Проблем с антена Е39 комби - УСПЕШНО РЕШЕН
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Проблем с антена Е39 комби - УСПЕШНО РЕШЕН
Здравейте колеги. Мъчи ме тук един въпрос с антените на колата. По-точно, правих тест с INPA на антените на радиото и гледам, че от възможни 15 единици, при мен стои на 5-6, макс. 7. А пък съм в града, не някъде на полето и си мисля, че не би трябвало да е така. Отделно, често губя станции и хващам слаб сигнал, когато пътувам. Зарових се в проблема вчера и с тест за грешките на радиото гледам, че има една свързана със "захранването" на антената. След още ровичкане, установих, че работи само антената на страничното ляво задно стъкло, а тази на задното отваряемо, не. Според WDS-a именно тя обаче е свързана с FM честота на приемане и най-вероятно оттам идват и моите проблеми с това пусто радио. За тази антена отговаря един малък усилвател, който се намира по средата на задния джам зад една кора и се чудя сега, в него ли е проблема. И какво значи това, error power supply for antenna, което ми рапортува INPA. В този усилвател влизат две жици, едната е антенен кабел и по-скоро излиза и отива към големия усилвател в задна лява колонка, а другото е входът от самата антена. Има и една осмица гайка, с която е завито това нещо за купето и на нея има някакви кабели, тях не ги знам за къде са и откъде идват. Мисля, че са някаква маса. Ако проблема е в този усилвател, лесно ще го сменя. Какво друго може да значи тази грешка в INPA? Пак според WDS-a не виждам да влиза някакво захранване в този усилвател.
Последна промяна Elesar74 на 09 Мар 2016, 15:11, променена общо 1 път
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Re: Проблем с антена Е39 комби
Антената на малкия ляв прозорец е за ключа. Масата дето си я видял с обувките мисля е за нагревателите, а захранването идва по антения кабел. До клокото си спомням от моето комби преди време наистина нямаше някакакъв отделен захранващ кабел до този усилвател. Но пък над него се пада пръскалката за задното стъкло и при мен се беше опекло уплътнението им и като валеше по-стабилно от там си капеше вода и то точно върху усилвателя. До като го открия че от там тече голямо разглобяване и смени на уплътнения падна, но това е за друга тема. Та много е вероятно и във въпросния усилвател да е проблема.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Значи ако няма power до FM усилвателя значи да няма и в големия усилвател. Ама там има, иначе нито радиото ще работи, нито отключването/заключването на колата. Остава антенния кабел да е повреден или FM усилвателя. Ще прозвъня антенния кабел, ако е наред, проблема остава да е в усилвателя. Гледах в един форум, мажат конекторите с някакъв препарат, имам тук един контактен спрей, да взема и това да пробвам освен.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- gentata
- старши ентусиаст
-
- Кара: седнал
- Детайли за колата: Правиланта 39-ка
Ако се захранва през антенния кабел, когато ти е вкл. радиото трябва да има някакво постоянно напрежение м/у масата (оплетката) и средното жило на кабела от страната на усилвателя.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Прозвъних кабела от големия усилвател до малкия, всичко е ОК. Измерих напрежението както казваш, има някакво странно напрежение от 10.72 v. толкова ли трябва да е, не знам. Мерих също напрежението на кафявата букса на големия усилвател, беше 11,27 v., може би защото вчера слушах доста музика на паркинга и колата не беше карана от няколко дни. Преди да замеря това от 10.72, направих едно кръгче в града и следих с лаптопа силата на сигнала на различните радиостанции. Почти никаква промяна в различни точки на градa. Като откача антенния кабел от малкия усилвател, радиото спира да свири или се чува много слабо. Което според мен значи, че усилвателя работи. Като откача и малката черна букса, която отива директно до антената на стъклото, радиото спира също. Откъде се генерира тази грешка е най-чудното в цялата работа.
P.S. Днес пробвах радиата и на други две коли, Е46 318i седан и Е46 330D комби. На седана същата станция се хващаше с 12-13 единици, докато на моята беше 6-7. После тествах комбито, при него показанията бяха като моите. Усъмних се и пуснах тест за грешки в радиото и хоп, същата като при мен: error power supply antenna.
P.S. Днес пробвах радиата и на други две коли, Е46 318i седан и Е46 330D комби. На седана същата станция се хващаше с 12-13 единици, докато на моята беше 6-7. После тествах комбито, при него показанията бяха като моите. Усъмних се и пуснах тест за грешки в радиото и хоп, същата като при мен: error power supply antenna.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Колеги, някой може ли да ми каже къде мога да видя напреженията на различните модули в колата, търсих във WDS-a не можах да намеря нищо такова. Интересува ме след като влизат в този амп 12 v. дали същото излиза и към FM усилвателя на задния джам?
Ето една картинка за какво говоря
На този изход сутрина замерих 10,45 v. според мен не е нормално, трябва да са 12 и именно това, че не са, генерира въпросната грешка в INPA. Захранването на антената на задния джам е недостатъчно с тия 10,45 v. съответно и тя не работи с пълния си капацитет. Това са моите разсъждения, в комбинация с това, което и gentata каза. Не мога обаче да намеря официална информация за това. Ето тук има друга картинка на подобен усилвател, "разсъблечен"
с тези указания:
Connector X1143 pin 3 sends the demodulated baseband signal from the key fob to the GM5 module, pin 1 is +12 from Fuse #49 (red/violet wire).
Connector X424 supplies the AM/FM portion of the FZV antenna amp with +12V from Fuse #7
Connector X01021 Connects to the radio head unit for AM/FM reception
Connector X01022 Connects to the radio head unit for AM/FM reception (Diversity)
Connector X01023 Connects to the conductive lines on the rear window glass (the actual antenna)
Ето една картинка за какво говоря
На този изход сутрина замерих 10,45 v. според мен не е нормално, трябва да са 12 и именно това, че не са, генерира въпросната грешка в INPA. Захранването на антената на задния джам е недостатъчно с тия 10,45 v. съответно и тя не работи с пълния си капацитет. Това са моите разсъждения, в комбинация с това, което и gentata каза. Не мога обаче да намеря официална информация за това. Ето тук има друга картинка на подобен усилвател, "разсъблечен"
с тези указания:
Connector X1143 pin 3 sends the demodulated baseband signal from the key fob to the GM5 module, pin 1 is +12 from Fuse #49 (red/violet wire).
Connector X424 supplies the AM/FM portion of the FZV antenna amp with +12V from Fuse #7
Connector X01021 Connects to the radio head unit for AM/FM reception
Connector X01022 Connects to the radio head unit for AM/FM reception (Diversity)
Connector X01023 Connects to the conductive lines on the rear window glass (the actual antenna)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Re: Проблем с антена Е39 комби - УСПЕШНО РЕШЕН
Проблема е решен със смяна на големия антенен усилвател. Грешката изчезна.
7 мнения
• Страница 1 от 1