Ремонт на автомобилен радио модул

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW 535I
Мечтае да кара: BMW750IL

Ремонт на автомобилен радио модул

Мнение от Malkiq_69 » 27 Юни 2012, 0:23

Здравейте, търся някой, който да може да ремонтира модулът, който управлява радиото на колата ми. Модулът е Becker BM54, и най-вероятно става въпрос за некачествени фабрични спойки. Ето как изглежда.
От София съм :banghead:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO

Re: Ремонт на автомобилен радио модул

Мнение от Rosendo » 27 Юни 2012, 10:33

БМ54 дава няколко дефекта, така че ще е добре да напишеш какъв му е точно проблема.
При мен не работеха левите говорители и се наложи присаждане на допълнителна 4-канална усилвателна платка и допълнителна 2-канална предусилвателна платка за да мога да изкарам "low"изходи за усилвател. За съжаление майстора ми е от Плевен и не знам дали бих могъл да ти помогна, но искам да те предупредя някой неща, с които аз изпатих докато намеря точния човек.
Най важното е този,който ти прави модула да е правил и друг път БМВ модул и да ти даде гаранция за свършеното, защото работата е деликатна. Платките на БМ54 са двуслойни и докато запоява едно, то се разпоява друго и става една.....
След ремонта се залушай хубаво при запален двигател за шум в колоните, който се засилва с покачването на оборотите на мотора (за да няма този проблем се слагат някакви еднопосочни кондензатори,малко некомпетентно пиша, но все пак съм само клиент, не специалист :oops: ) и задължително добре да се върже "mute" кабела, защото при завъртане на ключа се получава едно досадно пукане в говорителите.
Пиша ти всичко това, защото в началото попаднах на един “майстор“ дето ми обясняваше че не можело да стане като заводско и всичко това било нормално. Действително много малко хора се наемат да ремонтират БМ54, но все пак има.
Поздрави
Последна промяна Rosendo на 27 Юни 2012, 20:03, променена общо 1 път

Потребител
Аватар

Мнение от Malkiq_69 » 27 Юни 2012, 12:50

МЕРСИ Колега но при мен проблема е че нямам никъкав звук идваше после пак го няма и дойде момента в които спря напълно.
Цялата работа е такава че беше ми влезнало вода от някаде и е окислило точно на буксата, и можеби е изгоряно нещо според мен но това трябва да го каже някой които е в час но мерси за инфото колега. :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rosendo » 27 Юни 2012, 14:13

След “ремонта“ на първия ПСЕВДОмайстор, и моята букса беше залята със някаква киселина, с която се е опитвал да зачисти, когато е запоявал захранването на говорителите при буксата.Течността била проводима и направо пушеше като закача модула. Тук направихме следното:
Платката на която е буксата (плоските пинове) е запоена към главната платка посредством една дълга редица от около 40-тина крачета. Със помоща на вакуум помпа и поялник разделихме двете платки една от друга. После по същия метод свалихме буксата, което е много трудоемко и се изискват железни нерви. Като демонтирахме буксата се виждаше тъмно петно от течност между две споики, което както съм написал по-горе е проводимо и дава на късо. Със твърда четка подобна на четка за зъби и някакъв етеров бързоизпарим разтвор за почистване на платки изчистихме и сглобихме по обратният ред.
Има начин при закачен модул в колата и със свален капак да се замери и да се види къде се губи сигнала, дали има захранване и т.н.После със тези очила (като на златарите) може да се види къде е проблема, но както ти казваш трябва да е някой който има познания. Аз ти пиша всичко това, защото съм препатил и ми се иска ако мога да ти спестя някой да ти продава кон за кокошка :mhihi:
Дано да съм бил полезен.
Поздрави

Потребител
Аватар

Мнение от Malkiq_69 » 27 Юни 2012, 19:00

ДА Колега евала за всичко но дали можем да се свържем с човека или да се разберем с него или да го пратя по еконт.
БЛАГОДАРЯ ТИ КОЛЕГА ЗА ПОДРОБНО НАПИСАНОТО :) :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rosendo » 27 Юни 2012, 19:54

Malkiq_69 написа:ДА Колега евала за всичко но дали можем да се свържем с човека или да се разберем с него или да го пратя по еконт.
БЛАГОДАРЯ ТИ КОЛЕГА ЗА ПОДРОБНО НАПИСАНОТО :) :)

