Проблем с нивомата

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Проблем с нивомата

Мнение от JORO_86 » 14 Фев 2015, 19:29

Здравейте, от няколко дена имам проблем с нивомата. Колата е Е39 525 д комби 2002г. Появи се съобщение в превод от англииски - системата за автоматично нивелиране не е включена. Като отключех колата компресора се включваше за около 5 секунди и спираше без колата да е напомпена. Съответно отидох на диагностика само сервиз на Бош хванах отворен, системата не можа да се свърже към нивомата. Диагностика закачи едно Делфи и намери грешка /десен датчик/ , не бе уточнено преден или заден. Диагностика направи нещо като проверка и пусна системата от ръчен режим, колата се напомпи от двете страни и си тръгнах с уговорката да сменя датчика /евентуално задния щото предния бил само за ксенона/. Вчера взех един нов датчик Мейле, по каталог излизаше че предния датчик е един и същ със задните. Днес влезнах в канала и я разхвърлях - откачих акумулатора за повече от половин час, смених заден десен датчик с новия, закачих акумулатора и нищо системата не реагира. След това реших да взема датчика отпред и да го сложа отзад, а отпред да сложа новия дето купих. Тогава видях че предния му е счупен лостовия механизъм и явно оттам е дало тази грешка /датчик дясно/ а и последно време много ми просветкаха отсрещни коли. Та сега съм отзад със старите датчици, отпред с новия. Колата пак не реагира не се включва компресора въобще а колата е доста клекнала, вчера по магистралата съм закачил чак гърнето. Отзад всичко съм отворил - няма видими проблеми с маркучите, няма спукани възглавници, компресора го дадох на късо с релето и работи, клапаните отварят и това е. В понеделник съм уговорил диагностика с Бмв Скенер дали ще хване нещо? Къде се намира контролния модул за нивомата? Има ли някъде реле или бушон за този модул? По прочетох доста теми ама не намерих подобен проблем. За момента не съм намерил някой с Инпа около мен /Плевен/ . Няма други проблеми, всичко бе наред до преди 3-4 дена. Някой с подобен проблем?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 530d

Re: Проблем с нивомата

Мнение от Стоян 1982 » 16 Фев 2015, 7:07

колега погледни бушона отзаде в багажника,30ампера е

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JORO_86 » 16 Фев 2015, 20:35

Днес след диагностика с БМВ скенер даде заден десен датчик, размених ляв с десен и грешката пак излизаше, но нивомата вече реагира, помпи според мен нормално, пробвах да понатоваря, да се кача на бордюр и нивомата реагираше. До преди да разменя местата на датчиците на програма Делфи двата датчика не даваха никакъв сигнал като волтаж 00.00 , днес след смяна на местата им датчик в ляво си даде около 2 волта като се сменяше при промяна на нивото на колата. От дясно волтажа бе 00.00 . Това ме кара да мисля че има проблем с някой кабел от дясната страна, ама нямах време за прозвъняване. Грешката се появява веднага след триене, надписа на таблото стои, но нивомата за момента се влючва. Утре ще я видя какво ще и хрумне.
Въпрос към знаещите - имали разлика между ляв и десен датчик, моите бяха с различни номера?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 17 Фев 2015, 1:33

Не мога да помогна колега, но ако може да споделиш крайния резултат ще е добре за всички, които са с нивомат и имат проблеми в бъдеще :)

Поздрави :)
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е39 530D

Мнение от wesley » 29 Дек 2015, 15:04

Колега аз имам същия проблим десният датчик не реагира остановил ли си съде е проблема със самонивелацията?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Потребител
Аватар
Кара: Е39 530D

Мнение от wesley » 31 Дек 2015, 15:51

Привет, някой да знае къде отиват кабелите от сензорите за нивото? Имам същия проблем като на колегата ппи 530д комби2000г.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Назад към E39