Кога трябва да се сменя Катализатора ?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- El Diablo
- старши ентусиаст
-
- Кара: E70
Кога трябва да се сменя Катализатора ?
Има ли някаква зависимост м/у години на колата, или е просто от километрите на колата
и как да разберем че тои е за смяна
Колеги става дума за 520 98 г /ако е от значение/ ?

- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
катализатора не се сменя ,а се избушва или заменя с резонатор/тръба или каквото има майстора под ръка 

Re: Кога трябва да се сменя Катализатора ?
Катализаторът е сигурно и просто устройство, което не се нуждае от обслужване, но има неща които собствениците трябва да знаят за да се достигне максималният живот на катализатора.BMW-E39 написа:Има ли някаква зависимост м/у години на колата, или е просто от километрите на колатаи как да разберем че тои е за смяна
Колеги става дума за 520 98 г /ако е от значение/ ?
Не използвайте етилиран /оловен/ бензин в автомобила, защото оловото покрива скъпоценните метали в решетката на катализатора, намалява ефективността и поврежда катализатора.
Горивната система и запалването винаги трябва да бъдат в изправност.
Ако има повреда в управлението на двигателя, то освен увеличен разход на гориво се намаляват динамичните характеристики на двигателя, а може да се повреди и катализатора.
Не палете /пускайте/ двигателя чрез бутане или теглене.
Не изключвайте запалването при високи обороти на двигателя.
Не използвайте добавки към горивото и моторното масло, защото присадките може да съдържат вещества, способни да повредят катализатора.
Помнете, че катализаторът е крехък, затова избягвайте ударите при сваляне на катализатора или изпускателната система.
Катализаторът използван на добре регулиран автомобил трябва да служи от 100 до 160 хил. км. пробег.
Катализаторът намалява токсичността на изгорелите газове. В него отровният въглероден окис се окислява до пасивния въглероден двуокис, въглеводородите се окисляват до вода и въглероден двуокис, а пък азотните окиси се разлагат до безвреден азот.
Всяко препятствие поставено на пътя на изгорелите газове от двигателя, намалява мощността му. Такива препятствия са ауспусните тръби, гърнета, резонатори, бленди, катализатори и др.

Алекси, далеч съм от мисълта да влизам в спор с теб. Принципно си прав за премахването на катализатора и подмяната му с резонансно гърне от гледна точка на икономия на средства. Несъм съгласен обаче с това че катализатора трябва да се премахва по принцип защото живота на един двигател особено на БМВ е далеч над 150-170к км. Това значи ли че като надхвърлим 150к трябва колата да стане източник на вредни емисии? Също така относно присадките за гориво. Реномираните производителни на присадки се съобразяват с химичните качества на катализатора и адаптират присадките така че да не вредят на катализатора. Веднага се мотивирам. На Другите ми коли зимата използвам присадки за дизелово гориво от доста време и при нито един технически преглед не е констатирано нарушение в работата на катализатора. Аз лично смятам че ако собственика на автомобила има възможност (и желание) да подмени катализатора с нов след неговото износване то трябва да го направи. Това е лично мое мнение разбира се. 

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
много просто се установява - заставаш зад крайното гърне докато колата ти работи на место и душиш - ако мирише на развалени яйца, значи е заминал. при добре работещия катализатор миризма почти не се усеща 

- noiseless
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i '06
При старата ми кола (Пежо 605) от катализатора миришеше на сяра (развалени яйца) чак в купето. Когато го свалих се усети подобрение във вървенето на автомобила, но не драстично. Сега при тдс-а въпреки, че не миришеше на нищо след махането на катализатора ускорението на колата се подобри значително - по-бързо и плавно.
Така че, според мен няма точна рецепта кога да си махнеш катализатора, но при положение, че повечето коли в БГ са около и над 200к км, то функцията на катализатора отдавна е спряла да бъде такава, каквато е била проектирана.
Според мен махай смело катализатора - няма да навредиш с нищо на колата си, само на екологията
Но и това ще е до време, защото до няколко години ще ни задължат и нас като всички нормални страни да караме само с катализатори
Тогава поне темата "Да махам или не катализатора" ще изчезне от форума

Така че, според мен няма точна рецепта кога да си махнеш катализатора, но при положение, че повечето коли в БГ са около и над 200к км, то функцията на катализатора отдавна е спряла да бъде такава, каквато е била проектирана.
Според мен махай смело катализатора - няма да навредиш с нищо на колата си, само на екологията

Но и това ще е до време, защото до няколко години ще ни задължат и нас като всички нормални страни да караме само с катализатори

Тогава поне темата "Да махам или не катализатора" ще изчезне от форума

- sikar
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60 LCI 530 xd MT
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
принципно съм ЗА подмяната му ,но нов е около 1500-2000 лв
,между другото ако се експлоатира правилно живота му е над 300к

- noiseless
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i '06
Alexi,
Какво значи да се "експлоатира правилно"? Да се кара с читаво гориво или ....
Защото ако е от горивото ние тук, обикновените шофъори в БГ нищо не можем да направим по въпроса
Какво значи да се "експлоатира правилно"? Да се кара с читаво гориво или ....

Защото ако е от горивото ние тук, обикновените шофъори в БГ нищо не можем да направим по въпроса

13 мнения
• Страница 1 от 1