Датчик ABS

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Re: Датчик ABS

Мнение от E30_DK » 23 Авг 2013, 14:11

tiho_madjarov написа:Купих си чисто нов заден датчик преди малко.Утре ще го сменям.Мисля сам да пробвам.Синята букса е ясна,кажете само как си демонтира от главината,какъв е чалъма-дърпа ли се,завърта ли се....?

Датчика е хванат с едно болче - развърта се с шестостен(мисля, че беше N5)... след това се издърпва - не се върти. Моя заден ляв при ваденето се счупи - стана на сол и го вадих на части - ръчках с една отверка но нищо не стана. Накрая се сетих и навих един винт и така издърпах останалата част от гнездото. Ако и твоя се счупи внимавай при ваденето на парчето от гнездото да не ръчкаш навътре много с отверка или там с каквото ще работиш, за да не нараниш въртящия се венец вътре в главинат от който датчика отчита дижението на главината.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 23 Авг 2013, 20:04

E30_DK написа:Преди да се направи обстойна диагностика на проблема само гадаеме по информацията, която е пуснал автора на темата.
Като написах по-горе, че на мой приятел със същите симптоми се оказа блока за ремот спестих, че той преди това наби 300лв. за датчици - китайски, оригинални - 3 броя общо... в крайна сметка се оказа, че още първия датчик е бил здрав. Сега поне датчици има за още 10 години напред. :yes:
Когато му ремонтираха блока му обясниха, че имало прекъснати писти, които сутрин при студена кола си стояли на място и правели връзка достатъчна, че системата да работи. След като мотора загрее и напече блока от температурното разширение на материалите тези писти се размествали с което се прекъсва веригата, блока блока го отчита като проблем спира да работи... колко е вярно не знам, но ми се струва логично!
Дано колегата мине по тънката лайсна с чистене на кал - въпреки, че буксите имат гумени уплътнения и аз до сега не съм виждал кал в тях. Дано е най-евтиния вариант с дефектирал датчик... въпреки, че при мен до сега два различни датчика ми гърмяха и след първото светване на лампите те не угаснаха докато не смених датчиците.
Може да си пишеме много, но според мен трябва да се започне с тестване на системата като се прочете от къде идва грешката - колегата е писал, че скоростомера не бачка, значи грешката е от заден ляв датчик. Датчика може да се провери дали работи като му се откачи буксата и без да се сваля от колата се завърти главината за да с мултицет да се провери дали идват импулси от него. Още по-добре е веригата да се провери до самия абс блок като се откачи големия сноп кабели от блока и се тества дали до там идват импусли от датчика - за целта обаче е нужна схема на инсталацията за да се знае кои са кабелите за заден ляв датчик. И така... ако се установи, че датчика създава импулси не е той; ако не създава инпулси значи трябва нов датчик; ако с работещ датчик импулсите не стигат до големия сноп кабели влизащи в блока, значи проблема е във веригата; ако с работещ датчик импулсите стигат до големия сноп кабели влизащи в блока, значи проблема е блока.

Точно така, колега! Трябва да се направи пълна диагностика, но човека в момента е описал симптомите си, не грешките, излезли на компютъра. Нормално е да го ориентираме към частта, която първа се проверява в тоя случай.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325Ci
Мечтае да кара: М5

Мнение от tiho_madjarov » 23 Авг 2013, 21:27

Здравейте колеги.Сложихме днес новия датчик и след 1 км всичко светна пак като елхичка.Стария си беше оригиналния пише SIEMENS и BMW на него.Махнах новия,сложих стария всичко свети пак.Утре в 9 ч. сутринта съм на диагностика.След като спрях колата след половин час каране(беше си загряла вече отвяскъде) пипнах АБС блока и той направо пареше,беше се нагрял много яко.Аз все повече клоня към ремонт на блока,но тайно се надявам да не е от него,но надеждата умира последна все пак.Мисля като оправя всичко да го изолирам с фолио за фурна за да го изолирам поне малко от топлината идваща от двигателя.Може да е грозно,но се надявам поне малко да е ефикасно.
П.П.Блока ми е БОШ и е с 001 накрая. :banghead: :banghead: :banghead:
Изображение

Дакела
Аватар
Кара: 02 525dA & 07 E90 N46B..
Мечтае да кара: F-22 Raptor
Детайли за колата: Стоковица със Стептроник и кожена гарнитура.

