
- младши ентусиаст
-
- Кара: e65
Ако занулите БК докато колата е на място, ще ви показва ---- докато не тръгнете, защото изгореното гориво се мери в литри/километри, изминати километри няма, а както всички знаем на 0 не се дели 
Представете си една кола, която гори 10л/100 км и 1л/час при престой. Зануляваме БК докато колата работи на място и седим 1 час. Борд компютърът показва ---. После тръгваме и караме 100км с разход 10/100. БК ще прибави този 1 литър от престоя и накрая разхода ще бъде 11/100.
А големите стойности непосредствено след зануляване се получават, защото колата работи на място, след това изгаря значително количество при тръгване, а е изминала едва няколко метра. Пробвайте да занулите БК докато колата е по инерция на скорост без да се подава газ - ще покаже 0/100.

Представете си една кола, която гори 10л/100 км и 1л/час при престой. Зануляваме БК докато колата работи на място и седим 1 час. Борд компютърът показва ---. После тръгваме и караме 100км с разход 10/100. БК ще прибави този 1 литър от престоя и накрая разхода ще бъде 11/100.
А големите стойности непосредствено след зануляване се получават, защото колата работи на място, след това изгаря значително количество при тръгване, а е изминала едва няколко метра. Пробвайте да занулите БК докато колата е по инерция на скорост без да се подава газ - ще покаже 0/100.
- plam81
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Интервалите на отчитане еднакви ли са за 2-те измерения?
И ако не са на колко КМ отчитат.
А и аз ги занулявам в движение.
И ако не са на колко КМ отчитат.
А и аз ги занулявам в движение.

- astoinov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: X3
И на мен ми направи впечатление тоя борд. Малко нескопосано е направено за жалост, защото на една дърта астричка (92г.) съм виждал на борда, като спреш ти изписва разход на час, а като тръгнеш си ти пише средния. А при мен спра ли на място това почва да си трупа към средния разход и то стабилно.
Ако планината не отиде при Мохамед, Мохамед ще отиде до тоалетната!
- dinozab
-
-
- Кара: от моабет на моабет
Май тука никой не прави разлика между среден и моментен разход или пък л./100км. и л./час.
Относно cons1 и cons2 просто производителя ви е дал възможност да си следите разхода в два режима.Например единия за деня другия за цилия резервоар или единия за градско другия извънградско шофиране 

- Nikiboy
- кандидат ентусиаст
-
Владо написа:ники, не е заминала... ма дайте да помислите малко...
нулираш борда, като си на място... когато си на място, разхода е много безкрайност, щото какъв разход на 100 имаш, като не си изминал и 1 метър... когато ти е измерил нещо, а ти спираш, не дава прогнозно за следващите 100км, а просто си преизчислява с престоя колко ти е разхода... ако стоиш на място 1 час примерно, ще видиш че средния разход постоянно ще ти расте... като тръгнеш в движение, ще намалява евентуално...
и те така...
Завършил съм математическа гимназия и то с отличие. Не питам за елементарни сметки в стил квартална бакалия.
Интересен ми е алгоритъма на изчисляване. По какъв начин прогнозира, колко назад се връща? Целия интервал след нулиране или отделни интервали от него с отделна тежест. Прави ли адаптация споед други параметри и тнт. По какъв начин прави коректив с рабоатата на място....
Правил съм номера пълен резервоар, нулиране и след 100 км. градско БК показва среден Х, а то е нещо по-малко. При извънградското разликата е незначителна.
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2