Криви гуми

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Криви гуми

Мнение от vemca » 16 Дек 2013, 10:43

Здравейте,

преди няколко седмици оставих колата за смяна на зимните гуми. След като отидох да я взема, попитах майстора, да каже дали мога да изкарам още един сезон - той каза трудно, не защото нямат ресурс или имат някакви други видими дефекти, а защото гумите са криви. От тогава почни не я карам, но в редките случай които я карам вибрацията която се усети последния път почти не се усещаше - явно съм свикнал. Сега ми се налага по празниците да покарам повечко километри (около 2000 хил.), а парички за нови гуми няма :banghead: . Искам да попитам първо възможно ли е след монтажа гумите да са се "понаместили" ? Ако се направи пак ще имали подобрение? Какви негативни отражения ще има върху колата ако я карам в такова състояние? Предварително ви благодаря.

:driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 320d Sport Line

Re: Криви гуми

Мнение от TurboDieselComby » 16 Дек 2013, 11:47

И всичките заедно ли са се покривили? Странно ми се вижда.

Калпава марка ли са или тегловния индекс им е за малолитражка, а си ги карал на Е39?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vemca » 16 Дек 2013, 12:04

Гумите са Michelin Apline (ще те излъжа кои модел) 225/55/16 идексите бяха по високи от препоръчителни 95 , но в момента немога да ти кажа. Гумите са на поне четири сезона, тогава ги взех нови и на зима не минавам повече от 5-6 хиляди. Дали всичките са криви, не разбрах, но всичките трябва да ги сменя. :dunno:

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 16 Дек 2013, 12:31

Колега, ако имат грайфер, нямат нацепвания и балони си изкарай тази и зима и догодина нови. Ако са пилнати накриво, но имат грайфер и няма сериозни увреждания не виждам проблем да ги търкаляш........

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 16 Дек 2013, 15:24

Бих проверил баланса отново. Имах същият "проблем" с нови гуми, оказа се че в Диана не могат да правят баланси, оттам при Дани в Казичане и...о, чудо не са криви :mhihi:

Кривите гуми не износват ли ходовата част? :dunno:
:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 320d Sport Line

Мнение от TurboDieselComby » 16 Дек 2013, 17:24

То е добре и да се изясни какво се разбира под криви гуми.

Колега беше "обърнал" грайфера на едни зимни след екстремно спиране с много натоварена Опел Омега навремето.

За Мишелин чак не ми се вярва, макар че на 4-тата година губят доста от качествата си като зимни гуми пък било то и на малко километри.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 16 Дек 2013, 18:04

Да ти кажа първо иди някъде другаде на баланс и после му мисли, ако си имат грайфер защо да не минеш 2000км.А това със свикването дето казваш на тресененето не го разбирам,
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d
Мечтае да кара: m6 grandcoupe
Детайли за колата: e39 01

Мнение от bigdady » 16 Дек 2013, 20:34

Според мене няма как да са искривени всичките, 4 сезона за чисто нови гуми не са чак толкова много ако си имат грайфер си ги карай спокойно
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vemca » 16 Дек 2013, 20:36

За Диана миналата година, така ги бяха сложили, че имах чуството че ще съм на мотокрос, след това отидох да ги пребалансирам и изчезна. Тази година направо отидох на същото място и там ги правих. Да каучука старее, губи се еластичността, съгласен съм че вече това че пише Michelin, не е фактор. Повече ме интересува, да не даде отражение по окачването, че лято смених доста неща, другите ги "рециклирах" - колкото и да не ми харесва този метод на ремонт. Благодаря ви за коментарите, ще събера още малко мнения, пък ако остане време ще отскоча до гумаджиите.

:bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 17 Дек 2013, 2:57

И аз за цял комплект криви гуми не съм чувал. Може да има една крива и от нея да тегли/тресе.
При теб е по-верятно да са неравномерно износени в резултат на лоша сходимост, т.е. липса на реглаж. След като майстора ги е разместил са се появили вибрациите. При всички случаи, ако тресенето е осезаемо трябва да се вземат мерки.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 17 Дек 2013, 7:26

https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D ... B200%3B200

От тая снимка бегло можете да добиете представа какво е крива гума (за тези, които не знаят). Да - много рядко се изкривяват и четирите, но се случва. Доста пъти съм виждал Алпин А3 крив. Тъй че ако гумите са криви значи са за изхвърляне, защото продължават да се кривят докато не гръмнат. А какво е имал предвид гумаджията си знае само той. Моя съвет е да посетиш и друго място, за да си сигурен. Ако просто са износени по ръбовете повече (както каза колегата по-горе заради лоша сходимост) не е чак такъв проблем да се покарат още малко, но по-внимателно. Все пак точно ръбовете играят голяма роля в поведението на гумата. Балансът си е нещо съвсем отделно и няма общо с другите две неща.

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 17 Дек 2013, 9:41

В много от случаите не се вижда с просто око кривината но я има и до автора какво значи че си свикнал с тресенето?!?! :shock:
Или го има или го няма. ;)
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vemca » 17 Дек 2013, 11:51

В началото ми се струваше много, сега последния път като я карах ми се строри доста по-слабо. Затова се чудя дали е възможно ли с времето да намалее т.е. гумата да се понамести и дали ако отида пак да ги балансирам дали ще има положителене ефект :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 17 Дек 2013, 13:39

vemca написа: Повече ме интересува, да не даде отражение по окачването, че лято смених доста неща, другите ги "рециклирах" - колкото и да не ми харесва този метод на ремонт.

:bchug:

Хмм, криви/небалансирани гуми ще правят неправилни обороти и по-скоро ще заминат главините, което пак си е неприятно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 17 Дек 2013, 19:08

Няма да се "наместят", ако са криви. Напротив - продължават да се изкривяват (= да се късат платовете) и в един момент се цепи и гръмва.

Назад към E39