Колеги имам нужда от помощ - 530DA тресе на празен ход

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Колеги имам нужда от помощ - 530DA тресе на празен ход

Мнение от Pavlinius » 25 Дек 2014, 20:33

Здравейте колеги. От днес колата почна много да тресе на празен ход. Тресенето може да се усети и в движение, но по-малко. Няма значение дали двигателя е топъл или студен. Закачих я на INPA-а, която даде следните стойности на дюзите:

Изображение

До вчера нямах особени проблеми. Случвало се е да усещам леки вибрации на празен ход, но нищо кой знае какво. Вчера пътувах София-Бургас и ми даде доста добър разход колата и днес покарах малко и почна да тресе доста :(.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Колеги имам нужда от помощ - 530DA тресе на празен ход

Мнение от Ivo_Borisov » 25 Дек 2014, 21:18

Втората дюза ти е много извън нормите. Направи тест с колбите и сменяй или ремонтирай колега, че ще си отвориш беля с нея!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 02

Мнение от Mamar4o » 27 Дек 2014, 0:49

Колега рециклирай или си купи 2ра употреба и задължително ги закарай да ти ги тестват,защото ще стопиш някое бутало :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Pavlinius » 30 Яну 2015, 22:22

Колеги след последно като писах закарах разбира се колата в сервиз и според майсторите те са свалили и 6-те дюзи, като 2 от тях са счупили докато са ги вадели, а от 4-те извадени 3-те са били за ремонт. 2-те, които са счупили са заменили с 2 дюзи втора ръка, които били тествали и са добре, а другите 3 са ремонтирани. Всичко ми излезе доста пари, но се очакваше да имам 6 перфектно работещи дюзи, тествани на стенд. Днес , една седмица след ремонта, двигателя започна да вибрира точно по същия начин като преди ремонта, тоест все едно някой цилиндър не работи. Закачих я днес на INPA-та, която показа следното :

Изображение

На мен това не ми изглеждат като поправени дюзи, но преди да си вадя заключения се чудя дали е възможно нещо в колата да разваля дюзите ? Друго, което се чудя е дали ако една дюза е много зле (както е 2-ра от снимката) тя да повлияе на показанията на останалите ? Странно ми се струва и е, че колата вървеше добре точно до момента, в който всякаш изгуби цилиндър и се получиха зверски вибрации. Но абсолютно същото ми се случи и преди ремонта, пак изведнъж се появиха вибрациите. Та в крайна сметка се чудя какво да я правя колата. За съжаление най-простото решение да се върна при майсторите за момента не е опция, защото те са в Бургас, а колата вече е в София :( .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 31 Яну 2015, 11:12

Pavlinius написа:Колеги след последно като писах закарах разбира се колата в сервиз и според майсторите те са свалили и 6-те дюзи, като 2 от тях са счупили докато са ги вадели, а от 4-те извадени 3-те са били за ремонт. 2-те, които са счупили са заменили с 2 дюзи втора ръка, които били тествали и са добре, а другите 3 са ремонтирани. Всичко ми излезе доста пари, но се очакваше да имам 6 перфектно работещи дюзи, тествани на стенд. Днес , една седмица след ремонта, двигателя започна да вибрира точно по същия начин като преди ремонта, тоест все едно някой цилиндър не работи. Закачих я днес на INPA-та, която показа следното :

Изображение

На мен това не ми изглеждат като поправени дюзи, но преди да си вадя заключения се чудя дали е възможно нещо в колата да разваля дюзите ? Друго, което се чудя е дали ако една дюза е много зле (както е 2-ра от снимката) тя да повлияе на показанията на останалите ? Странно ми се струва и е, че колата вървеше добре точно до момента, в който всякаш изгуби цилиндър и се получиха зверски вибрации. Но абсолютно същото ми се случи и преди ремонта, пак изведнъж се появиха вибрациите. Та в крайна сметка се чудя какво да я правя колата. За съжаление най-простото решение да се върна при майсторите за момента не е опция, защото те са в Бургас, а колата вече е в София :( .

Колега, на заменените дюзи въведени ли са съответните коефициенти на корекция? Същото се отнася и за рециклираните три- на едни места ги запазват, на други дават нови, освен ако просто не са ги топнали за малко в ултразвукова вана, за съжаление доста масова практика. ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Pavlinius » 31 Яну 2015, 23:21

Не знам дали са въведени коефициенти. Възможно ли е двигателя да разваля дюзите ?
Изображение

Назад към E39