Мнение от DAEL » 23 Авг 2013, 23:05

Търсачката нищо ли не казва!?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 23 Авг 2013, 23:17

Ето едно видео за смяната, да има за колегите които не са сменяли http://www.youtube.com/watch?v=DZMOZlx7Ipc
Колега @ tiho_madjarov, какъв датчик сложи? Има вариант да е нещо букса или кабел все пак. Огледай добре! Почисти ли мястото в което влиза датчика?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 24 Авг 2013, 14:03

Колеги ходих одеве на диагностика и майсторите 2 часа обикаляха колата и едно голямо нищо.Не можаха да разберат какво е.Излиза заден ляв АБС датчик,но не могат да ми отговорят на въпросо защо сутрин работи и като загрее колата тогава светват лампите.Все повече факти сочат ,че абс блока се е прецакал.Кажете как стои работата с ремонта му.Колата може ли да се кара като е свален.И къда да го пратя да го оправят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 25 Авг 2013, 20:48

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 25 Авг 2013, 22:02

Утре отивам на сервиз да го свалят проклетия блок и да го пращам във Варна на онези пичове от Софтелектроник да го оправят,че започнах да си намразвам колата от тези дребни недомсилици на уж умните и кадърни немски инженери.Въпроса ми е ще мога ли да си карам колата така без този блок докато го оправят и след това ще трябва ли да ходя пак на диагностика,за да чистят евентуални грешки ако са се натрупали? :driving:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520i M52B20TU

Мнение от mishoval » 25 Авг 2013, 23:52

Караш си спокойно, но с едно на ум, че нямаш ABS! И аз бях така 3 дни, преживява се! :wave:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 26 Авг 2013, 19:01

Колеги блока на АБС-а ми е отварян на 99% съм сигурен,направо си личи по ръба как е запояван след това ама много майсторски са го направили мамицата им.Сега си спомням като купувах колата тези лампи светеха и джамбазина тогава ме увери,че е АБС датчика на лявото задно колело и каза че ще го оправи,защото аз нямаше да купя колата така и го оправиха.И аз чак сега разбирам всъщонст какъв е бил проблема.В петък свалях заден ляв датчик и си беше оригиналния Сименс и на кабела пишеше БМВ на 2-3 места.Те тогава са го припоявали мамка им мръсна.Незнам какво да правя.В сряда се разбрах с един майстор дето прави такива работи,но дано тези предишните"майсторчета" не са му еб..ли мамата като са се учили.Егати ситуацията.Ще се тегли кредит май за нов блок,натам отиват нещата.Я кажете те как ги продават новите целия блок заедно с желязото или само платките в пластмасовата кутия?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 26 Авг 2013, 20:42

Мисля, че трябва да е това:

Номенклатурен номер :
34526756343
Описание :
РЕМОНТЕН КОМПЛЕКТ БЛОК ABS/ASC Ед.цена (с ДДС) :
1773.43 BGN
Няма наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

...но заслужава ли си?!? То вярно си е за кредит :(
Свали твоя и го занеси да го погледнат специялисти и стискай палци да може да се оправи. Ако не, сам прецени дали си заслужава такава инвестиция или ще е по-удачно да заложиш на втора ръка.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tiho_madjarov » 26 Авг 2013, 21:48

Колеги какво ви е мнението за този блок от e-bay:

http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-ABS-Contr ... 1e7c145cbe
Изображение

Предишна

Назад към E39