Възможно ли е при дефектен термостат понякога да не отваря?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
Възможно ли е при дефектен термостат понякога да не отваря?
Здравейте колеги,
имам един дразнещ проблем и съм се насочил към термостата. Преди 5-6 дена смених радиатора с чисто нов, че моя за нищо не ставаше (тръбичката вътре се пръсна и цялата течност замина..). Смених го, карах два-три дена и темп варираше между 88 и 90 (при по-агресивно каране) и после обратно до 88. До тук нищо, но вчера излизам вечерта и пускам скритото меню (винаги я наблюдавам, нещо като навик ми стана
) и гледам стига 88-89-90-91 и така като секундарника на часовник се качваха градусите до 103 я оставих и загасих. Реших да сменя днеска водна помпа и термостат, но никакви проблеми цял ден - под 88 и над 90 градуса не качва.
Въпроса ми е да предприема ли смяна (аз така или иначе съм купил водната помпа и термостата), но днеска никакви проблеми и отложих смяната..
Системата е пълна с антифриз и вода (70 към 30).
Чуденката ми е дали са я обезвъздушили както трябва и е направило възглавница вътре (въпреки, че ме увериха, че е обезвъдушена след като дигна до 103 отворих капачката и видях, че течността е намаляла и долях 500мл антифриз и 200мл вода). И след това никакви проблеми, течността не е мръднала след днеска (75км градско) и градуси над 90 не качва. Парното си е както трябва, не пуши бяло отзад..
Казанчето не тече..
edit : слагах картон отдолу вечерта, няма течове

имам един дразнещ проблем и съм се насочил към термостата. Преди 5-6 дена смених радиатора с чисто нов, че моя за нищо не ставаше (тръбичката вътре се пръсна и цялата течност замина..). Смених го, карах два-три дена и темп варираше между 88 и 90 (при по-агресивно каране) и после обратно до 88. До тук нищо, но вчера излизам вечерта и пускам скритото меню (винаги я наблюдавам, нещо като навик ми стана

Въпроса ми е да предприема ли смяна (аз така или иначе съм купил водната помпа и термостата), но днеска никакви проблеми и отложих смяната..
Системата е пълна с антифриз и вода (70 към 30).
Чуденката ми е дали са я обезвъздушили както трябва и е направило възглавница вътре (въпреки, че ме увериха, че е обезвъдушена след като дигна до 103 отворих капачката и видях, че течността е намаляла и долях 500мл антифриз и 200мл вода). И след това никакви проблеми, течността не е мръднала след днеска (75км градско) и градуси над 90 не качва. Парното си е както трябва, не пуши бяло отзад..

edit : слагах картон отдолу вечерта, няма течове

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- Lawmaker
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520i '96
- Мечтае да кара: non-stop
Re: Възможно ли е при дефектен термостат понякога да не отва
Аз не мисля че имаш проблем.
- kener
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530i E39
Палиш колата(сутрин на студено), чакаш 5 мин, гасиш, пипаш водния радиатор. Ако е ледено студен, значи термостата затваря добре, т.е. нямаш проблем, но ако е започнал да се затопля, дори и малко, значи термостата пропуска. Под пропуска имай в предвид, че може да не затваря напълно, а да остава процеп от 1-2мм.
Пробвах го и това колега, студен е. Интересува ме трябва ли долния маркуч да е студен (хладен) при достигната оптимална работна температура? И също така преди да сменя радиатора (той си е имал проблем, но явно просто му е дошло времето) ми правеше впечатление, че в казанчето за антифриз от маркуча, който влиза в него (не отдушника) имаше движение - т.е. връщаше обратно течността (няма бълбукане или странен цвят, но имаше движение). Сега с новия в казанчето цари пълен мир
Така ли трябва да е ?
edit : маркучите не са твърди!

edit : маркучите не са твърди!

- kener
- кандидат ентусиаст
-
Температурата на маркуча може да те заблуди. Той може да се загрее и от двигателя без да протича вода през него. Щом радиатора ти е леден, имаш парно, значи недей да вдигаш капака повече.
- bumer530
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39 530DA
- Мечтае да кара: автобуса на Victoria's Secret(пълен)
- Детайли за колата: Е39 530DA wagon
kener написа:Температурата на маркуча може да те заблуди. Той може да се загрее и от двигателя без да протича вода през него. Щом радиатора ти е леден, имаш парно, значи недей да вдигаш капака повече.
+1
Моят свят не е твоя,искам сам да вървя,но преди да пропадна поне за миг да полетя!!!
Караш,каквото караш.......Рано или късно,пак BMW ще си купиш!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9j4XQ-Ayogg
Караш,каквото караш.......Рано или късно,пак BMW ще си купиш!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9j4XQ-Ayogg
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Lawmaker написа:Аз не мисля че имаш проблем.