Не мисля че е удачно да се праща, защото по време на поправката може да се наложи няколко пъти да се закачи и да се пробва на колата, а и след това ако се наложи някаква гаранционна намеса няма как да се оправи. При всички положения съм сигурен че в София( мисля че си от София) ще намериш човек който да ти свърши работа.
Не ти предлагам варианта да се закачи и пробва на моята кола, защото БМ54 имат няколко поколения, и аз си бях купил един, който работеше, но с него не ми се старираше диска който се поставя зад монитора в купето, иначе чейнджър и радио бяха ОК.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 27 Юни 2012, 21:45

http://dobrikit.net/NCHUSILVATEL-2H40w-p-31.html
копуваш 2бр. от тези НЧУ-та монтираш вътре в радиомодула и всичко заспива. даже звукът е доста по мощен от оригиналните стъпала. моя и на няколко приятели съм го направил по този начин и няма никакви проблеми.
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Malkiq_69 » 28 Юни 2012, 1:08

ами незнам дали е от това но ако си правил такива модоли да се раберем да направиш и моя. :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 29 Юни 2012, 11:23

Ако единствената предпоставка за дефект на модула е навлизането на вода по кабелите в 99% от случаите дефекта е в буксата(конектора) и ще е тъпо да се отваря и ръчка модула а после да се окаже конектора. Ти твоя модул пробва ли го на друга кола, като погледнеш пиновете му личи ли те да са потъмняли(пожълтяли)?
40653

Потребител
Аватар

Мнение от Malkiq_69 » 29 Юни 2012, 19:09

Здравей колега ,имам 2 радио модули които са изгорели по един и същи начин от вода по буксата,едната букса е цялата позеленяла а на другия има дори дупка от вътршната страна.Ако има вариант да ми помогнете за ремонт ще съм много благодарен.Благодаря ви за мненията на всички очаквам помощ от вас :)

НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОЙ ПРАВИ РЕМОНТ НА МОДУЛИ ИЛИ ДА МИ ПОМОГНЕ ДА НАПРАВИМ ЕДИН ОТ ДВАТА

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 03 Юли 2012, 1:06

Добре аз пак да питам пробва ли модула на друга кола (не този който е с дупка в конектора), как разбра че той е изгорял. Като начало трябва да смениш кабела с буксата с нов (втора употреба). След това отвори модулите почисти ги със спирт и качи снимките тук. Най-малкото ще ти кажа дали стават за ремонт или не. Няма да е зле да дедеш и някаква история на "заболяването" например: ту работеше ту не работеше "еди кое си", после напълно спря. Свалих го, видях , че се е намокрил конектора и т.н. ... , свожих нов и тои работи/неработи и т.н...
40653

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 10 Юни 2016, 0:02

Попаднах на едно видео в youtube и към него на един документ (.pdf) с доста подробна информация за смяната на крайни стъпала на BM54 модула. На испански е, ама му се разбира. Пускам го тук, защото човекът сам си е правил платката с TDA7375, а ми хареса идеята на NAPSTERS, че има всякакви готови комплекти - кит с платка за всякакви усилватели. Почти не съм им обръщал внимание по магазините, нямаше и да се сетя за тях. Но готовите платки спестяват доста труд, а са и доволно евтини (понякога почти на цената на самия чип).

https://www.youtube.com/watch?v=I_nnnH4z8Xo
http://www.bmwcarx.com/web/DocumentosBM ... _Manol.pdf

p.s. Голяма тъпотия ми се видя това, как фабрично са решили крайните стъпала в БМ54. Явно от голям зор да са сложни за ремонт и хората да си купуват нови модули.

NAPSTERS написа:http://dobrikit.net/NCHUSILVATEL-2H40w-p-31.html
копуваш 2бр. от тези НЧУ-та монтираш вътре в радиомодула и всичко заспива. даже звукът е доста по мощен от оригиналните стъпала. моя и на няколко приятели съм го направил по този начин и няма никакви проблеми.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

Потребител
Аватар
Кара: 525 D

Мнение от Mitoveca » 12 Юни 2016, 12:34

това с усилватели и предусилватели е пълна глупост, проблема на модула е друг и се решава със 100-200лв прави ги един човек в бг но може би ще се сметне за реклара ако го сложа тук. Пишете лс които се интересува.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 12 Юни 2016, 23:03

Ами не знам, този дето показва на видеото изглежда това му е бил проблемът - крайните стъпала, които не можеш да ги смениш, защото умниците са ги заляли на платката (и сигурно кофти се охлаждат заради това и дефектират). А може да дефектират и от чисто механични причини като усукване на платката - което го няма когато стъпалото е изработено като самостоятелен чип. Като казваш "проблемът е друг" -- да кажем, че този със стъпалата е някакъв от по-по-масовите проблеми. От 300 части може да има 300 различни проблема и никога не се пристъпва към ремонт, преди да се измери кое точно не работи.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

Потребител
Аватар
Кара: 525 D

Мнение от Mitoveca » 16 Юни 2016, 13:43

Има някакви памети които имат определен брой цикъли и с времето се скапва, оттам се губят канали, чува се неприятен шум при увеличаване и т.н.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Назад към E39