Какви червени течности има в Е39?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Re: Какви червени течности има в Е39?

Мнение от omegaart » 25 Апр 2014, 13:10

turbo написа:
Bavarcho написа:Скоростите имат охлаждане на маслото, две тръби отиват напред и има нещо като радиатор между климатичния и водния радиатори. Аз съм имал случай с 39-ка (528 автоматик) на която й течеше масло от скоростите точно от там отпред, при което колата не тръгваше сама. Свалих въпросното "радиаторче" и го дадох на приятел да го завари след което нямаше проблем, доляхме масло и колата се изтрелваше сама.

И все пак толкова ли е трудно да се вдигне колата, да се свали кората, и да се види от къде е теча..

При 540iA охлаждането на маслото на скоростите е "водно" (антифризно :mhihi: ). Кутията е ZF 5HP-24, а правилното масло за нея е LT71141, а то пък не е червено... Колегата казва, че антифризът му е синьо-зелен, а не розов, което оставя единствения вариант течът да е хидравлично масло от пауър стиъринга (хидравликата на волана).
http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DJ61&mospid=47561&btnr=32_0927&hg=32&fg=20 - тук има показани разни маркучи по тая тема.

Я пак помисли ...

тогава погледни тази картинка - > http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=17&fg=05
и ми кажи кво е това тогава.

Отделно , маслото за скоростна кутия Е ЧЕРВЕНО и става черно след като се повърти малко :Р

т.е. маслото може и да жълтее + има и червено

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Мнение от anttonev » 25 Апр 2014, 13:50

Я Пресли да каже какво масло е сипано. :angel:

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 25 Апр 2014, 18:27

turbo написа:
При 540iA охлаждането на маслото на скоростите е "водно" (антифризно :mhihi: ). Кутията е ZF 5HP-24, а правилното масло за нея е LT71141, а то пък не е червено... Колегата казва, че антифризът му е синьо-зелен, а не розов, което оставя единствения вариант течът да е хидравлично масло от пауър стиъринга (хидравликата на волана).
http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DJ61&mospid=47561&btnr=32_0927&hg=32&fg=20 - тук има показани разни маркучи по тая тема.

Е такова охлаждане с антифриз на скоростна кутия не съм срещал до сега. Но съм свалял две кутии 5HP24 (540 и 735) и двете имаха маслено охлаждане с радиатор отпред между климатичния и водния радиатори (където се намира и "радиатора" за хидравликата) Като съм ги свалял не съм забелязал да тече антифриз/вода.
Колегата е написал "червено кафеникав цвят" а маслото дето съм точил от тия двете упоменати 5HP24 е било точно с такъв цвят :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 26 Апр 2014, 12:12

Явно има промяна след 09/1998 г. в идеята с охлаждането на автоматична скоростна кутия (номер 1):
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=17&fg=05

А иначе защо решихте, че LT71141 e червено идея си нямам. :dunno:
Тук направо са си дадени кое какво е и за какво е (голяма работа е това Интернетът):

Изображение

Според мен на снимката са червено, жълто-кавяво (ако искате оранжево да го кажем , но 100% не е червено) и жълто масло.
Съвсем отделен е въпросът каква гняс става маслото, когато се повърти в "чисто новите" автоматици, които се карат в колите втора ръка на по 140-150 хил. км :!: в БГ.
Също е съвсем отделен въпросът, че има масла, които покриват характеристиките на тези, които са посочени на картинката по-горе и може да имат всякакъв цвят, но говорим какво трябва да бъде. А и всеки може някога, някъде (в Италиянски гараж или в БГ гараж) да е налял, каквото му е дошло на акъла. :mhihi:
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 26 Апр 2014, 19:57

Ти му пишеш оно рупа ли рупа..
Я пак помисли по тези тръби дето отиват до водния радиатор вода ли тече или масло? Аз ще ти кажа - масло е, просто във водния радиатор е "интегриран" и "радиатор" за маслото на скоростната кутия. При М51 (ТДС) в Е34 нещата са също на този принцип. Няма такава автоматична скоростна кутия със "водно охлаждане"
И по въпроса за цвета - аз съм сигурен че на Е39 от магазина с такива скорости и такова масло точно след 10 хиляди да ги отвориш маслото ще е червено кафеникаво на цвят. Който цвят се получава от фрикционните дискове дето са вътре в скоростите.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 26 Апр 2014, 22:18

Доообре. :winky:
Ама номер едно не е интегриран никъде, но както и да е, който си ги разбира нещата си ги разбира. :mhihi:
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 27 Апр 2014, 8:43

anttonev написа:Я Пресли да каже какво масло е сипано. :angel:

Маслото в кутията ти е LT71141 сигурен съм ,защото аз съм го наливал :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Мнение от boris » 27 Апр 2014, 13:33

Абе не знам кой какво рупа, ама поне е хубаво като спорите, да гледате и опонента какво ви показва. :mhihi:
До 09/98г. маслото на автомата се охлажда от въздуха посредством радиатор, а след 09/98 се охлажда от антифриза посредством топлообменик.
Изображение

Пантерчо
Аватар

Мнение от Bavarcho » 27 Апр 2014, 17:42

boris_k написа:Абе не знам кой какво рупа, ама поне е хубаво като спорите, да гледате и опонента какво ви показва. :mhihi:
До 09/98г. маслото на автомата се охлажда от въздуха посредством радиатор, а след 09/98 се охлажда от антифриза посредством топлообменик.

Май аз не се изразих правилно. Както и колегата го написа малко по друг начин, та за това спора тръгна така.
Същинския спор беше има ли масло от скоростите което по тръби да стигне до маската отппред :?: Ти си по-знаеш дай кратък отговор. Понеже колегата написа "теча може да е само от хидравликата, понеже скоростите са доста назад" (оставяме спора с цвета) Нещото което исках да кажа аз е че маслото в скоростите се охлажда, поради което има тръби отпред до маската и вече дали ще е с радиатор или топлообменник не е толкова важно. И съответно отпред може да тече масло от скоростите.

А за това по какъв вид се охлажда маслото в скоростите си напълно прав в това което си написал. (както и аз съм спомен нагоре, че при ТДС примерно също е така с топлообменник "във" водния радиатор)
Изображение

Предишна

Назад към E39