Проблем 530D

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 530DA

Проблем 530D

Мнение от s.evtimow » 26 Окт 2014, 19:52

Здравейте колеги.От скоро съм собственик на 530D автомат 2001 facelift и всичко до момента беше приказка преди да се установят следните проблеми.Закарах колата в гаража на един приятел за смяна термостати и защото педала на спирачките при натискане потъва но не винаги. Започнахме да сваляме корите по мотора и да оглеждаме за повреди по вакума на сервото.Разбрахме че при натискане педала на спирачката фучи някъде около сервото може дори и да е то.Но в процеса на разоборудване отворих капачката за маслото и там имаше конденз.Моят приятел каза че това е нормално защото вече е по-студено и колата я карам на къси разстояния което е факт.Но проблема със сервото и термостатите избледня в мига в които дигнах щеката за масло а тя едно че беше 2.5/3см над максимума но и маслото в мотора беше пресечено.Странното е че в казана за антифриз няма масло и незабелязах видимо понижение на нивото му(в норма). По колата в движение нямаше никакви проблеми всичко по таблото беше нормално освен температурата която стоеше на чертата след синьото затова купих термостати естествено и парното не беше силно но имаше.Колата не ми е влизала в червено винаги когато е загрявала се е включвала перката.
Какво може да е станало за да доведе до пресичане на маслото в мотора?Сервото ако е сдало багажа варианти за ремонт има ли?Също така имам питане относно майсторите във Варна някои които наистина разбира от този тип двигатели.
Благодаря предварително и се извинявам ако съм нарушил правилата в форума.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Re: Проблем 530D

Мнение от Retrofit » 26 Окт 2014, 22:15

Водата в маслото може да е влезнала през сервото за спирачките.
Самото серво е в ниша под филтъра за купето, тази ниша има отвори за отичане на вода, когато те се запушат, в проливен дъжд или снеговалеж се събира вода и сервото се наводнява, оттам водата се засмуква от вакум помпата и влиза право в двигателя.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 26 Окт 2014, 22:24

.... а и при този прецакан термостат колата не успява да изпари кондензираната вода от маслото. Оправи термостата, покарай я да загрее хубаво и после пак гледайте за "боза" по щеката. Двигателя равномерно ли работи? Пали ли нормално студен или първоначално е на по-малко цилиндри?

Потребител
Аватар

Мнение от s.evtimow » 26 Окт 2014, 23:03

Колата пали от четвърт.Няма да реди цилиндри няма нищо.Просто маслото е боза и с повишено ниво както казах по горе и то доста повишено.Казаха ми че може да има повреда в масления охладител там им било слабо място и от там взимали вода но на мен неми липсва антифриз.... :dunno: А ако оставя да работи двигателя с това масло няма ли да стане още по-голям проблем и да затегне мотора?А колкото до сервото при него ми се стори че като натискам педала не толкова да се чува съскане колкото като засмукване(все едно смучеш със спринцовка)

Потребител
Аватар

Мнение от s.evtimow » 26 Окт 2014, 23:18

Retrofit написа:Водата в маслото може да е влезнала през сервото за спирачките.
Самото серво е в ниша под филтъра за купето, тази ниша има отвори за отичане на вода, когато те се запушат, в проливен дъжд или снеговалеж се събира вода и сервото се наводнява, оттам водата се засмуква от вакум помпата и влиза право в двигателя.

Като махнах филтъра под него в нишата имаше малко вода наистина но не съм пипал сервото да вида дали е пълно с вода разгледах подобни теми с проблем с сервото и видях че колегите източвали водата със спринцовки.Ще видя дали и по маркуча към вакум помпата има вода ако има значи е ясна работата и да не разбутвам масления охладител напразно.Благодаря за инфото колеги!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 27 Окт 2014, 17:41

Вода не трябва да се задържа там, спринцовка не ти трябва, просто бръкни с нещо да отпушиш отворите и ще изтече водата. Вода в маркуча за вакума едва ли ще има, понеже е засмукана в двигателя.

Потребител
Аватар

Мнение от dobriastz » 27 Окт 2014, 20:58

Задължително сменяш маслото.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 M52B20 TU
Мечтае да кара: Е39 M5

Мнение от Zlatiyan_Genchev » 28 Окт 2014, 13:09

Аз също имам подобен проблем на 520 I TU , като вали проливен дъжд и колата е стояла на място,като се кача и натисна спирачката се чува точно като на колегата засмукване и леко бълбукане.При дълго време валеж спирачката в началото като се запали колата е твърда и иска натискане 1-2 пъти като помпене, за да омекне и да хване както трябва.Откъде може да влиза вода в спирачната система?Засмукването се чува точно зад педала на спирачката?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 28 Окт 2014, 14:38

Влиза от филтъра на климатика, под който са запушени дренажните отвори. Огледай в левият долен край на филтърната кутия, има една крива тръбичка, тя е за оттичане на водата от кутията на самият филтър. Махаш кутията на филтъра. В горния край левия калник ще видиш друг отвор, такъв един елипсовиден, той е за оттичане на водата от предното стъкло. В него влиза и част от филтърната кутия. Той доста често е запушен от боклуци. Почисти ги тези дупки да си спокоен.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Назад към E39