Ремонт на ТВ модул и радио модул БМ-24

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 02

Ремонт на ТВ модул и радио модул БМ-24

Мнение от Mamar4o » 31 Авг 2014, 14:35

Здравейте колеги ! След като ми писна постоянно да ми прекъсва музиката,вчера свалих радио модула и днес си го занесох в работата.Обаче не знам кой радио модул е това. Изображение Това е от горе
Изображение а това е платката от долу.
Изображение Ето пак снимка вече от горе само,че модула е разглобен.Спойките по средата въобще не ми харесаха.Всичките бяха напукани,надигнати.Лошото беше,че като ги презапоя от едната страна на платката,се пукаха от другата и се наложи да импровизирам.С помпа за тинол ги изчистих напълно и ги презапоих наново,след това сложих защитен лак за спойки,който ги предпазва от напукване,влага и окисление. Изображение Ето така изглеждат презапоените и лакираните спойки под УВ светлина.За съжаление нямах много време да снимам,защото имах достатъчно друга работа.Лакираните спойки трябва да се презапоят (тези посредата и двете от дясно на снимката които са в синьо) и от двете страни.За тези по средата обясних.Също така един резистор не ми хареса,за щастие беше 3к ома и имах същия и си го смених.След това видях,че буксата в която влиза лентовия кабел от долната страна е пукната и самия кабел се вади с лекота и я фиксирах с 2 капки УВ лепило и буксата заспа ! Сложих го на колата,напръсках всички букси с WD-40,вързах кабелите на две места със свински опашки и вече 2часа се возя и музиката си ми свири отлично,иначе прекъсваше през 5минути спира и като ударя 2-3 песници на душамето тръгваше :mhihi: Това е от мен,съжалявам за малкия снимков материял,наистина нямах време да снимам.И все пак ще съм много благодарен ако някой ми каже кой е този Радио Модул ??? :bchug: :bchug: :bchug:
Последна промяна Mamar4o на 02 Сеп 2014, 0:51, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Re: Кой радио модул е това ? РЕМОНТИРАН

Мнение от boris » 31 Авг 2014, 14:53

На първо време, това не е радио модул,а ТВ :mhihi:
Връзките не се пръскат с ВД-40, а с нещо точно обратното, обезмаслител, контактен спрей и т.н.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mamar4o » 31 Авг 2014, 14:56

Интересно,аз друго нямам отзад само това и едно малко на което пише Phillips и като извадя буксите и музиката ми спира :roll: Пишеше нещо Becker,ама вече сложих корите и не ми се занимава да го отварям пак ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mamar4o » 31 Авг 2014, 16:52

Изображение
Изображение
Изображение
Това е всичко което имам в багажника,от долу мие е резервната гума.Не разбирам много какви модули има тази кола,но това Phillips не е ли тв тунера ?

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 31 Авг 2014, 17:13

Колегата Борис е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО прав,това ти е видео модула и той отговаря за картината,от там звука излиза само моно! Проблема ти е в левия отсег и е бм24 или 54 разликата е в годините. НО щом се е "оправило" карай и не ги рови много.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mamar4o » 31 Авг 2014, 17:53

Със сигурност е БМ-24 колата е 2000г в края.Къде да го търся този модул от ляво дето са корите до навигацията ли ?

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 31 Авг 2014, 17:55

Точно така. Не се ли вижда?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mamar4o » 31 Авг 2014, 18:05

Не за жалост.... ей сега пак отивам до гаража ще я разглобя цялата отзад ако трябва.... и аз много се зачудих ремонтирал съм доста бм-24,с бм-54 не съм се захващал трябва да си взема някое опитно "зайче" и си помислих,че има и друг модел :mhihi: :mhihi: :mhihi: Колко съм зле отивам до гаража и ще пиша какво е станало,защото петъка ще пътувам до Русе и веднъж ми се случи до Луковит си имах музика,след това си говорех сам 200 километра :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 31 Авг 2014, 19:00

В ляво до резервната гума има един пластмасов капак, там е радиомодула при комбитата. В левия отсег на багажника при чейнджъра е усилвателя и навигационния комп. То разположението май зависи от конфигурацията на мултимедията :dunno: за комбито специално. При някои радиомодула е до ТВ модула, при други се намира до резервната гума. Ето една тема за демонтажа на БМ54.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mamar4o » 01 Сеп 2014, 0:05

Намерих го свален е.БМ-24 лесна работа ! Утре 5-10 минути игра с поялника,ако началниците не са покрай мен ще кача повечко снимки :bchug:
EDIT:Току що отворих модула,на доста мои приятели им ги оправих,но такова нещо не бях виждал.С просто око видях супер много студени и окислени спойки.Утре ако мога ще кача подробно снимки как става цялата процедура и ще ги намажа със защитен лак и проблема ще е решен ЗАВИНАГИ !

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mamar4o » 02 Сеп 2014, 0:42

Ето да ви покажа днес какви ги свърших
Изображение Ето къде била гадта мръсна.... Буксата се дърпа нагоре и след това леко към вас.Може да си помагате с права отверка.Мен честно казано ме затрудни за първи път срещам такъв тип букса.
Изображение
Вкъщи си го разглобих предварително,развиват се всички възможни винтчета с торкс за да се освободи платката.
Изображение
Ето я платката почистена с изопропанол и антистатична кърпичка ( имаше много окисления),някой колега беше споделил,че е преспойл лявата и двете по средата,но при мен тези от дясно оградените бяха много зле.Оградените спойки бяха доста напукани.Само това съм пипал общо взето,имаше някои дребни,които ми се струваха напукани,но това са си всмукнатини които не са проблемни.
Изображение
Ето така изглеждат спойките след корекция,използвал съм оловен припой и съм ги споил на 300градуса.След това нанесох защитен лак,но нямах възможност да снимам,защото батерията ми се предаде :mhihi: :mhihi: :mhihi: И един съвет спойките не са протекли достатъчно добре от долу,задръжте малко с поялника и добавяйте тинол постепенно,за да протече хубаво от долу и да дават по-хубав контакт.
Изображение

Да си споделя мнението платката на тв модула ме впечатли доста,наистина майсторско изпълнение на баварските инженери! Не съм се занимавал много с СМД монтаж,но в случая не са пестили време и средства както с проектирането така и с изработката.Цялата платка беше лакирана с лак,който едва свалих с поялника на 310 градуса.Също така го показах на шефката на контролите и тя беше силно впечатлена от изработката.Радио модула също е издържал 14 години и от време на време си работеше,но там е можело и повече да се постараят баварците,най-малкото да са му измислили някакво уплътнение,но явно не са предвидили,че могат да дават проблеми по нашата републиканска пътна мрежа където дупките ни никнат като гъби :mhihi: Това е от мен,ако някой има нужда от помощ с модул БМ-24 да пише :bchug: :bchug: :bchug:

Назад към E39