И тая вечер нямаше проблем..
Благодаря ви много
Благодаря ви много

- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
Ако съм разбрал правилно, теб по скоро те притеснява, че термостата не работи коректно и от време на време не отваря, следователно водата се върти само в малкия кръг и температурата се покачва.
Тези дни имах подобен проблем с Е34-ката (М20). Първо я обезвъздуших хубаво, защото наскоро една скоба на маркуч се скъса и изгуби малко вода преди да я сменя. След това врътнах едно кръгче, но температурата си седеше все така малко преди червеното, а така и не дойде парното. Пипнах долния маркуч - оказа се студен, т.е. термостата беше запецнал в затворено положение (по-редкият вариант). Тръгнах да купувам термостат (на 500 метра от нас) и температурата се върна на средата като в купето стана приятно топло. Така и така купих термостат Wahler за разнообразие (сегашния ми е Behr на 4 години), но не го смених за да видя до кога няма да има проблеми (вече 3-4 дни е ок).
Трябва да знаеш, че ако термосата въобще не е отворил температурата се покачва стремглаво нагоре. При теб по-скоро седи в полу-отворено положение, ако проблема е в него въобще.
Тези дни имах подобен проблем с Е34-ката (М20). Първо я обезвъздуших хубаво, защото наскоро една скоба на маркуч се скъса и изгуби малко вода преди да я сменя. След това врътнах едно кръгче, но температурата си седеше все така малко преди червеното, а така и не дойде парното. Пипнах долния маркуч - оказа се студен, т.е. термостата беше запецнал в затворено положение (по-редкият вариант). Тръгнах да купувам термостат (на 500 метра от нас) и температурата се върна на средата като в купето стана приятно топло. Така и така купих термостат Wahler за разнообразие (сегашния ми е Behr на 4 години), но не го смених за да видя до кога няма да има проблеми (вече 3-4 дни е ок).
Трябва да знаеш, че ако термосата въобще не е отворил температурата се покачва стремглаво нагоре. При теб по-скоро седи в полу-отворено положение, ако проблема е в него въобще.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
Точно това имам предвид
и аз така изчаквам, така и така съм ги купил ще вида дали ще ми издържат нервите като знам, че може да е от него и ако направи по-голяма беля ще откача, че не съм го сменил
най-вече ме притеснява това като тръгна да пътувам да не се прояви отново
тея дни ще го сменя, пък дано наистина е от него 
edit : и да, точно температурата се движеше страшно бързо (за няма и 1км дигна от 65-66 до 103)

edit : и да, точно температурата се движеше страшно бързо (за няма и 1км дигна от 65-66 до 103)

Утре го сменям заедно с водната помпа комплект че тая вечер ми направи същия номер. При пуснати показания от скритото меню на темп. 92-94-96 градуса маркучите и горния и долния бяха ледено студени, също нямаше и парно. Направи ми впечатления че две нощи стоя колата в гараж и на последващите сутрини няма проблем. Вчера я оставих навънка да нощува и днеска блокаж :smile: градусите се дигаха бързо, както по горе каза колегата. Термостат ли ще излезе ? Не може 2-3 дена всичко окей, един се бъгва, после 2-3 дена пак наред
edit : колата беше студена (престояла 24h навънка и за около 5-6 мин дигна до 96, нямаше и грам парно, а през горния маркуч все едно нищо не минава

edit : колата беше студена (престояла 24h навънка и за около 5-6 мин дигна до 96, нямаше и грам парно, а през горния маркуч все едно нищо не минава

Последна промяна doomy525 на 07 Яну 2014, 2:53, променена общо 2 пъти

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Само да отбележа, че в ръководството на БМВ Е39 антифриз-вода е пийсе на пийсе, не 70/30.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- kener
- кандидат ентусиаст
-
doomy525 написа:Утре го сменям заедно с водната помпа комплект че тая вечер ми направи същия номер. При пуснати показания от скритото меню на темп. 92-94-96 градуса маркучите и горния и долния бяха ледено студени, също нямаше и парно. Направи ми впечатления че две нощи стоя колата в гараж и на последващите сутрини няма проблем. Вчера я оставих навънка да нощува и днеска блокаж :smile: градусите се дигаха бързо, както по горе каза колегата. Термостат ли ще излезе ? Не може 2-3 дена всичко окей, един се бъгва, после 2-3 дена пак наред![]()
![]()
Обезвъздушавай добре системата и винаги го прави на равен терен. Избягвай да отваряш капачката при загрял автомобил под наклон(особенно с предницата надолу).
Бързото загряване няма общо с термостата а със обезвъздушаването. Проблем с неотварящ термостат имаш когато темп. почне да пълзи(по-скоро да тича) над 100 градуса.
Смених термостата и засега всичко е наред
Ако я бях оставил още да работи щеше точно така да се движи темп, но я прибрах обратно и днеска го смених
Благодаря на всички

Ако я бях оставил още да работи щеше точно така да се движи темп, но я прибрах обратно и днеска го смених

Благодаря на всички

14 мнения
• Страница 1 от 1